Alergie la veninul de insecte. Simptome alergice. Ce ar trebui să faci după ce ai fost mușcat?

Alergia la mușcăturile de insecte este un grup de simptome care apar după ce a fost mușcat de insecte. În Polonia, alergiile sunt cel mai adesea cauzate de albine și viespi. Alergiile pot fi locale și generale. Același lucru este valabil și pentru intensitate. Alergia poate fi ușoară sau severă. În cazurile severe, primele simptome apar la câteva minute după mușcătura insectei. Uneori, o mușcătură de insectă poate duce chiar la șoc anafilactic, care este o afecțiune care pune viața în pericol.

Se estimează că problema alergiei la veninul de insecte poate afecta 3-4%. populatia Europei. Există, de asemenea, o anumită relație între incidența alergiei la un anumit venin de insectă și locul de reședință. Cercetările arată că problema alergiei la înțepăturile de albine apare în principal în Europa Centrală, iar la înțepăturile de viespi în Marea Britanie și Statele Unite. Furnicile, pe de altă parte, provoacă cel mai adesea alergii la oamenii care trăiesc în America Centrală, SUA și Australia.

Nu toată lumea știe că oamenii care au fost mușcați de insecte de multe ori în viața lor sunt deosebit de sensibili la alergii la insecte. Acest grup include în principal apicultori și oameni care locuiesc lângă stupi.

Alergia la veninul de insecte poate varia. Pot apărea variații locale. În primul rând, umflarea – cu un diametru chiar mai mare de 10 cm. Umflarea poate fi periculoasă, mai ales dacă este în jurul gâtului sau în interiorul gurii. Acest lucru crește riscul de probleme de respirație și sufocare. Cu toate acestea, acestea nu sunt singurele simptome ale alergiei.

Clasificarea simptomelor în cursul alergiei la veninul de insecte (conform LH Müeller):

Gradul I – urticarie, mâncărime, slăbiciune, anxietate;

Pasul al doilea – cel puțin unul dintre simptomele alergice de gradul I și cel puțin două dintre următoarele: constricție în piept, vărsături, greață, amețeli, diaree, dureri abdominale;

Gradul III – cel puțin unul dintre simptomele alergice de gradul II și cel puțin două dintre următoarele: dificultăți de respirație, tulburări de vorbire, răgușeală, respirație șuierătoare, stridor laringian, anxietate severă;

Gradul al patrulea – cel puțin unul dintre simptomele alergiei de gradul al treilea și cel puțin două dintre următoarele: pierderea conștienței, tensiune arterială scăzută, probleme cu urinarea și defecarea, colaps, cianoză.

Dacă sunteți înțepat de o albină, îndepărtați înțepătul cât mai curând posibil. Merită să ne amintim tehnica corectă – înțepătura nu poate fi îndepărtată prin apăsare, deoarece în acest fel putem stoarce alergenul în organism. Cea mai bună metodă este să eliminați înțepătura. Apoi aplicați o compresă rece pe locul mușcăturii pentru a reduce umflarea.

Dacă o insectă este înghițită sau mușcată în jurul gâtului, sunați la serviciile de urgență cât mai curând posibil. Același lucru este valabil și pentru apariția simptomelor grave – dificultăți de respirație, colaps sau probleme de respirație.

Dacă se suspectează șoc anafilactic, pacientul trebuie așezat pe spate cu picioarele ridicate până la sosirea ambulanței.

Metoda de tratament depinde în principal de starea generală a pacientului. În cazul unei reacții alergice severe, pacienților li se administrează, printre altele: antihistaminice, steroizi, bronhodilatatoare și adrenalină. Nu există nicio îndoială că timpul este esențial. Medicamentele trebuie administrate cât mai curând posibil.

Dacă știm despre o alergie, merită să luăm în considerare o terapie care va ajuta la vindecarea permanentă a alergiei. O metodă foarte eficientă este imunoterapia, la care cresc adesea apicultorii. Aceasta presupune administrarea pacientului cu o otravă la care este alergic. În acest fel, sistemul imunitar poate deveni tolerant la alergen.

De asemenea, merită să ne amintim despre testele de alergie. Prețul lor nu depășește de obicei 100-150 PLN. Testele sunt utile în special persoanelor care nu au avut încă contact cu veninul de insecte și nu cunosc o posibilă alergie.

Sursă