Beneficiile ghimbirului si preparate din ghimbir.

Beneficiile ghimbirului si preparate din ghimbir.

• Reglează nivelul zahărului din sânge;

• Combate chelia;

• Luptă împotriva infecțiile fungice;

• Ameliorează durerile menstruale;

• Oferă protecție împotriva ulcerului stomacal;

• Poate inhiba dezvoltarea cancerului

• Consumul de ghimbir, datorită proprietăților sale antibacteriene, poate reduce manifestările gripei și răcelii, iar datorită gingerolului din rădăcină, acesta poate contribui la diminuarea riscului de infecție din organism. Este produsul care întărește sistemul imunitar și care susține organismul să lupte împotriva agenților patogeni precum viruși sau bacterii.

Gingeradă

Această băutură de ghimbir este o variantă a li­mo­nadei. Da­că, după prepa­rare, o lă­saţi câ­teva ore la tem­­peratura ca­me­­rei, veţi obţine o băutură uşor aci­­dulată.
Ingrediente: 2 cm de rădă­cină de ghimbir, 2 litri de apă plată, miere (sau sirop de arţar, agave etc.), zeama de la 3 lă­mâi.
Mod de preparare: Spălaţi bine ghim­birul, fără a-l curăţa de coajă, şi daţi-l pe răză­toa­rea mare. Puneţi apoi toate ingre­dientele în blender şi, la final, strecuraţi.

Elixir de ghimbir
(băutură digestivă ayurvedică)

Ingrediente: 3 cm de rădăcină de ghimbir rasă, 1 ceaşcă de apă plată, 1 lingură sirop de arţar, zeama de la o jumătate de lime, 1 vârf de lingu­riţă de pi­per negru mă­cinat, 1 praf de sare de Hima­laya.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredi­en­­tele în blender şi se bea imediat.
Notă: Dacă nu aveţi si­rop de arţar, puteţi fo­losi miere de albine. Totul e să nu faceţi băutura prea dulce. Trebuie să simţiţi şi iuţeala ghimbirului, şi „fo­cul” ghimbirului.

Siropul de ghimbir

Se prepara din cinci-sase radacini de ghimbir ras si miere. Proportia este de doua linguri de miere la una de ghimbir. Amestecul se lasa la macerat timp de 14 zile inainte de a fi consumat. Dupa macerare, siropul se filtreaza. Pentru consum se adauga doua-trei linguri de sirop la o cana cu apa

Cum se prepară ceaiul de ghimbir

Pentru a prepara ceai de ghimbir ai nevoie de o rădăcină medie (maxim 5 cm lungime). Aceasta trebuie spălată și apoi dată pe răzătoare. Pune 1 litru de apă la fiert. În momentul fierberii adaugă ghimbirul și mai lasă pentru un minut. Ia vasul de pe foc, pune un capac și lasă timp de 30 minute. Strecoară ceaiul și consumă-l pe parcursul unei zile. 

O băutură savuroasă, pe care o puteţi prepara în două variante: sărată şi dulce. Vă prezentăm versiunea sărată. Dacă o preferaţi pe cea dul­ce, înlocuiţi chimenul cu carda­mom şi sarea – cu miere sau zahăr brun.


Ingrediente: 1 lingură cu vârf de ghimbir ras fin, 200 ml iaurt natural, 200 ml apă rece, 5-6 cuburi de gheaţă, 1 linguriţă de chimen, un praf de sare.
Mod de prepa­rare: Prăjiţi puţin seminţele de chimen (într-o tigaie fără ulei) şi zdrobiţi-le într-un mojar. Pu­neţi apoi toate ingredientele în blender şi serviţi.

Ghimbir glasat

Ingrediente: 350 g ghimbir, zahăr brun, în can­titate egală cu ghimbirul fiert, plus o lin­gură de zahăr pentru pre­sărat dea­­supra.
Mod de preparare: * Ghim­birul proaspăt se curăţă şi se taie bucăţi. * Se pune într-un vas şi se aco­peră cu apă suficientă. Se pune la fiert, în vasul acoperit parţial cu capac. Se lasă o oră să mijo­tească. Ghim­birul tre­buie să fie moale, dar nu fleşcăit. Timpul de fiert de­pinde de pros­peţimea lui. * Se scur­ge de apă şi se cân­tăreşte ghim­birul. Se pune din nou la fiert, în 2 linguri de apă şi cu o cantitate egală de zahăr. Se lasă pe foc mediu, 20 de minute, învârtind cu o lingură din lemn. * Când ghim­birul de­vine uşor sti­clos şi compoziţia lipicioasă, se re­duce fla­căra şi mai mult. Se ames­­tecă mai departe, până ce ghim­­birul în­ce­pe să se cristali­zeze şi se poate desface uşor. * Se presară cu zahăr un fund mare de lemn şi se tăvă­leşte ghim­­birul cu atenţie ca bucă­ţile să nu se li­peas­că între ele. Păstrat la rece, ţine între 3 şi 6 luni.

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/