AFINELE încetinesc opacizarea CRISTALINULUI la persoanele cu CATARACTĂ

Un studiu apărut în anul 2011 în Jurnalul american Archives of Ophtalmology a arătat că o dietă sănătoasă, bazată îndeosebi pe verdețuri, legume și pește, ar putea contribui la scăderea riscului de degenerescență maculară la bărbații și femeile peste 40 de ani.

Nu doar această afecțiune oculară poate fi prevenită printr-o alimentație naturală, ci și alte boli de ochi, precum cataractă sau glaucom.

În cataractă, cristalinul se opacizează iar vederea devine încețoșată și neclară. Progresia acestei boli spre orbire poate fi încetinită prin consumul unor alimente bogate în antioxidanți și alți nutrienți importanți pentru vedere, precum luteină, zeaxantină, vitaminele C și E, sau Omega-3.

Acești compuși luptă împotriva radicalilor liberi care duc la îmbătrânirea prematură a organismului și la apariția unei game variate de boli cronice, precum boli de inimă și neurodegenerative, inflamații sau cancer.

Un studiu efectuat de dr. Ronald Prior și Dr. Guohua Cao a arătat că afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă din 40 de fructe și legume diferite.

Botanistul James A. Duke așază afinele pe primul loc în lista celor mai bune remedii naturiste pentru cataractă. Studiile recente confirmă o veche ipoteză care spune că aviatorii britanici din Primul Război își întrețineau și îmbunătățeau acuitatea vizuală mestecând frunze de afin.

Acțiunea lor se datorează conținutului de antocianozide. Un studiu realizat de italieni a arătat că un supliment cu antocianidoze din afine și vitamina E a oprit progresia procesului de opacizare a cristalinului cu 97%. Studiul a fost efectuat pe persoane în vârstă.

Nu doar afinele conțin antocianini, ci și alte fructe înrudite sau alte fructe de pădure, precum coacăzele negre, merișorul, murele, zmeura, prunele, cireșele sălbatice sau strugurii negri.

Dr. Christine Gerbstadt, purtătorul de cuvânt al Asociației Dietetice Americane susține că pigmentul închis al acestor fructe combat inflamația și îmbunătățesc circulația sângelui. Acest lucru ajută la prevenirea blocajelor ce pot apărea la nivelul arterelor care aprovizionează retina cu oxigen

Botanistul Duke citează recomandarea naturiștilor de a consuma câte 80-160 mg de extract de afin, de 3 ori pe zi. Extractul trebuie să aibă o concentrație de 25% de antocianidină. Se poate găsi la magazinele naturiste.

Mărturisește în continuare că preferă să mănânce o cană de coacăze negre, care se găsesc mai ușor ca afinele. Experții germani din Comisia E. recomandă ceaiul de coacăze, preparat din 4 lingurițe de coacăze zdrobite la 1 cană de apă clocotită.

Fructele de pădure sunt benefice nu doar pentru ochi, ci și pentru stimularea funcțiilor cognitive și protejarea sistemului cardiovascular.

Preluat: https://lataifas.ro/