Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu consumi 30 zile alcool

Un pahar de băutură nu este chiar de inofensiv pe cât ai crede. Consumat frecvent, la o ieşire cu prietenii sau seara la cină, alcoolul produce o serie de modificări în organismul tău. Încearcă să renunţi la el timp de 30 de zile, fă-ţi analizele înainte şi după, şi vei vedea diferenţele.

Ce efecte are alcoolului?

În primul rând este procesat cu mare greutate de ficat, obosindu-l şi generând toxine. Apoi, îngreunează digestia şi predispune la îngrăşare. Alcoolul conţine calorii (o doză de bere are, spre exemplu, cel puţin 200 de calorii), dar mai mult decât atât, în prezenţa lui, grăsimile şi glucoza nu se mai pot metaboliza normal, depunându-se ca lipide în celulele adipoase. Ceea ce înseamnă că o mâncare consumată alături de alcool îngraşă şi mai tare.

Alcoolul deshidratează, daunează sănătatea pielii, ba chiar dă dependenţă. Ce se întâmplă în corpul tău dacă timp de 30 de zile nu te atingi de alcool? Specialiştii citaţi de Bright Side au realizat un experiment pe mai mulţi voluntari, pe care i-au monitorizat săptămânal şi au descoperit lucruri uimitoare.

Creşte uşor pofta de mâncare pentru simplul motiv că simţi nevoia de a duce ceva la gură şi a înghiţi „ceva bun”. Dar mâncarea consumată va fi mai sănătoasă. Alături de bere, ne dorim mai degrabă mici, shaorma şi cartofi prăjiţi, nu legume la grătar. Somnul e de mai bună calitate. Chiar dacă un pahar de vin te ajută să adormi mai repede, somnul e agitat, cu vise urâte. Fără alcool, poţi adormi mai greu, dar mai bine. 

Ficatul e primul organ afectat de alcool. Celulele mor şi se formează mici cicatrici pe suprafaţa lui. Din fericire, dacă îi dai şansa, cu un stil de viaţă corect, ficatul se poate reface în două săptămâni. Cu cât a fost mai puţin afectat, cu atât refacerea e mai rapidă. Digestia se îmbunătăţeşte şi ea. Alcoolul creşte aciditatea gastrică, iar în lipsa lui, „apele” se calmează. Mental, însă, nu e uşor. Majoritatea participanţilor la experiment declară că le e tot mai greu să-şi refuze prietenii la ieşirile în oraş.