Cel mai sănătos regim alimentar: “Apucați-vă din nou de produse făcute în casă”
Într-un interviu acordat Iaromirei Popovici pentru revista Dilema Veche, unul cei mai cunoscuți medici nutriționiști români, vorbea despre scoaterea din alimentație complet a unor produse, dar și despre ortorexie, dorința de a manca excesiv de sănătos.
“Avem o nouă boală: ortorexia – dorința de a mânca excesiv de sănătos. O tulburare care ține tot de sfera psihiatrică, o obsesiei. Mulți nu realizează că această dorință este tot una absurdă și denotă tot un dezechilibru emoțional, psihic.
Paradoxal e că acest concept e unul gol. Din fericire, natura ne-a vrut mai simpli de atât în raport cu mâncarea. Produsele se împart în două categorii: comestibile și necomestibile. În momentul în care vorbim de un produs necomestibil, nici măcar nu mai e nevoie să vorbim despre el. Dar atunci când altul e comestibil, înseamnă că e bun, sănătos.
Termenul de „comestibil“ nu are grade de comparație. Și, în acest context, a folosi cuvîntul „sănătos“ în loc de „comestibil“ dă naștere unei întregi polemici. Totul ține de cantitate și de frecvență. Doza face otrava, e un concept clar în nutriție, nici un lucru nu poate fi în esență ideal sau profund dezastruos, interzis, tabu. Avem un organism fabulos construit care poate digera tot, neutraliza tot, e o chestiune de bun-simț și de respect față de corpul tău ce fel de preparate consumi.
Nu putem desființa o întreagă gamă de alimente pe criteriul, de pildă, că mezelurile sunt nesănătoase. Ele au fost concepute ca o alternativă la carne, sunt o carne mai concentrată, ca gust și ca grăsime, făcută să țină mai mult timp.
Dacă noi confundăm mezelurile cu carnea și mîncăm în fiecare zi cu sutele de grame, atunci avem o problemă și, culmea, nu neapărat una de sănătate, cît mai ales una de siluetă. Pentru că toate lucrurile astea care sunt concentrate înseamnă densitate calorică mai mare. Ar trebui să mâncăm mai puține produse ambalate.
În momentul în care ambalezi un produs, el e făcut să stea cât mai mult pe raft, are cu siguranță mai puțină apă, pentru că n-ar folosi nimănui. Dacă nu devenim rudimentari și nu alegem alimentele în forma lor cea mai simplă, ca apoi să le gătim, nu putem să ne supărăm că ceea ce cumpărăm e și mai gustos, și mai caloric, și mai bogat în grăsime sau în zahăr. Trebuie să fim atenți să nu le consumăm pe cele prelucrate, într-un mod nesănătos ca frecvență și cantitate. Orice lucru consumat în exces e nesănătos”, a spus dr. Bilic.
Sursa: 2daynews.ro