6 Boli care îți provoacă sete

1. Diabet zaharat

Unul dintre principalele simptome ale diabetului este că îți este foarte sete. Se pare că, în această boală, sângele primește un exces de glucoză, astfel încât organismul înțelege (în mod greșit) că are nevoie de mai multă apă pentru a ajuta la diluarea întregii glucoză, deși acesta este rolul insulinei, care funcționează prost în diabet. Odată cu aceasta, excesul de glucoză duce la deshidratare și iată avertizarea constantă a setei.

2. Diabet insipid

Există, de asemenea, tipul de diabet care nu este legat de modificarea glicemiei, dar poate fi cauzat de glanda pituitară (în sistemul nervos central), ca urmare a lipsei hormonului antidiuretic.

Poate apărea și din cauza unei tulburări renale, în care acest hormon nu poate funcționa așa cum ar trebui.

Ca urmare, persoana aflată în această afecțiune pierde multă apă în rinichi, făcându-i să dorească cu adevărat să urineze și, în consecință, să simtă sete.

3. Boli psihiatrice

Persoanele cu depresie, tulburare bipolară sau schizofrenie pot dezvolta o afecțiune numită potomanie, care este un dezechilibru neurohumoral și nu are nimic de-a face cu sângele, organele sau factorii de mediu. Persoana este foarte sete tot timpul și aportul excesiv de apă poate duce la o deficiență de sodiu în sânge.

4. Boala renală

Rinichii sunt responsabili pentru filtrarea fluidelor și eliminarea impurităților din aceste fluide sub formă de urină. Dar când acestea nu funcționează corect, apar efecte secundare, cum ar fi mucoasele uscate și saliva groasă, provocând o sete constantă.

În plus, la pacienții supuși dializei, poate apărea o creștere a hormonului antidiuretic (ADH), dezechilibrând reglarea senzației de sete.

5. Anemie

Persoanele cu anemie cronică nu produc suficientă salivă din cauza lipsei circulației sângelui în glandele salivare. Acest lucru se datorează căderii globulelor roșii din sânge. În consecință, gura devine uscată și persoana este mai însetată.

6. Deshidratare

Atunci când o persoană este deshidratată înseamnă că nivelurile de apă și minerale din corpul lor sunt mult sub cele normale, iar acest lucru afectează grav funcționarea întregului corp.

Deshidratarea poate apărea atunci când persoana este lipsită de consumul de apă, când ignoră frecvent senzația de sete sau când are diaree severă, care determină corpul să elimine multă apă. Deoarece corpul trebuie să umple suficientă apă, persoana va avea foarte sete.

Sursa