Apa de ghimbir – beneficii + rețetă

Ceaiul fierbinte de ghimbir și apa rece cu ghimbir împărtășesc multe dintre aceleași beneficii și utilizări. Ambele sunt făcute de obicei cu rădăcină de ghimbir și conțin o serie de compuși antiinflamatori și antioxidanți care susțin sistemul digestiv, imunitar și cardiovascular.

De fapt, aceste două băuturi sunt practic același lucru, doar că sunt consumate de obicei la temperaturi diferite.

În bucătăriile indiană, japoneză, chineză și alte bucătării, ghimbirul este folosit de mii de ani pentru a promova digestia sănătoasă și absorbția nutrienților. Este, de asemenea, ingredientul cheie în unele remedii populare, cum ar fi ceaiurile de plante, pastilele și apa de ghimbir, care sunt destinate să ajute la balonarea stomacului, durerile abdominale și greața.

Beneficii

Ghimbirul ( Zingiber officinale) este rădăcina care poate fi consumată proaspătă, uscată sau măcinată în pulbere. Pentru a face apă de ghimbir, rădăcina proaspătă este de obicei feliată si rasă.
Ghimbirul are în mod natural o aromă ascuțită, piperată, așa că, deși ar putea avea un gust mai bun atunci când este amestecat cu zahăr, este cel mai sănătos atunci când lăsați îndulcitorii afară (sau utilizați o cantitate mică de miere).

Studiile arată că ghimbirul conține mulți compuși valoroși precum gingerol, shogaol, paradol și zingeronă. Conținutul său de gingerol este deosebit de valoros, făcându-l una dintre plantele și condimentele antiinflamatoare de top.

Rădăcina de ghimbir conține, de asemenea, cantități mici de potasiu, cupru, mangan, magneziu, colină și vitamina C.

Ce se întâmplă dacă bei ghimbir în fiecare zi? Iată câteva dintre beneficiile consumului acestei băuturi străvechi:

1. Poate ajuta la scăderea senzației de greață

Apa cu ghimbir și ceaiul sunt ambele considerate remedii naturale pentru greață, indigestie, ulcer, boală de mișcare, sindrom de colon iritabil și grețuri matinale. De asemenea, pot fi administrate pacienților care primesc tratamente de chimioterapie ce sunt predispuși la greață severă sau femeilor însărcinate care se confruntă cu grețuri matinale.

Alte motive pentru a bea apă de ghimbir includ reducerea balonării și potențialul constipației și sensibilității intestinale datorate sindromului colonului iritabil, deoarece ghimbirul promovează motilitatea gastrică și poate accelera golirea stomacului – plus apa este hidratantă, ceea ce ajută la eliminare.

2. Sprijină un sistem imunitar puternic

S-a demonstrat că rădăcina de ghimbir are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale.
În plus, compușii de protecție, inclusiv gingerol, shogaol și paradoli, ajută la combaterea stresului oxidativ, a radicalilor liberi și a inflamației care pot contribui la o serie de condiții de sănătate.

Studiile au constatat că consumul de apă și ceai de ghimbir poate ajuta la reducerea simptomelor legate de:

  • răceli
  • alergii
  • infecție respiratorie și, eventual, chiar și boli de inimă, boli neurodegenerative și unele tipuri de cancer

3. Promovează nivelurile sănătoase de zahăr și colesterol

Conform unor cercetări, ghimbirul are capacitatea de a vă ajuta să mențineți nivelurile normale de zahăr din sânge și să reduceți potențial riscul de rezistență la insulină.

Este, de asemenea, asociat cu sprijin pentru sănătatea cardiovasculară și cu niveluri reduse ale colesterolului „rău” LDL și a nivelului trigliceridelor.

Unele rapoarte au demonstrat, de asemenea, că ghimbirul, în special atunci când este consumat ca băutură, poate ajuta la scăderea poftei de mâncare și poate avea efecte anti-obezitate.

De exemplu, un studiu din 2020 a concluzionat că apa cu ghimbir a contribuit la scăderea creșterii în greutate corporală, probabil din cauza modului în care afectează proteinele care metabolizează energia.

4. Poate atenua durerea și inflamația

Deoarece conține compuși antiinflamatori, sa demonstrat că ghimbirul ajută la atenuarea durerilor musculare și articulare, a crampelor menstruale și a disconfortului cauzat de osteoartrita sau de efortul muscular.

