Consumul de castraveti-foarte benefic pentru sănătatea OASELOR (studii)
Cei mai mulți dintre noi ne gândim la calciu atunci când avem în vedere sănătatea oaselor. Există însă mult mai mulți nutrienți importanţi pentru menţinerea densităţii osoase, precum cuprul, fosforul, siliciul, vitaminele D şi C.
Un studiu realizat de cercetătorii elveţieni a arătat că vitamina K ajută de asemenea la îmbunătăţirea sănătăţii oaselor. Studiile intervenţionale realizate pe oameni au dovedit că această vitamină creşte densitatea minerală osoasă la
pacienţii osteoporotici.
Vitamina K modulează metabolismul osos. Afectează în mod pozitiv calciul şi osteocalcinul – o proteină implicată în – mineralizarea osoasă. Cercetătorii susţin că vitamina K administrată împreună cu vitamina D are efecte mult mai bune asupra metabolismului și densității osoase.
Oamenii de știință de la Institutul de Neuroştiinţe din Padua, Italia, au demonstrat că vitamina K este importantă atât pentru sănătatea osoasă, cât şi pentru cea vasculară. Vitamina K ajută la conservarea masei osoase și previne calcifierea vasculară la pacientii cu hemodializă
Castraveţii – o sursă bună de nutrienți importanţi pentru sănătatea oaselor
100 g de castraveţi pot acoperi 20% din doza zilnică recomandată de vitamina K. Aceştia conţin mult mai mulți nutrienți importanți pentru păstrarea masei osoase, precum fosfor, cupru, magneziu, mangan, potasiu şi vitamina C.
Siliciul este un alt mineral care ajută la menţinerea tinereții și rezistenţei oaselor, a unghiilor şi a părului. Un studiu vechi, din anul 1970, asocia aportul redus de siliciu cu defecte la nivelul țesuturilor conjunctive și scheletice. Alte surse alimentare de siliciu sunt: ovăzul, orezul, orzul, porumbul şi tomatele.
Castraveții sunt o legumă foarte sănătoasă per ansamblu. Conțin foarte multă apă și antioxidanți, îndeosebi flavonoide (apigenină, quercetină, kaempferol şi luteolină), lignani şi triterpeni.
Cum trebuie consumaţi castraveţii
Pentru a beneficia de proprietăţile mineralizante şi curative ale castraveţilor, aceştia trebuie consumaţi cruzi. Castraveţii proaspeți conțin foarte mult enzime, care se pierd prin gătire. Pot fi folosiți la salate, sucuri sau supe reci.