Adevărul despre tehnologia 5G. Este dăunătoare sau nu? Iată ce spune renumitul fizician CRISTIAN PRESURĂ

Dezvoltarea explozivă a tehnologiei și folosirea ei permanentă în viața de zi cu zi au atras numeroase întrebări cu privire la efectele acesteia asupra sănătății umane. Pățim ceva dacă folosim telefoanele mobile ca pe o extensie a corpului nostru? Radiația 5G este periculoasă? Fizicianul Cristian Presură a explicat într-un material video publicat pe vlogul său care este diferența între 3G, 4G și 5G, care sunt radiațiile care produc efecte nocive și a răspuns întrebării: sunt undele electromagnetice, adică radiațiile emise de telefoanele mobile, periculoase?

Fizicianul Cristian Presură este cercetător la compania Philips în Olanda, autor al volumului “Fizica Povestită” publicată de Editura Humanitas și este cunoscut pentru evenimentele de popularizare a științei la care participă.

Radiațiile emise de telefoanele mobile sunt unde electromagnetice. Avem unde electromagnetice de 50 Hz, de exemplu, date de rețeaua electrică. Asta înseamnă că ele oscilează de 50 de ori pe secundă. Avem unde radio de 100 Mhz, de exemplu. Asta înseamnă că ele oscilează de 100 de milioane de ori pe secundă. Avem și lumină vizibilă, care este tot o undă electromagnetică, cu o frecvență de 700.000 de GHz.

Tehnologia 5G va folosi frecvențe de până la 70 GHz. Asta însă e mult sub cele 3.000.000 de GHz la care undele electromagnetice devin ionizante. Cu alte cuvinte, radiațiile 5G nu sunt ionizante și ele nu vor sparge atomii. Înseamnă că, în principiu, nu ne așteptăm să provoace riscuri ridicate de cancer, cel puțin din punct de vedere teoretic. Același lucru ar fi valabil și pentru radiațiile 3G și 4 G.