Organe esențiale: rinichii și importanța lor în curățarea organismului
Când rinichii suferă, corpul trage aceste 8 semnale de alarmă
Rinichii sunt organe excretoare, responsabile de eliminarea reziduurilor din corp. Aceștia sunt organe vitale ale corpului nostru, situate în partea dorsală, în spatele cutiei toracice si sunt responsabili de curățarea și detoxifierea organismului.
Rinichii mențin sângele sănătos, lucrul absolut esențial pentru ca toate funcțiile corpului să funcționeze cum trebuie. Rinichii sunt responsabili de deșeurile fluidele în exces din organism. Aceștia reglează nivelul electroliților, au grijă de sănătatea oaselor și produc mai multe celule roșii pentru a stabiliza tensiunea arterială.
Rinichii sunt partea esențială a aparatului excretor. Rolul principal al rinichilor este excreția, realizat prin filtrarea sângelui, eliminarea prin urină a substanțelor inutile sau dăunătoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior.
Rinichii reglează controlul compoziției urinei, prin producția hormonală, concentrația în electroliți a spațiului intracelular, presiunii sanguine, raportul baze-acizi ( pH ), mineralizarea oaselor, ca și a eritropoezei a tabloului sanguin.
În principiu funcția renală constă din doua etape:
O filtrare primară fără elemente de resturi celulare, cu o urină diluată.
O filtrare secundară când se va resorbi înapoi din urina primară o parte din lichidul eliminat împreună cu glucide, aminoacizi și electroliți rezultând o urină mai concentrată.
Numai această urină finală va fi eliminată prin uretere din organism.
Urina este un lichid format dintr-un amestec de substanțe eliminate din organismul vertebratelor. El se formează în rinichi care joacă o funcție de filtrare a sângelui, aici urina primară va fi refiltrată și ajunge pe căile urinare „uretere”
în vezica urinară care la om are o capacitate de ca. 1,5 litri, de unde urina este eliminată în exterior ( micțiune ) prin uretră și organele sexuale externe.
Formarea și eliminarea urinei joacă un rol important în reglarea volemiei sanguine, a echilibrului de electroliți și eliminarea substanțelor de dezasimilare din metabolismul proteinelor care sunt toxice.
Urina la om are o culoare galbenă, culoarea și conținutul urinei fiind un indicator valoros la depistarea al unor boli prin examene de laborator.
Dacă rinichii nu funcționează cum trebuie, sănătatea întregului organism este compromisă. În acest articol vă vom prezenta câteva simptome asociate cu afecțiuni ale rinichilor care să vă ajute sa identificați imediat problema și să luați măsuri cât mai repede.
Umflăturile
Din cauza faptului că rinichii nu funcționează cum trebuie, fața și picioarele vor începe să se umfle. Lucrul acesta se întâmplă atunci când rinichii nu elimină excesul de lichid din organism.
Modificări în urinare
Semnele ce apar la început sunt următoarele:
Probleme la urinare
O senzație de presiune în timpul urinării
Urina mai închisă la culoare, neagră, mai puțin frecventă și în cantități mai mici
Culoare palidă a urinei, mult mai frecventă și în cantități mai mari
Urina pala
Nevoia de a urina în timpul nopții
Iritații ale pielii
Apariția mai multor iritații pe piele și mâncărimile de piele sunt de obicei semne ale problemelor rinichilor. Acestea sunt cauzate de deșeurile și toxinele care rămân în sânge și fac ca pielea să aibă un aspect nesănătos, uscat și iritat. Produsele cosmetice nu vă pot ajuta în această situație întrucât problema este în interior. Tot ce pot face este să amelioreze temporar situată pielii.
Oboseala
Atunci când rinichii sunt sănătoși și funcționează cum trebuie, produc eritopoietina, un hormon care include producția mai multor globule roșii, responsabile cu transportul oxigenului în organism. Dacă nu sunt suficiente celule roșii, apare anemia, iar unul din semnele acesteia este o stare de oboseală generală, dar mai ales la nivelul creierului și mușchilor.
Respirație scurtă
Respirația scurtă este un simptom asociat în general cu disfuncțiile renale. Atunci când corpul nu este oxigenat cum trebuie din cauza faptului că nu există suficiente celule roșii responsabile cu oxigenarea, se acumulează toxine în plămâni și intervin problemele cu respirația.
Gust metalic în gură
Când toxinele și deșeurile se acumulează în sânge, gustul mâncării se schimbă și respirația va fi una urât mirositoare. Este afectat și apetitul, mai ales pentru unele dintre alimente.
Durerile
Este vorba de o durere mai ales în partea superioară a spatelui, adică exact zona în care sunt localizați rinichii. Durerea poate fi provocată și de formarea unor pietre la rinichi.
Probleme de concentrare și amețeală
Anemia este cauza de proastă oxigenare a creierului care poate fi un semn al problemelor la rinichi. Concentrarea va fi afectată, veți începe să aveți probleme de memorie și vă veți simți amețiți. Pentru a preveni problemele la nivelul rinichilor, încercați să aveți o dietă bazată pe alimente sănătoase bogate în antioxidanți astfel încât să-i ajutați să funcționeze și să proceseze mai bine.