Anunţ despre magazinele de cartier în CRIZA CORONAVIRUSULUI

CLCC solicită Guvernului să nu închidă magazinele de proximitate pe perioada stării de urgență Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării cere Guvernul să implementeze cât mai rapid  măsuri de susținere a operatorilor economici și să adopte un pachet de soluții care să vizeze protejarea companiilor din domeniul bunurilor de larg consum (FMCG), industria ospitalitații, distribuitori engros, retaileri, mici comercianți, reprezentanți ai HoReCa, agenții de publicitate și comunicare, domenii economice grav afectate de COVID-19, se specifică într-un comunicat transmis către Economica.net.

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii doar în limita a 500 de caractere, cu două link-uri active către sursă, din care unul în lead. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

„Niciuna dintre țările afectate de COVID-19 care au luat măsuri restrictive nu a interzis funcționarea magazinelor de proximitate care comercializează alimente, presă, tutun, servicii de comunicații sau plata utilităților. De exemplu, rețele ca Xpress sau InMedio, care acoperă întreaga țară prin circa 280 de magazine, pot fi considerate de utilitate publică, întrucât oferă clienților o serie de produse și servicii relevante pentru perioada de criză și distanțare socială, precum zona de presă, cărți și reviste. Peste 50% din distribuția de presă din România se realizează prin acest tip de magazine, iar închiderea acestora înseamnă o interzicere a dreptului la informare.

Totodată, românii își achiziționează de aici cartele si plătesc facturi pentru serviciile și utilitățile esențiale (electricitate, apă-canal, gaze, telefon, etc.), iar interzicerea activității acestor magazine ar însemna pentru mulți limitarea dreptului de comunicare – întrucât nu toți consumatorii au acces la mijloace digitale de plată. Aceste rețele sunt importante și fiindcă rămân în proximitatea clienților și au capacitatea logistică de a asigura aprovizionarea, care ar permite evitarea aglomerării suplimentare a supermarketurilor și hipermarketurilor pentru acoperirea unor nevoi punctuale, precum cele legate de servicii și de alte produse din zona FMCG. De asemenea, există un focus din partea comercianților pentru a se alinia în mod continuu la măsurile de protecție și prevenire recomandate de autorități, pentru a asigura securitatea clienților și a personalului”, a adăugat directorul executiv al CLCC. 

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii doar în limita a 500 de caractere, cu două link-uri active către sursă, din care unul în lead. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.