De ce alimente să te fereşti dacă ai aciditate gastrică
Aciditatea are rolul său în digestie, însă provoacă neplăceri dacă este la un nivel ridicat. Astfel pot apărea afecţiuni ca gastrita, ulcerul gastric, ulcerul duodenal şi reflux gastroesofagian. Ca să nu ajungi într-una dintre aceste situaţii, uite ce alimente este bine să eviţi sau, dacă nu poţi, să mănânci în cantităţi moderate.Portocalele. Aceste fructe au un conţinut ridicat de acid, astfel că provoacă arsuri gastrice, în special dacă sunt consumate pe stomacul gol. Specialiştii recomandă evitarea acestora atunci când te confrunţi cu aciditate la stomac.
Roşiile au multe substanţe nutritive în compoziţie, însă nu este bine să consumi prea multe la o masă fiindcă provoacă arsuri gastrice, în special dacă ai deja o sensibilitate. Este indicat să le combini la masă cu alimente care ţin sub control nivelul de aciditate: peşte, orez brun, rădăcinoase, ovăz, salată verde, lămâie.
Ceapa consumată în stare crudă creşte nivelul de aciditate şi provoacă arsuri gastrice, mai ales dacă este consumată în cantităţi mai mari şi alături de alte alimente vinovate de aceeaşi condiţie. Spre exemlu, evită să o consumi alături de roşii şi usturoi.
Ardei iute. Dacă ai aciditate gastrică şi te numeri printre iubitorii de ardei iute, va trebui să renunţi la acest aliment ori să îl consumi în cantităţi reduse. Efectul ardeiului iute este mai intens atunci când îl consumi în stare crudă.
Alcool. Dacă ţi s-a întâmplat să te confrunţi cu aciditate gastrică în urma unei petreceri, află că de vină sunt băuturile alcoolice pe care le-ai consumat. Berea, vinul sau cocktail-urile provoacă arsuri la stomac, dacă sunt consumate în timpul unei mese copioase.
Ciocolata. Nu te-ai fi aşteptat, dar şi ciocolata se află pe lista neagră a alimentelor care provoacă aciditate gastrică. Aceasta relaxează muşchii sfincterului esofagian, care acţionează ca o supapă, permiţând astfel acidului stomacal să ajungă în esofag.