Ce trebuie să știți despre imunitatea la bebeluși
Cei mici au nevoie de părinți in orice moment, iar aceștia vor să-i protejeze de orice… Însă, cum le pot proteja sistemul imunitar fragil de boli? Este un lucru important de luat in considerare, mai ales în primele săptămâni de viața ale unui bebeluș.
Sistemul imunitar al unui sugar nu se maturizează până la vârsta de 2-3 luni. În primele câteva luni, sistemul imunitar – în special imunitatea mediata celular – se dezvoltă din ce in ce mai mult. În acest fel, organismul bebelușului poate să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar al unui copil de două săptămâni nu poate lupta împotriva microorganismelor dăunătoare la fel de bine ca sistemul imunitar al unui copil de trei luni.
Partea bună este că sistemul imunitar al mamei continuă să protejeze bebelușul cu anticorpi care au fost distribuiți prin placentă, imediat după naștere. Acești anticorpi rămân activi în primele săptămâni de viața ale unui bebeluș, oferindu-i o anumită protecție împotriva bacteriilor și virusurilor. Alăptarea sporește această imunitate timpurie.
Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este o rețea de celule și proteine care se găsesc în corp. Sistemul imunitar luptă împotriva germenilor care provoacă infecții. Germeni precum bacteriile și virusurile sunt microorganisme invadatoare care îi pot îmbolnăvi pe cei mici.
Dacă o bacterie sau un virus intră în corpul bebelușului, sistemul imunitar acționează rapid. Celulele albe (leucocitele) sunt cele care observă că organisme străine au pătruns în corpul bebelușului. Globulele albe produc proteine speciale numite „anticorpi”. De asemenea, pun în mișcare și alte părți ale sistemului imunitar. Acesta se numește „răspuns imun” și are rolul de a lupta împotriva infecției.
După producerea anticorpilor, sistemul imunitar are capacitatea sa „memoreze” acel germen invadator. Acest lucru ajuta organismul bebelușului să lupte mai ușor cu germenii data viitoare. Aceasta memorie poarta denumirea de „imunitate”.
Cum este sistemul imunitar la un nou-născut?
Sistemul imunitar al bebelușului nu este complet dezvoltat atunci când se naște, însă devine mai puternic pe măsură ce copilul înaintează în vârstă.
Mama îi transmite anticorpi fătului prin placenta, în timpul trimestrului trei de sarcină (ultimele trei luni de sarcină). Cantitatea de anticorpi pe care fătul o primește de la mamă depinde de nivelul de imunitate al acesteia.
Anticorpii mamei ajută la protejarea bebelușului atunci când se naște. De asemenea, acești anticorpi îl vor proteja pe cel mic timp de câteva săptămâni sau luni după naștere. În acest fel, organismul bebelușului va putea să lupte împotriva bolilor înainte de administrarea primelor vaccinuri.
Bacteriile benefice din intestin ajută sistemul imunitar să funcționeze bine. Aceste bacterii prietenoase se află în vaginul mamei și sunt transmise copilului în momentul nașterii. Drept urmare, aceste bacterii benefice încep să populeze și să trăiască în intestinul bebelușului.
După naștere, bebelușul primește și mai mulți anticorpi prin colostru (primul lapte matern). Anticorpii continuă să se transmită de la mama la copil prin laptele matern.
- Bebelușii născuți prematur au același sistem imunitar ca bebelușii născuți la termen?
Bebelușii născuți prematur nu primesc atât de mulți anticorpi de la mame ca bebelușii născuți la termen. Sistemul lor imunitar nu este foarte puternic.
Bebelușii născuți prematur au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni provocate de germeni precum bacteriile si virusurile.
De aceea, vaccinarea părinților, a membrilor familiei și a îngrijitorilor poate ajuta la menținerea sănătății unui copil prematur. De asemenea, bebelușii prematuri sunt vaccinați la aceeași vârstă ca bebelușii născuți la termen.
Cum poate fi întărit sistemul imunitar al bebelușului?
După cum menționăm, imunitatea pe care o primește bebelușul de la mama sa la naștere nu durează mult. Ea dispare treptat, după câteva săptămâni sau luni.
La fel ca adulții, bebelușii își produc proprii anticorpi. De fiecare dată când se infectează cu un germen, sistemul lor imunitar se activează. Ei produc noi anticorpi care îi vor proteja atât în prezent, cât și în viitor.
