FRUNZELE de NUC-la ce le putem folosi (remedii interne şi externe)
Nucul este unul din arborii regăsiți în grădina tainică a Regelui Solomon. „M-am coborât în tainica grădină a nucilor să văd şuvoiul apei la obârșii, şi via să o văd de-a odrăslit, și rodiile dacă-au dat în floare”. (Vechiul Testament, Cântarea Cântărilor, 6:11).
Frunze de nuc-utilizări interne
Frunzele de nuc au în compoziţia lor ulei esențial, acid elagic, acid galic, Vitamina C şi taninuri.
Datorită taninurilor, frunzele nucului au proprietăți astringente, ușor hipoglicemiante (scad glicemia), hipotensive (scad tensiunea arterială) şi antialergice.
Cercetările recente au demonstrat că frunzele de nuc au de asemenea o acțiune diuretică.
- Enterită acută, gastrită, inflamații intestinale
- Stimularea digestiei şi ficatului
- Diabet zaharat (ajută la reducerea glicemiei)
- Colesterol mare
- Hepatită, icter
- Curățarea sângelui
- Infecţii renale şi genitale
- Hemoragii digestive şi uterine
- Candidoze
- Edeme renale
- Eliminarea transpirației nocturne inTBC
- Alergii
- Lipsa apetitului
Pentru toate aceste cazuri, se recomandă infuzia de nuc, preparată dintr-o lingură de frunze uscate şi mărunțite și 200 ml de apă. Plantele se lasă 5-10 minute în apa fierbinte, apoi se strecoară. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Ceai concentrat din frunze de nuc
Pentru următoarele afecțiuni se recomandă o infuzie mai concentrată, din 4 linguri de frunze uscate şi mărunțite de nuc şi 250 ml de apă. Se consumă câte 3-4 linguri pe zi.
- Lipsă de vitaminele C şi D
- Diaree, dizenterie, constipație
- Transpirații excesive
- Leucoree (scurgeri albe), metroanexită
- Inflamații ale ganglionilor limfatici, axilari, inghinali, cervicali
- Hemoroizi
- Intoxicaţie cu mercur
- Hemoroizi interni
- Incontinență urinară
- Inflamația vaselor de sânge
- Curăţirea sângelui
Tratamente externe cu frunze de nuc
Frunzele nucului pot fi folosite și extern, pentru afecțiunile pielii: acnee, eczeme (zemuinde), dermatoze, psoriazis, furunculoză, ulcer varicos, prurit (mâncărimi ale pielii), negi, afecțiuni oculare sau mătreaţă.
În aceste cazuri, se aplică pe locurile afectate comprese cu decoct concentrat, preparat din 3 linguri de frunze de nuc şi 250 ml de apă, fierte 10 minute).
Persoanele cu erupții purulente, ulcerații cutanate, coji pe cap (inclusiv la copii), răni care se vindecă greu, transpirație excesivă a picioarelor şi mâinilor, pot face spălături sau băi generale cu decoct din 200 g de frunze de nuc şi 3-5 litri de apă.
La băi se poate adăuga şi sare de mare (fiartă 15 minute). Aceste băi sunt recomandate şi în afecțiunile oaselor – osteoporoză sau umflături ale articulațiilor. Spălăturile cu decoct de nuc sunt indicate şi în căderea excesivă a părului, seboree sau unghii purulente.
Pentru hemoroizi externi se fac băi de şezut cu decoct concentrat de frunze de nuc.
Gingivită, afte bucale, stomatită, amigdalite, afecţiuni ale gâtului şi laringelui – se fac clătiri ale gurii cu infuzie din 15 g de frunze de nuc şi 200 ml de apă clocotită.
Răni, dermatoze, arsuri solare, ten gras – se prepară un unguent din 15-20 g de frunze de nuc şi 100 ml de ulei, prin macerare de o săptămână; amestecul se fierbe apoi pe bain-marie 3 ore, se strecoară și se adaugă 15 g de ceară de albine; se fierbe din nou jumătate de oră, se amestecă până la omogenizare şi se lasă la răcit în cutii sau borcănele.
Ten gras, roșeață, iritații – se prepară o infuzie din 4 linguri de frunze uscate şi 250 ml de apă clocotită; după ce se răceşte, infuzia se aplică pe ten.