Beneficiile legumelor verzi pe care nu le cunosti

Nu exista nicio îndoiala ca verdele este culoarea prin excelenta a legumelor. Dar știi care sunt beneficiile legumelor verzi pentru sănătatea ta?

Legumele verzi sunt o sursa importanta de nutrienți pentru sănătatea noastră, deoarece ne oferă minerale, vitamine si fibre. Culoarea lor distinctiva se datorează unei componente esențiale, clorofilei.

Printre acestea se numără rucola, spanacul, broccoli, kale si salata verde. Toate conțin, într-o măsură mai mare sau mai mică, nutrienți foarte importanți pentru organism.

Datorita acestor nutrienti, te vei simti mult mai puternic si vei preveni tot felul de boli. Atentie insa, un exces de clorofila poate fi toxic pentru organism. In plus, publicatiile de specialitate indica faptul ca exista inca o lipsa de dovezi care sa confirme multe proprietati care ii sunt atribuite.

Beneficiile legumelor verzi

Nu degeaba mamele si bunicile noastre ne-au fortat sa mancam spanac. Nu a fost un capriciu: tot ce ti s-a spus despre proprietatile acestor legume era adevarat.

Legumele verzi contin substante nutritive esentiale care, pe termen lung, servesc la controlul greutatii tale, deoarece nu sunt prea calorice si sunt satioase. In plus, datorita continutului de acid folic, sunt alimente ideale pentru femeile insarcinate, femeile care alapteaza si persoanele care sufera de probleme de aparare.

Magneziul si potasiul sunt alte componente interesante. De asemenea, sa nu uitam de fibrele alimentare, despre care studiile arata ca previne constipatia, si de vitamina C, care ajuta la prevenirea racelilor si gripei.

Persoanele care consuma legume cu frunze verzi ca parte a unei diete echilibrate sunt mai putin susceptibile de a suferi de boli cardiovasculare. Intr-adevar, aceste alimente nu furnizeaza cantitati mari de grasime, mentinand astfel arterele curate.

Legumele verzi sunt o sursa de calciu

Legumele verzi contin si o cantitate mare de calciu, un mineral esential pentru majoritatea functiilor corpului si vital pentru mentinerea oaselor in stare buna. Este recomandat in special persoanelor peste 65 de ani si femeilor care trec prin menopauza.

De asemenea, calciul ajuta la reglarea ritmului cardiac, la imbunatatirea conexiunilor nervoase, la prevenirea insomniei (datorita secretiei de hormoni) si la prevenirea crampelor. De asemenea, ajuta la imbunatatirea proceselor hormonale si enzimatice.

Beneficiile antioxidantilor

Antioxidantii prezenti in legumele verzi previn deteriorarea si imbatranirea celulelor. Sunt grozave pentru reducerea deteriorarii celulelor in timp.

Vitamina A, o alta mare contributie a legumelor verzi

Datorita vitaminei A prezenta in legumele verzi, putem profita de beta-carotenul, un nutrient esential pentru organism. Beneficiile vitaminei A sunt:

Mentinerea sistemului osos

Regenerarea pielii (mai ales dupa o arsura cauzata de expunerea la soare)

Repararea celulelor mucoase

Prevenirea anumitor afectiuni oculare legate de varsta

Performanta fizica imbunatatita si risc redus de atacuri de astm in timpul activitatii fizice

Prevenirea afectiunilor precum diareea si febra inainte, in timpul si dupa sarcina
Acest nutrient este folosit pentru a forma colagen; adica ajuta la formarea pielii, la vindecarea ranilor, precum si a tendoanelor, ligamentelor si vaselor de sange. De asemenea, intareste sistemul imunitar si mentine dintii si oasele in stare generala buna, printre alte functii importante.

Vitamina C are unele dintre aceste proprietati. Se gaseste in cantitati mari in legumele de culoare verde inchis, in proportii mai mari decat in citrice.

Proprietati speciale ale fiecarei legume verzi

Varza de Bruxelles. Contin antioxidanti si antiinflamatorii. Ele previn anumite boli cauzate de imbatranire si deteriorarea celulelor.

Spanac. Au un continut ridicat de fibre alimentare de care organismul are nevoie si mentin nivelul zaharului din sange.

Brocoli. Contin antioxidanti si multi alti nutrienti care sunt foarte benefici pentru sanatate.

Kale. Este o leguma bogata in calciu, fibre si vitaminele A, C si K.

Salata verde cu frunze. De asemenea, contine multe vitamine si nutrienti. Este ideal pentru femeile insarcinate.

Sursă