Leacuri băbeşti cu rozmarin (pentru păr, dureri, oboseală, memorie, infecţiile gurii)
Rozmarinul este una din cele mai puternice plante aromatice. Dincolo de utilizările sale culinare se remarcă forța sa tămăduitoare extraordinară.
Te invităm să descoperi câteva din cele mai populare leacuri cu rozmarin ştiute din vechime, precum şi rezultatele unor studii moderne.
Studenții greci îşi puneau fire de rozmarin în păr în timpul examenelor. Chiar şi astăzi, unii greci fac fumigații cu rozmarin înainte de examene pentru stimularea memoriei.
Rozmarinul în medicina tradiţională
Medicii chinezi întrebuinţau rozmarinul pentru indigestie, dureri de cap, insomnie și malarie. În medicina tradițională a Europei, planta este cunoscută ca remediu tonifiant pentru inimă şi vasele de sânge.
Printre utilizările mai vechi ale rozmarinului se numără şi decongestionarea ficatului şi a vezicii biliare. Prin îmbunătățirea funcţiei hepatice cu siguranţă se poate obține o ameliorare a stării generale de sănătate.
În Farmacopeea britanică sunt citate proprietăţile terapeutice ale rozmarinului:
- antimicrobiene
- carminative
- spasmolitice
- sedative
- diuretice
- timoleptice ( antidepresive )
- analgezice la nivel extern.
Planta este indicată în următoarele afecţiuni:
- dispepsie
- dureri de cap migrenoase sau hipertensive
- mialgii, sciativa, nevralgii intercostale
- depresie
- debilitate generala
- inima slabita.
Doza recomandată este de 2-4 mg de plantă sau câte 2-4 ml de tinctură de rozmarin, de 1-3 ori pe zi. Alți autori vorbesc despre şi despre efectele antibacteriene şi antiseptice ale rozmarinului.
Cel mai mult sunt apreciate calitățile tonice ale rozmarinului asupra circulației şi vaselor de sânge. Planta reduce fragilitatea şi permeabilitatea capilarelor.
Rozmarinul poate fi un leac bun pentru persoanele care au dureri de cap apărute pe fond emotional sau gastric.
Studii moderne pe rozmarin
Cercetările de dată recentă au confirmat efectele protectoare și antiinflamatoare ale rozmarinului asupra căptuşelii vaselor de sânge. Aceste rezultate susțin eficienţa plantei asupra circulației sangvine.
La persoanele hipotensive rozmarinul măreşte tensiunea arterială și redă starea de bine.
Unele studii au arătat că inhalarea uleiului de rozmarin a mărit capacitatea de rezolvare a problemelor de matematică.
Cercetările pe animale au descoperit că ceaiul de rozmarin previne moartea celulelor creierului și ajută la recuperarea cerebrală după un accident vascular cerebral.
Alte studii sugerează că această plantă atenuează efectele negative ale îmbătrânirii asupra creierului şi protejează împotriva bolilor neurodegenerative, precum Aizheimer.
Extractul de rozmarin ar putea încetini şi degenerescenţa maculară asociată cu vârsta înaintată. lar acidul rozmarinic ar putea întârzia apariția cataractei.
Gargara cu ulei de rozmarin și apă (proporție de 1:10) a inhibat creşterea patogenului Candida albicanis la pacienți trataţi ineficient cu Nistatină.
Cercetările au arătat că rozmarinul este una din cele mai puternice plante antioxidante, care poate fi folosit cu succes ca şi conservant.
Are o capacitate impresionantă de a împiedica râncezirea grăsimilor. Acesta ar putea fi una din motivele pentru care rozmarinul împiedică întărirea arterelor umane.
Are o capacitate impresionantă de a împiedica râncezirea grăsimilor. Acesta ar putea fi una din motivele pentru care rozmarinul împiedică întărirea arterelor umane.
Testele pe animale au arătat că acidul carnosic şi acidul rozmarinic din această plantă au efecte asemănătoare insulinei asupra zahărului din sânge. Totodată, aceşti compuşi ar putea crește absorbţia glucozei în celulele musculare, scăzând astfel glucoza din sânge.
În ce boli ajută rozmarinul
Botanistul Richard Whelan a folosit rozmarinul în practicile sale în următoarele probleme:
- cap înfundat (ceață mentală, probleme de memorie)
- limbă îngroșată
- apatie, lipsă de vlagă – circulaţie sangvină deficitară
- tensiune arterială scăzută
- ameţeală la ridicarea bruscă de ins
- oboseală
- instabilitate
- dureri de cap, migrene
- probleme de atenție
Leacuri băbeşti cu rozmarin
Iata cateva retete pe care autorul le recomanda.
Ulei de rozmarin pentru păr
Uleiul de rozmarin este în mod deosebit benefic pentru păr. Previne căderea părului și totodată stimulează creșterea de noi fire de păr. Are şi efecte bune asupra pielii capului.