Riscuri și efecte secundare

Care sunt posibilele efecte secundare ale ghimbirului? În timp ce apa de ghimbir este, în general, bine tolerată și sigură pentru majoritatea oamenilor, este posibil să experimentați efecte secundare ușoare, cum ar fi arsuri la stomac, diaree și dureri de stomac atunci când începeți să o consumați.
Unele persoane pot prezenta, de asemenea, o reacție alergică la ghimbir în cazuri rare. Nu mai consumați apă de ghimbir, ceai și suplimente dacă aveți urticarie, mâncărime sau umflături

Nu dați băuturi de ghimbir sau extracte copiilor cu vârsta sub 2 ani decât dacă ați aprobat-o împreună cu medicul dumneavoastră.

Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă să rămâneți la una până la trei căni de apă de ghimbir pe zi pentru a maximiza beneficiile și a minimiza riscul de efecte secundare adverse.

Cum se face apă de ghimbir

Urmați această rețetă pentru a face două porții de apă de ghimbir.

INGREDIENTE:

1 bucată de 5 cm de rădăcină de ghimbir proaspăt (curățați și clătiți rădăcina înainte de ao utiliza)
2 căni de apă
1 lămâie mare (opțional)
1 curcuma măcinată, piper negru proaspăt și piper Cayenne (toate opționale)

Mod de preparare:

Mai întâi clătiți, curățați și tăiați ghimbirul în bucăți mici.

Aduceți apa la fierbere, apoi adăugați ghimbirul la fiecare ceașcă și acoperiți cu apă. Acordați ghimbirului câteva minute să se absoarbă înainte de a îndepărta

Dacă utilizați celelalte ingrediente, adăugați și lămâie feliată în fiecare ceașcă sau stoarceți o jumătate de lămâie în fiecare.

Acum adăugați piper negru, curcuma și cayenne.

Fie că vă bucurați de aceasta băutură caldă, fie ce o răciți în frigider.

Pentru cele mai multe beneficii beți în aproximativ o zi / 24 de ore.

Motive pentru a adăuga lămâie proaspătă

Ce face apa de lamaie si ghimbir corpului tau? La fel ca ghimbirul, sucul proaspăt de lămâie poate sprijini procesele digestive și detoxifierea. Unii oameni consideră că sucul de lămâie ajută la reducerea indigestiei și balonării.

Alte ingrediente benefice pe care le puteți adăuga la apa de ghimbir pentru beneficii suplimentare pentru sănătate includ:

Curcuma – Această rădăcină conține curcumină, care are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Poate ajuta la reducerea durerii, la sprijinirea digestiei și nu numai.

Mierea crudă – Nu numai că mierea îmbunătățește gustul, dar oferă și enzime, vitamine și minerale care pot ajuta la combaterea simptomelor de răceală și gripă, precum și a alergiilor.

Piper Cayenne – Cayenne vă furnizează compusul capsaicină, care poate fi benefic pentru metabolismul dvs. și poate reduce durerile și disconfortul stomacului.

Dozare

O recomandare generală este să consumați aproximativ una până la trei căni de apă de ghimbir sau ceai de ghimbir pe zi. Acest lucru echivalează cu a consuma aproximativ o linguriță de ghimbir praf sau una până la două lingurițe de ghimbir crud ras pe zi.

Extractul de ghimbir în sine (cum ar fi suplimentele care conțin rădăcina) nu trebuie consumat în doze mai mari de trei până la patru grame pe zi.

Concluzie

Ghimbirul este o rădăcină benefică care conține compuși de protecție, inclusiv gingerol, ce este responsabil pentru efectele sale antioxidante și antiinflamatorii.

Mai degrabă decât să beți băuturi dulci cu ghimbir, cumpărate din supermarket, încercați să vă faceți propria apă de ghimbir acasă folosind rădăcina proaspătă plus alte ingrediente sănătoase.

Beneficiile apei cu ghimbir includ greață redusă, imunitate îmbunătățită, o mai bună sănătate a creierului și a digestiei, niveluri mai scăzute de colesterol și zahăr din sânge și ameliorarea durerii.

Beți zilnic una până la trei căni de apă de ghimbir sau ceai de ghimbir.

Sursa