Alimente care nu trebuie să lipsească din dieta diabeticilor și a celor cu afecțiuni pancreatice

Lipsa de alimente pe care o veți găsi în acest articol este recomandată atât persoanelor care suferă de diabet, cât și celor cu afecțiuni pancreatice.

Alimente benefice în diabet și afecțiuni ale pancreasului

  • ceapa și usturoiul
  • morcovii și țelina
  • varza albă
  • salata verde și spanacul
  • urzicile
  • afinele
  • lămâile
  • merele acrișoare

Toate aceste alimente sunt importante pentru regimul unui diabetic, deoarece ajută la scăderea nivelului glicemiei în mod natural.

Pentru a beneficia de efectele lor terapeutice, aceste alimente trebuie consumate pe cât posibil crude, în salate, sau sub formă de sucuri. Sunt bune și ceaiurile, în special cel de afine sau frunze de afin ( asociat cu frunze de nuc, frunze de dud, teci de fasole sau urzici ).

Frunzele de afin sunt foarte bogate în mirtilină, un compus natural care ajută la scăderea glicemiei crescute ( dacă bolnavul nu a devenit încă dependent de insulină ). Se pot administra sub formă de infuzie, preparată din 2 lingurițe de frunze și 250 ml de apă clocotită. Se beau câte 2 căni pe zi.

Fructele de afin se pot consuma ca atare, câte 300-500g pe zi, pe durata sezonului. Afinele se pot păstra foarte bine la congelator, pentru a putea fi folosite pe timpul iernii în diferite rețete de suc sau deserturi naturale, fără zahăr.

Lămâia poate fi consumată ca atare, sub formă de limonadă sau suc, adăugat în salate sau ciorbe.

Numeroase studii au arătat că ceapa au efecte hipoglicemiante remarcabile, care pot fi de mare ajutor persoanelor cu diabet. Pot fi consumate ca atare, cel puțin câte 1-2 cepe pe zi.

Și morcovul a fost asociat cu combaterea diabetului. Se pot consuma ca atare, sau sub formă de suc, câte 100-200 ml pe zi, dimineața. La fel și țelina, servită crudă, ca atare sau în salate, sau sub formă de suc, câte 100 ml pe zi, dimineața înainte de micul-dejun.

Varza se poate tăia fin și folosi la salată, sau se poate administra sub formă de suc, câte 1 pahar pe zi, între mese. Varza de Bruzelles are efecte hipoglicemiante mult mai mari.

Sursa