Cum să ai articulații sănătoase la orice vârstă – Iată ce trebuie să faci
Cu toate ca puterea de regenerare a organismului este uimitoare, articulatiile sunt mecanisme deosebit de fragile. Odata ce cartilajele se erodeaza, acestea nu mai pot fi refacute. Subtierea cartilajelor contribuie in timp la aparitia osteoartitei, cunoscuta si sub numele de artrita degenerativa, o boala ce se manifesta prin umflarea sau iritarea articulatiilor, insotita de dureri, rigiditate si limitarea miscarilor.
Afectiunile musculo-scheletale reprezinta unele dintre cele mai frecvente probleme de sanatate care apar odata cu inaintarea in varsta. In functie de factorii de risc, dar si de stilul de viata, bolile din aceasta categorie pot fi inregistrate si la persoane mai tinere.
Muschii puternici ajuta la mentinerea stabilitatii incheieturii. Cu cat muschii corpului sunt intr-o forma mai buna, cu atat scade riscul unei accidentari. In plus, muschii din jurul incheieturilor absorb socul si contribuie la raspandirea acestuia asupra intregii suprafete a incheieturii, sustine dr. Laith M. Jazrawi, seful diviziei de medicina sportiva al spitalului pentru probleme ale articulatiilor din cadrul din Universitatii din New York.
Cu cat greutatea depaseste limitele recomandate, cu atat presiunea pusa asupra articulatiilor este mai mare. Spre exemplu, in timpul mersului fiecare genunchi sustine o forta echivalenta cu trei pana la sase ori greutatea corpului. Obezitatea reprezinta unul dintre factorii de risc in aparitia osteoartritei in genunchi si solduri. Potrivit unei cercetari, 27% dintre cazurile de inlocuire a soldului si 69% dintre cele de inlocuire a genunchiului ar putea fi atribuite obezitatii.
O pozitie necorespunzatoare a corpului, precum statul cocosat, afecteaza incheieturile, in special cele ale gatului, picioarelor, soldurilor precum si coloana vertebrala, titreaza WebMD. O atentie deosebita trebuie acordata pozitiei corpului atunci cand ridici sau cari ceva. Spre exemplu, rucsacul trebuie carat pe ambii umeri, si nu doar pe unul, astfel incat greutatea lui sa fie distribuita in mod egal asupra articulatiilor. Atunci cand ridici un obiect greu, foloseste-te de muschii principali ai corpului, flexand genunchii mai degraba decat incordand doar muschii spatelui.