Cu 5000 USD si-a construit o casa din saci umpluti cu pamant
Cu aceasta mentalitate a avut de luptat si Atulya Kerry Bingham atunci cand a decis sa-si construiasca o casa ecologica folosind drept materie prima saci umpluti cu pamant. Artista si scriitoare, fara pic de experienta in domeniul constructiilor, Kerry a reusit sa-si duca proiectul la bun sfarsit, iar costurile finale au ajuns la suma de 5000 de dolari. De luat aminte pentru cei care isi doresc o casa de vacanta ridicata din materiale naturale la costuri minime.
Constructie ridicata din pamantul din curte
Curajoasa scriitoare de origine britanica a ales sa schimbe civilizatia cu care suntem obisnuiti cu totii pentru o viata cat mai simpla, visand sa invete sa traiasca, pe cat posibil, doar cu ceea ce poate produce de una singura, limitandu-se la strictul necesar. Iar ca prim pas a achizitionat un teren de 2000 mp fara conexiune la apa curenta, curent electric, telefonie, cablu si alte minuni ale vietii moderne intr-o zona rurala din Turcia.
– A sapat o fundatie circulara de jumatate de metru adancime pe care a umplut-o cu piatra pana la 20 cm inainte de buza sapaturii. Foarte important este ca latimea fundatiei sa depaseasca latimea sacilor umpluti cu pamant.
– Deasupra pietrelor de dimensiuni mari a asternut un strat de pietris mai fin cu scopul de a preveni ruperea sacilor de polietilena.
– A umplut mai multi saci dubli cu pietris pe care i-a asezat direct pe fundatie, la baza viitorilor pereti ai casei in forma circulara. A asezat unii peste altii doua randuri de saci cu pietris, iar pentru a se asigura ca vor ramane pe loc i-a tasat cu grija dupa asezarea in pozitie si i-a fixat cu ajutorul sarmei ghipate prinse intre cele doua straturi de saci. Kerry spune ca i-ar fi placut sa poata intari fundatia cu inca un rand de saci umpluti cu pietris, insa a fost nevoita sa se limiteze la doar doua deoarece n-a mai avut suficient pietris.
– Abia de acum incolo a inceput sa foloseasca sacii umpluti cu pamantul argilos din curte pentru a ridica peretii casutei. Desigur ca a pastrat golurile necesare montarii usilor si ferestrelor, iar constructia s-a ridicat pur si simplu vazand cu ochii.
– Cand peretii au ajuns la inaltimea potrivita, Kerry a inceput montarea acoperisului. A decis ca un acoperis plat este cea mai buna alegere in ideea ca poate candva, cine stie, va avea nevoie sa-si extinda pe verticala neobisnuita casuta si un astfel de acoperis ar putea functiona si ca un planseu intre etaje.
– Acum a urmat etapa tencuitului peretilor exteriori, etapa care trebuie sa se desfasoare cat mai rapid cu putinta, conform spuselor Atulyei, deoarece razele UV si alti factori externi pot duce la deteriorarea sacilor de polietilena, fapt ce ar avea urmari deloc placute. Si pentru tencuit artista-proprietara a folosit, desigur, tot pamant argilos din curte, economisind alti bani.
– La final, pentru a-si asigura un trai confortabil, Atulya a dotat micuta casa cu panouri solare, cu un put care ii asigura apa curenta si o toaleta ce functioneaza pe baza de compost. Anume aceste facilitati au dus la suma finala de 5000 USD. Nu cred ca mai e cazul sa subliniez ca si decorul interior a fost realizat in intregime de tanara si creativa proprietara a casei.