Adio pastile! Alimentul care vindecă ficatul și plămânii și reglează metabolismul

Capaceala este capacul de fagure, cu care albinele ”sigilează” mierea depusă în fiecare celulă a stupului pentru a-i conserva calitățile terapeutice. La început, mierea are un conținut de apă destul de ridicat; de aceea, albinele sunt preocupate să elimine excesul de apă și mută mierea din celulă în celulă, până când cantitatea de apă se reduce în proporție de 18%.

În acest moment, pentru a păstra mierea în stup și calitățile ei curative, albinele sigilează fiecare fagure cu capacele făcute din straturi alternative de ceară și propolis. Ceara contribuie la o bună sigilare a fagurilor, împiedicând pătrunderea aerului și a invadatorilor în stup, iar propolisul sterilizează mierea.

”Când fagurele este capacit în proporție de 2/3, apicultorul știe că trebuie să recolteze mierea. El folosește un cuțit special cu ajutorul căruia îndepărtează capacele, iar produsul obținut se numește capaceala”, precizează apicultorul Mihai Militarul.

Totodată, celelalte substanțe conținute de capaceala: mierea, enzimele și antibioticele naturale au rol antibiotic și conservant.

Cum se administrează

Datorită substanțelor active din compoziție, capaceala reușește să regleze metabolismul organismului, se amelioreze și sa vindece multe boli. Această comoară a stupului, capaceala, se consumă prin mestecare până când ceara se topește în gură.

Totodată, acest remediu intervine în igiena orală ( în cazul stomatitei și paradontozei ), vindecă bolile respiratorii ( lariginta, faringita, astmul ), de ficat, crește și menține vitalitatea organismului. De asemenea, miraculosul produs apicol are și efect de lubrifiere a vaselor de sânge, fiind de mare ajutor în cazul persoanelor care se confruntă cu problemele ale aparatului circulator.

Ținând seama de calitățile genetice ale rasei de albine, specialiștii disting două feluri de capaceala uscată ( care conține puțină miere – când între capaceala și miere există și o pernă de aer ) capaceala umedă ( cu un conținut mai mare de miere ).

Sursa