Se umple un borcan pe trei sferturi cu rozmarin verde tocat mărunt şi se acoperă cu ulei de măsline. Se presează plantele cu o lingură de lemn, pentru a scoate afară bulele de aer. Se lasă câteva minute, apoi se pune capacul.
Se lasă 1 săptămână la macerat într-un loc călduros dar întunecos, sau 2 săptămâni într-un loc mai răcoros, ferit de lumină. Când este gata, strecurați uleiul printr-o până de tifon.
Pentru a-l folosi, se aplică pe scală şi pe păr, de 1-2 ori pe săptămână. Rezultatele apar după mai multe săptămâni de tratament.
Ulei de rozmarin pentru dureri
Uleiul de rozmarin cu salvie şi rută este recomandat celor care au dureri reumatice, junghiuri şi nevralgii. Se ung părţile dureroase.
Loțiune de rozmarin pentru dureri
Loțiunea de rozmarin se prepară uşor. Este un leac vechi pentru dureri musculare şi articulare cauzate de reumatism sau artrită.
Se pun 50 g de rozmarin uscat la macerat într-un borcan cu 500 ml de spirt sau votcă (sau alt alcool tare). Se închide ermetic şi se lasă 7 zile, agitând conținutul de mai multe ori pe zi. După 1 săptămână, se strecoară alcoolul printr-o bucată de tifon şi se păstrează într-un borcan sau într-o sticlă.
Se aplică pe zonele afectate și se fac frecții.
Băi cu rozmarin pentru oboseală
Băile cu rozmarin au efect tonic şi revigorant. Sunt recomandate împotriva oboselii şi a lipsei de forță fizică. Părintele lov Burlacu de la Neamț le recomandă de asemenea copiilor slabi şi anemici.
Se pun 50 g de rozmarin uscat într-un litru cu apă clocotită. Se lasă la infuzat sub capac 30 de minute. Apoi se strecoară şi se adaugă în apa din cadă. Baia trebuie să dureze cel puţin 10 minute.
Din cauza efectului energizant și stimulator, nu sunt recomandate seara. Băile cu rozmarin se fac dimineața, în week-end-uri. După baie este indicat repaosul de cel puțin 30 de minute.
Rozmarinul are o eficienta deosebita împotriva asteniei la tineri, la persoanele palide, lipsite de forță fizică. Totodată, planta poate fi folosită în perioada de convalescenţă după boli infecțioase.
Apă de gură conta infecțiilor gurii
Apa de gură cu rozmarin poate fi folosită împotriva infecțiilor orale sau a halenei.
Se pun 3 lingurițe de rozmarin uscat la infuzat în 400 ml de apă clocotită preț de 15 minute. După ce s-a răcorit, se ține la frigider 3 zile, apoi se strecoară și se aruncă plantele.
Se ia câte o gură de infuzie şi se clăteşte cavitatea bucală de 2-3 ori pe zi. Înainte de scuiparea lichidului, este bine să se facă şi o scurtă gargară.
Ceai de rozmarin
Părintele lov de la Neamţ spune că ceaiul de frunze de rozmarin este numeroase boli: bun pentru:
- tuse
- anemie
- boli de stomac – pneumonie (ca întăritor)
- slăbiciune din cauza bolilor infecțioase cu febră (lingoare)
Se folosesc 20 de grame de plantă la 1 litru de apă.
Ceaiul poate fi folosit și extern, sub formă de spălături, de către femeile cu secreții vaginale („poala-albă”).
Ceaiul de rozmarin este util și în bolile de rinichi şi edeme sau umflături, deoarece stimulează urinarea. Se foloseşte în amestec cu leuștean şi boabe de ienupăr. Plantele se fierb 15 minute.
Ceaiul de rozmarin cu valeriană este indicat femeilor care suferă de ameţeală şi nervozitate, dureri de cap și nevralgii.
Vin de rozmarin
Vinul de rozmarin are efecte întăritoare remarcabile asupra inimii. Totodată, linişteşte bătăile rapide ale inimii.
Se pun câteva crenguțe de rozmarin la macerat într-un litru de vin. Se lasă 3-4 zile, apoi se înlătură plantele.
Autorul Rudolph Weiss menţionează efectele tonice ale rozmarinului asupra circulaţiei sangvine şi a sistemului nervos. Recomandă planta în toate tulburările circulatorii, inclusiv în hipotensiune arterială.
Ce contraindicaţii are rozmarinul
Rozmarinul crește tensiunea arterială, de aceea nu este indicat hipertensivilor.
Nu trebuie consumat în doze mari, deoarece este un remediu puternic.
Se recomandă evitarea consumului de rozmarin concomitent cu suplimente de fier, deoarece reduce semnificativ absorbția acestuia.