10 greșeli majore ale părinților moderni. Bunicii și părinții noștri nu le făceau

Uneori are sens să înveți de la bătrânii tăi.

Autorul articolului este scriitorul și jurnalistul american Kari K. . Ni se pare că cuvintele ei sunt relevante și pentru țara noastră.

Când am devenit mamă, toată lumea mi-a dat o mulțime de sfaturi despre cum să iubesc copiii. Dar abia de curând cineva mi-a atras atenția asupra unui lucru important: a iubi un copil înseamnă să-i urez tot binele pe termen lung.

Vă îndemn să vă asumați responsabilitatea în această chestiune. Copiii fericiți ar trebui să fie prioritatea ta, nu cei ascultători.

Majorității părinților le pasă atât de mult de copiii lor încât nu îi lasă să facă propriile greșeli. Se amestecă în viața lor și sunt excesiv de activi în încercarea de a proteja lumea exterioară de posibile necazuri.

Regula mea preferată ca părinte este: „Pregătește-ți copilul pentru drum, nu drumul pentru copil”.

Iată primele 10 greșeli comune părinților moderni:

1. Ne plecăm în fața copiilor.

Majoritatea dintre noi încercăm să fim părinți perfecți. Copiii noștri trăiesc în condiții mult mai bune decât am trăit noi la vârsta lor. Satisfacem toate capriciile copilului nostru: vrea o jucărie nouă – te rog; baton de ciocolată – ia-l!

Problema este însă că copiii încep să creadă că întreaga lume se învârte în jurul lor. Și data viitoare când copilul tău nu obține ceea ce își dorește, se va supăra foarte tare. 

Nu trebuie să ne plecăm în fața copiilor noștri. Trebuie să-i iubim.

Pentru noi, ei sunt centrul universului, dar nu ar trebui să se perceapă așa, altfel vor crește egoiști. A nu obține ceea ce vrei aici și acum este normal.

2. Considerăm că copiii noștri sunt perfecti.

De la specialiștii care lucrează cu copii, aud foarte des că mulți părinți de astăzi sunt complet nepregătiți să perceapă recenzii negative despre descendenții lor. De îndată ce cineva îi critică, el dă peste un val de respingere sau chiar de agresiune din partea părinților.

Uneori trebuie să intervenim cât mai repede posibil pentru a împiedica lucrurile să scape de sub control. Dacă profesorii școlari vă spun că copilul dumneavoastră se comportă greșit și ofensează colegii de clasă, trebuie să se tragă concluziile despre copil, nu despre profesori.

3. Trăim viețile copiilor noștri.

Suntem mândri de copiii noștri. Când fac ceva important, suntem mai fericiți decât dacă ar fi propriile noastre succese. Dar ar trebui să existe o măsură în toate.

Trebuie să aveți propria viață și propriile succese. Copiii au nevoie de exemplul potrivit. Devino.

Dacă vrei ca copilul tău să ducă o viață împlinită, trăiește-o chiar tu!

4. Încercăm să ne apropiem de ei fiind prea permisivi.

Desigur, vrem ca copilul să ne cânte laude și să ne respecte pentru faptul că vrem să îi oferim o viață mai bună.

Totuși, problema este că un astfel de copil nu poate gândi independent. Și cade într-una din cele două extreme: fie nu poate lua nici cea mai mică decizie fără participarea ta, sau începe să uite că permisivitatea nu este normală.

Nu permiteți copilului vostru să facă totul pentru a câștiga respect în ochii lui. Aceasta nu este expresia corectă a iubirii din partea ta.

5. Suntem în competiție cu alți părinți.

Fiecare părinte își dorește ca copilul său să fie mai bun decât ceilalți – să studieze mai bine, să arate rezultate sportive mai bune. Mulți sunt dependenți de acest lucru atât de mult încât copilul lor începe să-și vadă întreaga viață ca o competiție nesfârșită.

Dar viața noastră nu este doar transpirație și luptă. Viața este și bucuria de a fi conștient de momentul prezent.

Mai bine încercați să insuflați copilului ideea că câștigarea cu orice preț nu este singurul lucru care contează. O persoană este determinată nu de victoriile sale, ci de caracterul său.

6. Îi privăm de copilărie.

Cu cât copilăria copilului tău este mai fericită, cu atât va fi mai fericit ca persoană. Acesta este un fapt dovedit științific.

Cel mai sigur mod de a priva copilul de copilărie este să-l încărcați cu lecții școlare, școală de muzică, învățarea limbilor străine, sport etc. Și dorim, de asemenea, copiii să ne ajute să ne facem treburile!

Nu uitați că toată lumea ar trebui să aibă dreptul la o copilărie.

7. Creștem copilul viselor noastre, nu cel pe care îl avem cu adevărat.

Începem să facem planuri pentru copiii noștri când aceștia sunt încă în pântece. Visăm că vor crește și vor realiza mai mult decât noi.

Dar ironia este că nu poți obține copilul perfect la care visezi. Veți obține singura persoană posibilă care s-ar putea să vă fie născută.

Nu încercați să schimbați ceea ce nu vă place la el. Nu-l forța să devină cine ar trebui să fie în visele tale. Lasă-l să devină cine vrea să fie.

8. Uităm că faptele sunt mai importante decât cuvintele.

Cu toții vrem să ni se pară perfect copiilor noștri. Știm cu toții că, pentru ca un copil să crească inteligent și bun, trebuie să dăm un exemplu. Dar cei mai mulți dintre noi uităm că preceptele morale funcționează doar într-un fel: dacă le urmezi singur.

Prin urmare, data viitoare când îl certați pe copil pentru că nu respectă colegii, întrebați-vă: poate copilul a luat un exemplu negativ chiar de la voi.

9. Judecăm alți părinți (și copiii lor).

Ori de câte ori întâlnești undeva un copil prost crescut, începi automat să te gândești că părinții lui sunt nesimțiți. Dar nu este întotdeauna cazul.

Nu există adulți și copii „plastilinați” ideali. Nu există nimic perfect în lume, precum și nimic fără speranță. Nu știm niciodată cât de mult se îngrijorează ceilalți părinți cu privire la copiii lor. Prin urmare, nu ar trebui să-i judecăm.

10. Subestimăm caracterul copilului.

Fiecare copil are propriul său caracter și propria sa busolă morală interioară. Aceste lucruri înseamnă mult mai mult decât eforturile tale de a-ți transforma copilul în persoana perfectă.

Nu încercați să-l învățați din tiparele scrise. Fiecare are nevoie de propria abordare. Principalul lucru de care trebuie să ai grijă este caracterul.

Singura modalitate de a lăsa un copil să-l tempereze este să-i oferi mai multă libertate. Nu-ți ascunde copilul de lumea reală. Lasă-ți dragostea să nu devină o închisoare pentru el!

Sursa