6 alimente care vor aduce beneficii sanatatii creierului tau

Creierul este, fara indoiala, cel mai valoros si important organ al tau, deoarece actioneaza ca director al corpului tau. Rationezi, gandesti, vorbesti, te misti si in cele din urma traiesti din cauza asta. Asadar, pentru a va mentine creierul sanatos, puternic si cu capul limpede, va recomandam o lista cu cele mai bune alimente pentru sanatatea creierului dumneavoastra.

Creierul este organul care iti permite sa simti si sa fii constient ca suntem in viata. Prin urmare, modul in care ai grija de el va determina calitatea vietii tale. Acest organ vital are nevoie de o dieta si un stil de viata sanatos, asa ca nu toate alimentele sunt la fel de bune pentru sanatatea creierului tau.

De ce este important sa mentinem sanatatea creierului?
Este dovedit stiintific ca persoanele care raman active fizic si intelectual au o calitate mai buna a vietii, sunt mai independente, au mai multa initiativa si au relatii mai bune. Ca un muschi, creierul se atrofiaza daca nu este folosit.

Asa cum trebuie sa-ti exerciti corpul pentru a-ti mentine muschii in forma, trebuie sa-ti exersezi si creierul. Pe langa exercitii fizice, dieta joaca si un rol foarte important in ingrijirea creierului.
Alimente care beneficiaza de sanatatea creierului tau

1. Afine
Afinele contin antioxidanti care ajuta la intarzierea aparitiei bolilor neurodegenerative.
Fructele rosii si violete sunt o sursa importanta de polifenoli. Acestea sunt substante care ajuta la lupta impotriva stresului oxidativ. Prin urmare, afinele ar putea ajuta la prevenirea sau amanarea bolilor degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer, datorita acestor polifenoli.
Acest articol va poate interesa: Trucuri pentru a exercita creierul si a imbunatati memoria

2. Broccoli
Broccoli este vedeta vitaminei K, alaturi de varza de Bruxelles si legumele cu frunze verzi. In unele studii, a aratat rezultate foarte pozitive nu numai in functia sa deja cunoscuta si indispensabila in coagularea sangelui, ci si in tratamentul bolii Alzheimer.

3. Pestele gras si sanatatea creierului tau
Alimentele sanatoase pentru creier vin in toate formele si gusturile!

Pestii grasi sunt bogati in acizi grasi esentiali si neuroprotectori, ajutand la protejarea sistemului nervos.
Somonul, tonul, macroul sau sardinele sunt alimente bogate in acizi grasi omega 3, esentiali pentru functiile neuronale. Acesti nutrienti sunt, de asemenea, eficienti in incetinirea progresiei deficientei cognitive usoare si pot ajuta la prevenirea bolilor precum Alzheimer sau Parkinson.

4. Galbenus de ou
Galbenusul de ou contine colina, un nutrient care apartine grupului de vitamine B. Acest lucru intareste conexiunea nervoasa a neuronilor. Alimentele care contin cea mai mare colina sunt ouale, carnea rosie, alunele, puiul, codul, laptele, varza de Bruxelles, usturoiul, printre altele.
Potrivit cercetarilor, cresterea aportului alimentar de colina poate duce la imbunatatiri ale performantei cognitive. De asemenea, ar proteja impotriva pierderii memoriei.

5. Ovaz
Alimentele care sunt bune pentru sanatatea creierului tau pot fi consumate si la micul dejun!
Prin imbunatatirea profilului lipidic si glicemic, creierul va fi mai sanatos.
Un alt aliment care nu ar trebui sa lipseasca din lista ta de cumparaturi. Luat de obicei la micul dejun, ovazul ajuta la controlul nivelului de zahar si colesterol. Acesti doi parametri sunt esentiali pentru sanatatea creierului.

In plus, ovazul contribuie la un bun echilibru al sistemului nostru nervos deoarece, pe langa faptul ca are vitamina B1, are proprietati care favorizeaza concentrarea si performanta intelectuala.

6. Ciocolata neagra pentru sanatatea creierului tau
Cacao este bogata in flavonoide, un compus natural cu efecte antioxidante si neuroprotectoare. Acest lucru imbunatateste performanta cognitiva si reduce riscul de dementa. In plus, cacaoa contine substante stimulatoare precum cofeina si teobromina care favorizeaza concentrarea.
Pe de alta parte, studiile stiintifice au aratat ca ciocolata neagra protejeaza creierul de inflamatii si de efectele neurodegenerative in unele cazuri.

Sursa