Beneficiile neștiute ale PĂPĂDIEI

Începând din primăvară, frunzele şi tijele păpădiei trebuie adunate și folosite ca remedii excelente, recomandate de specialiști în curele de detoxifiere. In mediul rural, floarea mălaiului, papaluga sau buha, aşa cum o numesc sătenii, este un leac la îndemână, mai ales pentru anemici şi pentru convalescenţi, iar o cură cu preparate din păpădie îi revigorează pe aceşti bolnavi.

Puterea terapeutică a păpădiei se datorează substanţelor active prezente în compoziţia frunzelor şi tijelor sale: vitamine (A, B, C, D şi E), minerale ( în special potasiu, calciu, fosfor, fier şi sodiu), glucide, pectină şi acizi. Rădăcinile sunt foarte bogate în flavonoizi şi, datorită unui principiu amar, acestea sunt recomandate pentru efectul tonic şi diuretic. Din flori şi capitule se mai prepară un vin medicinal.

Păpădia este un remediu popular care înlătură negii

Pentru a scăpa de negi, un vechi remediu popular care a dat rezultate în numeroase cazuri, este ”laptele” de păpădie. Se rupe o tulpină de păpădie și se stoarce laptele pe acel neg, de câteva ori pe zi. După o săptămână negul respectiv se usucă și cade.

Păpădia este un remediu benefic pentru ficat şi pentru secreţia biliară

În acelaşi timp, planta tonifică, drenează ficatul, combate litiaza biliară, are efect coleretic (stimulează secreţia bilei) şi colagog (favorizând evacuarea bilei în duoden).