Top 3 aliați naturali împotriva frigului

Foarte apreciate din punct de vedere gastronomic, cele trei plante și-au căpătat renumele de antibiotice și energizante. Indiferent că sunt folosite sub formă de siropuri, de comprese sau sunt adăugate în salate, ghimbirul, hreanul și muștarul sunt utile în tratamentul afecțiunilor specifice acestui sezon.

În mod deosebit în anotimpul rece, oricine se poate confrunta cu un guturai, cu gripă, cu dureri de cap sau cu sindromul picioarelor reci. Aceste tulburări pot fi atenuate cu ajutorul ghimbirului, hreanului și muștarului care au efecte remarcabile în afecțiunile specifice anotimpului rece. ”Sistemul imunitar este solicitat mai mult în sezonul rece. De aceea, el trebuie revigorat permanent, iar acest lucru se poate face cu ajutorul unor cure interne cu tonice naturale”, precizează  Eugen Giurgiu, doctor în  biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul ”Sănătatea  trebuie proteajată  în fiecare sezon”.

Ghimbirul stimulează imunitatea

Ca plantă medicinală, ghimbirul este folosit încă din secolul I e.n. pentru tratarea tusei, răcelii, grețurilor matinale și artritei reumatoide. De atunci, au apărut  o serie de tratamente naturiste care conțin ghimbir, destinate în special bolnavilor reumatici  și celor care au o imunitate precară. De asemenea, persoanele care se confruntă cu balonări sau alte probleme digestive pot folosi  un tonic cu ghimbir, pentru a scăpa de aceste neplăceri.

Trusa cu medicamente să conțină și ceai de ghimbir  

În anotimpul rece, oricine călătorește pe distanțe mari,  trebuie să  aibă o mică trusă cu medicamente  care să conțină și ceai tonic de ghimbir. Acesta se prepară din 500 ml apă plată, două lingurițe de rădăcină  rasă de ghimbir, două linguri de flori de soc și patru linguri de miere, care se adaugă în ceai, după ce acesta a fiert cinci minute la foc mic. Leacul  se bea dimineața  sau în momentul în care ne simțim lipsiți de forță și de energie.

Hreanul, un antibiotic activ

Pentru  că este foarte bogată în vitamine ( mai ales B și C), în săruri  minerale precum  calciul, fierul și magneziul, în enzime, dar și în compuși sulfurați cu acțiune antiseptică (asupra căilor respiratorii superioare),  rădăcina de hrean este un  antibioc natural. Bronșitele se pot trata cu ajutorul unui sirop obținut din  șase  linguri din rădăcină rasă de hrean,  amestecate cu patru linguri de miere. Aceste  ingrediente se lasă la macerat o jumătate de oră, apoi se strecoară printr-un tifon. Resturile care rămân în tifon se fierb în 250 ml de apă, timp de zece minute. Decoctul obținut se strecoară prin tifon și, după ce se răcește, se adaugă în siropul cu miere. Pentru a trata bronșita, din acesr remediu se administrează câte trei linguri pe zi. De asemenea, siropul de hrean este benefic în caz de guturai, de astm și de tuse. În acest caz  sunt recomandate câte cinci lingurițe pe zi, timp de o săptămână.

Muștarul  este antiinflamator

Dincolo de calitățile lui de condiment, muștarul are  calități calmante, cicatrizante și antimicrobiene. Din semnițele de muștar se obține făina de muștar, bogată în sinigrină, o substanță cu efect  antiinflamator. Făina obținută după măcinarea semințelor de muștar se amestecă în puțină apă și astfel se obține o pastă. Aceasta se întinde pe o țesătură (un tifon) și se aplică pe piept pentru tratarea  bronșitei sau pe spate, pentru calmarea durerilor cauzate  de sciatică. Cu aceste comprese se pot trata eficient și durerile cauzate de reumatism, care se accentuează la frig.

Sursă: Click.ro