Beneficiile sucului si a decoctului de gulie.
Principalele proprietăți ale guliei sunt: revitalizant, diuretic, dizolvant uric, antiscorbutic, răcoritor, pectoral și emolient.
Consumul de gulii este recomandat în curele de slăbire, în diabet zaharat, HTA (hipertensiune arterială), previne cancerul, în colitele de putrefacție, în bronșite, infecții virale, tuse sau angine, laringite sau alte forme de catar ale căilor respiratorii.
Gulia contine nutrienti esentiali care ajuta la reglarea tensiunii arteriale fara a cauza vreun rau organismului. Consumati suc de gulie dupa ce va efectuati exercitiile fizice, iar efectul va fi unul revigorant.
Gulia face parte din aceiasi familie cu varza si broccoli, legume bogate in minerale si antioxidanti. Contine foarte mult calciu, vitamina C, fosfor, magneziu, potasiu, fier, mangan, cupru, fibre, proteine, vitamina B9 si B6.
Suc de gulie este benefic pentru remineralizarea oaselor si a dintilor, reducerea aciditatea din organism, pentru reducerea durerilor musculare si a carceilor, pentru curatarea pielii problematice (acnee si eczeme), pentru cei cu probleme cardiovasculare, diabeticilor, dar si celor care vor sa slabeasca.
De reținut : La prepararea sucului se folosesc și frunzele . Continutul ridicat de calciu este recomandat in mod special copiilor in perioada de crestere si femeilor gravide . Combinand sucul de gulie cu cel de morcovi, papadie si telina , obtinem un amestec eficace in intarirea dintilor si oaselor . In alta combinatie de suc de gulie , morcovi si spanac , s-a dovedit utila in cazurile dificile de hemoroizi (cu recomandarea mentinerii unui regim de legume si fructe crude) . Sucul se prepara din gulii proaspete si sanatoase. Se spala , se curata de coaja , se spala din nou si se zvânta . Sucul se obtine cu ajutorul storcatorului electric sau , in lipsa acestuia prin folosirea razuitorii metalice , și după aceea prin presare . Se consumă imediat.
Decoctul de gulie are efect emolient asupra căilor respiratorii, fiind indicat în cazurile de răguşeală, tuse, dureri în gât. Un alt preparat recomandat în astfel de cazuri este siropul de gulie. Acesta se pregăteşte scobind o gulie şi umplând cavitatea cu miere. Siropul se obţine în câteva ore.
Guliile asigură doze suplimentare de vitamina C fumătorilor, femeilor însărcinate şi vârstnicilor, care au nevoie de peste 120 mg de vitamina C zilnic. O altă vitamină care le conferă guliilor proprietatea de a întări imunitatea este vitamina B6. Aceasta accelerează producţia de globule roşii, ceea ce contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar.