Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului
Pe 6 iunie, românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Este cea mai importantă sărbătoare după Paște, zi din care creștinii ortodocși spun ”Hristos s-a înălțat”, până la Rusalii, înlocuind sintagma ”Hristos a înviat”. Este o zi de rugăciune, o zi sfântă pentru toți cei care respectă cu strictețe sărbătorile religioase.
Aceasta este ultima zi din an în care se mai pot înroși ouă, iar acest obicei este văzut cu ochi buni în multe comunități rurale. Se spune că cine vopsește ouă în această zi, dimineața, înainte de slujbă, va avea parte de sănătate, iar familia va fi ferită și ea de boli. Este bine să mănânci un ou roșu împreună cu prescura luată de la biserică.
Este bine să porți flori din nuc la brâu sau pe cap, în formă de coroniță, dacă vrei să ai parte de lucruri bune în viitor. Și Iisus Hristos purta astfel de flori și se spune că cine urmează acest gest va avea partea de binecuvântarea cerească și va fi ferit de primejdii.
Este bine să atingi vitele și porcii cu leuștean ca acestea să se îngrașe și să fie bune de tăiat când le vine vremea. Obiceiul este respectat în special la țară, iar oamenii care au multe animale în grajduri le ung și cu căței de usturoi, pe lângă leuștean.
Tot pentru belșug este bine să tai puțin păr din cozile vitelor și să le pui într-un furnicar. Apoi, femeile trebuie să împartă azimă caldă și ceai (n.r.: azimea este o pâine nedospită suficient) pentru iertarea păcatelor celor trecuți în neființă. Ele se dau de pomană la cimitir sau pe ulițele satelor, pe la vecini.