Cicoarea, măceșele și aloe vera ajută la echilibrarea sistemului endocrin.
Hormonii joacă un rol extrem de important în sănătatea și starea noastră de bine. Aceștia sunt implicați în creștere și reproducere. Ei dictează reacțiile organismului la stresul fizic și emoțional.
Perturbarea hormonală poate duce la dereglarea mai multor organe și sisteme din corp. Vă prezentăm câteva plante și și alimente cu efecte benefice asupra sistemului endocrin și imunitar.
Aloe Vera
Această plantă activează și stimulează sistemul endocrin, tiroida, glandele suprarenale, pancreasul și timusul. Datorită conținutului de hormoni din plante (fitohormoni ), steroizi vegetali, aloine, enzime și carbohidrați complecși, aloe vera coordonează activitatea glandelor endocrine, influențează metabolismul celular și modelează sistemul imunitar.
Aloe Vera comunică perfect cu sistemul endocrin, stimulează procesul de fagocitoză și ajută la reglarea acestuia.
Această plantă miraculoasă ajută la detoxifierea corpului, îmbunătățește funcția stomacului și a intestinelor.
Se poate administra sub formă de gel, capsule sau nuc, care se regăsesc la magazinele naturiste.
Cicoarea
Această plantă, consumată în trecut sub formă de cafea, îmbunătățește starea generală de sănătate a organismului. Academicianul Ovidiu Bojor o recomandă pentru reglarea endocrinologică. Cicoarea scade colesterolul și glicemia, și are proprietăți anti-tiroidiene.
Datorită efectului laxativ blând, această plată este utilă în probleme digestive: constipație, indigestie, dispepsie. Combate cancerul de colon.
Cicoarea crește secreția bilei din ficat și vezica biliară și ajută la eliminarea substanțelor dăunătoare. Este utilă inclusiv în pietre la ficat și la bilă.
Grație efectelor sale sedative, are efecte bune supra sistemului nervos. Este folosită în tratarea artritei, gutei și reumatismului.
Se pun 1-2 lingurițe de plantă ( frunze, flori, rădăcină ) la fiert într-un litru de apă și se lasă 5 minute. Se administrează 1 cană la prânz, și 1 cană seara, înainte de masă.
La fel de bună este cafeluța de cicoare care poate fi preparată acasă sau procurată de la magazinele naturiste și din unele hipermarketuri.
Măceșele
Aceste fructe bogate în magneziu de Vitamina C ajută la buna funcționare a proceselor din corp. Sunt un stimulent excelent pentru sistemul de apărare anti-infecțioasă a corpului și un co-factor în sinteza hormonilor corticosuprareneli.
Profesorul Ovidiu Bojor susține că lipsa de vitamina C poate duce la influența cortico-renală. Din acest motiv recomandă consumul de alimente bogate în această vitamină, precum măceșe, cătină, coacăze negre și citrice.
Măceșele au proprietăți diuretice și laxative ușoare, fiind utile în constipație și probleme renale. Conținutul de vitamina A ajută la prevenirea infecțiilor cu bacterii și virusuri întărește sistemul imunitar să lupte cu boala deja instalată.
Datorită acțiunii lor antiinflamatoare, măceșele au fost studiate pentru tratamentul artritei reumatoide și a osteoartritei. Studiile au arătat că acestea îmbunătățesc mobilitatea articulară și reduc durerea.
Măceșele conțin o multitudine de antioxidanți diverși: cartenoide, flavonoide, polifenoli, catechine și leucoantocianini. Datorită puterii lor antioxidante, acestea ajută la prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare.
Se consumă sub formă de infuzie. Se folosesc: 1-2 lingurițe de fructe uscate ( fără semințe ) la 250 ml de apă. Se beau câte 2-3 căni pe zi. Asemenea ceaiului de cătină și alte fructe, ceaiul de măceș poate fi consumat pe perioade lungi de timp pentru fortificarea sănătății.