14 Probleme de sănătate ale ochilor. Simptome pe care uneori le ignoram.
Ochii tăi sunt ferestrele către sufletul tău și spre sănătatea ta generală.
Ați putea fi surprins, dar există o mare varietate de probleme de sănătate (cum ar fi accident vascular cerebral, diabet, insuficiență hepatică și boli de inimă) pe care medicul dumneavoastră le poate identifica, folosind ochii.
Fiecare dintre ochii tăi conține corneea, irisul, pupila, cristalinul, retina și nervul optic. În mod normal sunt hidratate de lacrimi, produse de conducte speciale la colțul ochilor.
Poate că este singura zonă din corpul tău, unde medicul poate vedea nervii, vasele de sânge și țesuturile fără obstacole.
Conform recomandărilor Academiei Americane de Oftalmologie, toți adulții până la vârsta de 40 de ani trebuie să facă examenul ocular inițial, deoarece această perioadă a vieții a fost recunoscută ca punct de plecare pentru numeroase boli.
Merită să consultați medicul, dacă observați oricare dintre aceste simptome, care pot indica diverse probleme de sănătate:
1. Pierderea bruscă a vederii – mulți dintre noi suferă de vedere slabă. Cu toate acestea, scăderea bruscă a vederii poate fi cauzată de afectarea fluxului sanguin către ochi sau către creier. Cele mai frecvente motive ale acestei probleme sunt accidentul vascular cerebral, cefaleea migrenă și progresia tumorii cerebrale.
2. Umflarea ochilor – retenția de apă, asociată cu disfuncția rinichilor, este un cunoscut vinovat al pleoapelor umflate.
3. Ochii bombați – apare hipertiroidismul, când glanda tiroidă începe să creeze prea multă tiroxină și triiodotironină. Această tulburare se manifestă de obicei prin pierderea neintenționată în greutate, ochi bombați, tremor, căderea părului și nervozitate.
4. Pete albe-galbene în jurul corneei – se pot acumula depozite grase în afara corneei, formând plasturi sau inel. Această afecțiune este un semn al nivelului dramatic de colesterol din organism.
5. Pupile diferite – căutați asistență medicală cât mai curând posibil, dacă observați că pupilele voastre diferă ca dimensiune și nu revin la aspectul original. Acest lucru este cauzat în mod obișnuit de probleme circulatorii sau neurologice.
6. Pleoapele căzute – ptoza apare din cauza unei tulburări autoimune (miastenia gravis), a unei tumori sau a unei probleme neurologice. Este frecvent însoțită de slăbiciune și amorțeală a feței, brațelor și a altor părți ale corpului.
7. Vedere încețoșată – persoanele cu diabet pot prezenta acest simptom, dacă nu controlează corect nivelul zahărului din sânge. Glicemia crescută cronic afectează nervii și vasele, provocând retinopatie diabetică și neuropatie.
8. Ochii galbeni – când celulele roșii din sânge mor, acestea se descompun, formând o substanță chimică numită bilirubină. În mod normal, intră în compoziția bilei și este eliminat de ficat. Dacă ficatul își pierde capacitatea de a funcționa la nevoie, bilirubina începe să se acumuleze în pielea și membranele mucoasei, colorându-le în culoare galbenă.
9. Ochii roșii – sângele poate pătrunde albul ochiului ca urmare a rănirii sau din cauza tensiunii arteriale extrem de crescute.
10. Răsucire a ochilor – în majoritatea cazurilor, răsucirea ochilor este inofensivă. Se pot dezvolta după stres, fumat sau consumul excesiv de alcool sau cofeină. Ocazional, acest simptom poate fi cauzat de o boală autoimună numită scleroză multiplă.
11. Ochii roz – sclera cunoscută și sub numele de „albul ochiului” poate deveni roz sau roșiatică, atunci când infecția pătrunde în ochi, provocând inflamație (conjunctivită).
12. Uscarea ochilor – poate fiecare dintre noi este familiarizat cu acest simptom, apărut atunci când petrecem mult timp la calculator. Uneori ochii tăi se pot usca din cauza modificărilor hormonale. Specialiștii spun că poate fi legată și de unele forme de artrită.
13. Umflarea pleoapelor – urciorul dezvoltă un rezultat al înfundării și infecției foliculului genelor.
14. Durere de ochi – ochii pot suferi dureri din diferite motive, cum ar fi glaucom, conjunctivită și migrene.
Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/