Cu toate acestea, imunitatea la bebeluși nu este la fel de puternică ca la adulți. Aceasta are nevoie de timp pentru a se dezvolta în totalitate. Între timp, există câteva lucruri importante pe care le puteți face pentru a vă proteja bebelușului, cum ar fi alăptarea sa și vaccinarea.
Cât de importantă este alăptarea pentru sistemul imunitar al bebelușului?
Laptele matern conține o mulțime de lucruri esențiale, cum ar fi proteinele, grăsimile și zaharurile, care ajută la întărirea sistemului imunitar al bebelușului. Laptele matern conține, de asemenea, anticorpi și probiotice.
Când o mama intră în contact cu microbii, ea produce anticorpi pentru a o ajuta să lupte împotriva infecției. Aceștia sunt transmiși bebelușului prin laptele matern. De obicei, mamele și bebelușii lor intră în contact cu aceiași germeni. Laptele matern poate proteja copilul deoarece conține anticorpi ai mamei.
Bebelușii alăptați dezvolta mai puține infecții. În plus, își revin mai repede decât bebelușii hrăniți cu lapte praf. Cu toate acestea, unele mame nu pot alăpta sau aleg să nu alăpteze. În aceste cazuri, formula pentru sugari este o opțiune sănătoasă.
Alăptarea nu poate proteja pe deplin copilul de infecții care pun viața în pericol, cum ar fi poliomielita, diferia sau rujeola. Aceste boli sunt foarte grave. Din fericire, exista vaccinuri care protejează bebelușul de aceste maladii.
Vaccinarea ajută la întărirea imunității?
Vaccinarea bebelușului este cel mai sigur și mai eficient mod de a-l proteja împotriva bolilor grave.
Vaccinarea provoacă un răspuns imun în același fel în care ar face-o un virus sau o bacterie. Diferența este ca răspunsul imunitar se produce fără ca bebelușul să se îmbolnăvească efectiv. Vaccinul îl imunizează. Dacă bebelușul intră în contact cu microorganismul în viitor, sistemul sau imunitar va recunoaște germenul respectiv și va declanșa un răspuns imun. Drept urmare, va lupta împotriva bolii sau va preveni complicațiile grave.
Bebelușul primește primele vaccinuri la naștere, apoi la vârsta de 6 săptămâni, 4 luni și 6 luni. Alte vaccinuri și rapeluri se administrează în primii câțiva ani de viață.
- Vaccinarea împotriva tusei convulsive în timpul sarcinii
Mamele pot fi vaccinate împotriva tusei convulsive (pertussis) între săptămânile 20 și 32 de sarcină. În acest fel, bebelușul va primi imunitatea împotriva tusei convulsive de la mama. Copilul va fi protejat împotriva tusei convulsive înainte de administrarea primelor vaccinuri.
În plus, bunicii, membrii familiei și vizitatorii ar trebui să primească rapelul împotriva tusei convulsive pentru a-l proteja pe cel mic.
- Vaccinarea antigripală în timpul sarcinii
De asemenea, mama se poate vaccina și împotriva gripei atunci când este însărcinată. Această vaccinare poate fi făcuta în orice stadiu al sarcinii. Însă, cel mai bine este să fie administrat înainte de începerea sezonului gripal.
Anticorpii unei mame obținuți prin vaccinul antigripal sunt, de asemenea, transmiși bebelușului atât în timpul sarcinii, cât și prin laptele matern.
Alimentația și suplimentele pot întări sistemul imunitar al bebelușului?
În cele mai multe cazuri, laptele matern și formula de lapte asigură toate vitaminele și mineralele de care are nevoie bebelușul. Nu este recomandată administrarea de vitamine suplimentare pentru bebeluși.
Odată ce bebelușul începe să mănânce alimente solide, acestea ar trebui să-i mențină sistemul imunitar sănătos. Aceste alimente sunt diferitele tipuri de legume și fructe sub forma de piure. Cu toate acestea, este recomandat să încercați să continuați alăptarea chiar și după începerea diversificării alimentare.
- Sunt probioticele utile pentru imunitatea bebelușului?
Probioticele sunt bacterii și drojdii vii care se găsesc în iaurt și alimente fermentate, dar și în unele suplimente.
Antibioticele ucid unele dintre bacteriile benefice din intestin. Aceste bacterii sunt importante pentru imunitate. Unii oameni cred că probioticele pot îmbunătăți imunitatea după ce au luat antibiotice.
Femeile pot lua probiotice la sfârșitul sarcinii și după nașterea copilului. Cu toate acestea, nu este clar dacă probioticele sunt utile pentru copii sau adulți. Discutați cu medicul înainte de a-i da probiotice bebelușului.