Insuficiență respiratorie – cauze și tratament naturist
Insuficiența respiratorie este de cele mai multe ori un simptom al bolilor pulmonare sau al altor afecțiuni respiratorii.
Senzația de sufocare poate fi datorată incapacității plămânilor de a furniza suficient oxigen către sistemul circulator arterial, sau incapacității acestora de a filtra dioxidul de carbon.
Cauze posibile ale insuficienței respiratorii
obstrucția căilor respiratorii
bronhopneumopatia obstructivă cronică
astmul bronșic
bronșiectazia
fibroza chistică
bronșiolita
leziuni ale țesuturilor pulmonare
embolia pulmonară
inhalarea de corpuri străine
obezitate
hipotiroidism
intoxicație cu alcool, droguri sau opiacee
slăbiciune musculară
Insuficiența respiratori – tratamente naturiste
Dacă vă confruntați des cu probleme de respirație, mergeți la medic pentru a vedea care este cauza.
Captalan
Cunoscut și sub numele de „ brusture japonez”, captalanul este considerat în medicina populară un fel de remediu universal. Recomandările sale terapeutice se adresează unei game variate de boli: respiratorii, psihice, nervoase, digestive și cardiovasculare.
Maria Treben recomandă în insuficiența respiratorie un ceai preparat dintr-o linguriță de rădăcină de captalan, lăsat la înmuiat într-o cană ( 250 ml ) de apă rece, peste noapte ( 12 ore ). A doua zi, maceratul se încălzește și se strecoară. Se beau maxim 2 căni pe zi, cu înghițituri mici.
Ceaiul de captalan are efecte sudorifice, neurosedative, vasodilatatoare, antispasmodice, diuretice, cardiace și reglatoare asupra tensiunii arteriale.
Inhalații cu podbal
Pentru inhalații, se prepară o infuzie dintr-o linguriță de flori și frunze de podbal și 1 cană de apă clocotită. Se toarnă ceaiul fierbinte într-un bol. Se stă deasupra vasului, cu capul acoperit cu un prosop, și se inhalează aburii. Această inhalație se face de mai multe ori pe zi.
Ceai de vâsc
Vâscul este o plantă medicinală puternică. Are un efect reglator impresionant asupra tensiunii arteriale, fiind benefică atât în hipertensiune, cât și în hipotensiune arterială. Este de asemenea indicată și în reglarea hormonală la femeile care suferă de dereglări menstruale.
Ceaiul se prepară la rece. Se pune 1 linguriță de vâsc ( frunze și ramurile, nu boabe, care sunt otrăvitoare ) la înmuiat într-o cană cu apă. Se lasă 12 ore, apoi se încălzește și se strecoară. Se pot bea până la 3 căni pe zi, cu înghițituri rare.
Vin de leurdă
Dacă sufocarea este cauzată de o secreție excesivă a mucoaselor pulmonare, problema se poate trata cu vin de leurdă. Acesta are efecte expectorante foarte bune.
Se pune 1 mână de frunze de leurdă toate mărunt la fiert cu 1 cană de vin alb. Se strecoară și se îndulcește cu miere. Se bea toată cantitatea rezultată într-o zi, cu înghițituri mici.