Vitamina D – cea mai importantă pentru imunitate

Vitamina D ar putea fi cel mai important nutrient pentru funcția sistemului imunitar. Ea ajută corpul să producă mai multe peptide antimicrobiene și antivirale.

Întărirea imunității este astăzi un subiect de maxim interes, atât pentru publicul larg, cât și pentru comunitatea științifică.

Imunitatea înnăscută și imunitatea dobândită

Cu toții ne dorim să avem o apărare mai bună împotriva patogenilor și a bolilor. Mai ales astăzi, în contextul pandemiei de coronavirus.

O imunitate mai bună înseamnă o rezistență mai mare la infecții, o vindecare mai rapidă și un risc mai mic de complicații.

Sistemul nostru imunitar acționează prin două arme principale.

Una este imunitatea înnăscută, care este prima linie de apărare împotriva microorganismelor dăunătoare. Ea constă din celule NK (natural killer), macrofage și celule albe de sânge (ex. neutrofile).

A doua armă este imunitatea adaptivă, sau imunitatea dobândită. Aceasta folosește celulele T și celulele B pentru a produce anticorpi împotriva unui agent dăunător.

Severitatea infecțiilor cu SARS-CoV-2 asociată cu o imunitate adaptivă scăzută

Este interesant de sesizat faptul că mulți dintre bolnavii de COVID-19 au o imunitate adaptivă scăzută.

Acesta este unul din motivele pentru care organismul lor nu poate înlătura virusul foarte repede.

În consecință, sistemul lor imunitar se bazează pe o acțiune de tip proinflamator pentru a ucide virusul, însă aceasta vatămă inclusiv celulele sănătoase din corp.

O altă cauză a înrăutățirii stării pacienților cu COVID-19 este scăderea funcției celulelor imune T.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, funcția celulelor T se depreciază. Acest lucru este întâlnit și la persoanele care au boli cronice.

Este considerată de asemenea principala cauză a agravării stării bolnavilor de COVID-19.

Cazurile severe de COVID-19 sunt constatate în rândul vârstnicilor sau a celor care au alte boli, precum sindrom metabolic, diabet, hipertensiune arterială sau alte afecțiuni cardiovasculare.

Aceste comorbidități înrăutățesc răspunsul proinflamator al organismului împotriva virusului și totodată slăbesc funcția sistemului imunitar.

Vitamina D – cel mai important nutrient pentru imunitate

Vitamina D este unul din nutrienții-cheie pentru reglarea sau îmbunătățirea imunității și prevenirea complicațiilor asociate infecțiilor.

Această vitamină activează peste 2.000 de gene din corp, inclusiv genele cu rol reparator.

Ea ajută organismul să producă peptide antivirale și antimicrobiene puternice.

Pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care au un nivel scăzut de vitamina D în corp prezintă un risc de 15 ori mai mare de deces.

Magneziu, zinc, seleniu

Pentru ca organismul să poată transforma vitamina D într-o formă activă, are nevoie de magneziu.

Acest mineral are la rândul său un rol în funcția celulelor imune. De aceea este foarte important de verificat statusul magneziului din corp. Deficitul de magneziu poate deprecia funcția sistemului imunitar.

La persoanele care au din naștere o concentrație mică de magneziu în celulele NK, sistemul imunitar este la pământ.

Trebuie să reținem că dintre nutrienții esențiali pentru susținerea funcției imunitare se află pe primul vitamina D, apoi magneziul, apoi zincul, seleniul și melatonina.

Alte metode care dau un impuls benefic sistemului imunitat sunt sauna, exercițiile fizice și postul intermitent.

Sursa: https://lataifas.ro