Cum sa obții roșii gustoase ca odinioară. Cele mai utile trucuri
Ti-e dor de rosiile zemoase, cu gust bun, bine crescute? Renunta la aprovizionarea din supermarketuri. Le poti avea in gradina ta! ”Inarmeaza-te” cu seminte sanatoase, cu mult calm, un ingrasamant eficient si noteaza cateva sfaturi despre cum sa cresti rasaduri ca la carte, fara pierderi si fara surprize neplacute. Cu aceasta formula vei obtine o recolta de invidiat, pe gustul intregii familii!
Obtinerea rasadurilor de rosii nu este o procedura complicata, insa necesita atentie si cunoasterea obligatorie a unui secret. Trebuie sa ai in vedere urmatoarele detalii: perioada de plantare, solul, udarea si, poate cel mai important, TRATAMENTUL CU INGRASAMANT
Un numar tot mai mare de legumicultori se plang de recolte sarace, in ciuda efortului depus si in ciuda respectarii tuturor sfaturilor. Investesc mult si obtin putin, spre deloc. Unde este gresala? Cei mai multi dintre acestia omit o etapa importanta, daca nu, chiar decisiva: aplicarea ingrasamantului la rasadurile de rosii. Rolul unui ingrasamant este acela de a proteja planta impotriva bolilor, daunatorilor si inghetului. Si cel mai important, accelereaza procesul de crestere al plantei.
Rasaduri de rosii, pas cu pas
Unei gradini de nota10 ii sta bine cu rasaduri de rosii. Aprilie, perioada ideala. Iata ce trebuie sa stii.
Alegerea locului de plantare: este foarte importanta alegerea spatiului unde vrei sa plantezi rasadurile de rosii. Zona aleasa trebuie sa asigure o cantitate cat mai mare de lumina. De preferat, 16 ore pe zi de lumina. Daca plantezi rasadurile in locuri cu umbra, planta va creste inalta si va face fructe foarte mici. Pentru a avea roade bogate, trebuie sa ii asiguri lumina suficienta!
Temperatura solului si perioada de plantare: ideala este perioada in care temperatura solului depaseste 12 grade Celsius. Calendaristic, cea mai potrivita perioada de plantare a rasadurilor de rosii in gradina este 15-20 aprilie, 1 mai. Pentru a nu da gres, foloseste un termometru pentru sol. De regula, rasadurile de rosii se planteaza dupa ce a trecut pericolul inghetului sau al brumelor. Tomatele iubesc caldura, astfel ca se dezvolta bine la temperaturi intre 11 si 30 de grade Celsius.
Pregatirea terenului:pentru a prinde radacini si pentru a se dezvolta corect, rasadurile de rosii trebuie plantate pe un teren bine pregatit (prin aratura, sapare, maruntire). Atentie: la plantarea pe camp, rasadurile trebuie sa fie viguroase, sa aiba aproximativ 45 de zile! Trebuie sa fie suficient de puternice incat sa reziste la conditiile de afara, la trecerea brusca de temperatura.
Plantarea rasadurilor de rosii: in aceasta etapa trebuie sa ai in vedere distanta de plantare, care difera de la o specie de rosii la alta. De regula, se lasa loc suficient intre plante, pentru ca ele sa poata respira. A se evita cultivarea rosiilor in acelasi sol ca in anul trecut. Pot sa apara boli. La plantare, se introduc rasadurile in pamant pana la primele doua frunze adevarate. Atentie: planta trebuie sa ramana in pozitie dreapta.
Udarea rasadurilor de rosii: imediat dupa plantare, fiecare planta se uda cu 1-2 l de apa, apoi udarea se face o data pe saptamana, din abundenta. Pe timpul verii, atunci cand mercurul din termometre urca la valori ridicate, udarea se face o data la 5 zile. Asigura-te ca apa ajunge in pamnat si nu doar la nivelul frunzelor.