4 motive pentru a mânca fructe în orice anotimp

1. Fructele sunt bogate în nutrienți.

Pe lângă vitamina C, la care ne gândim când alegem să consumăm fructe, ne putem îmbogăți și cu o doză respectabilă de pigmenți carotenoizi (din pepene verde), folați (din mango), potasiu (din banane) și fibre (din zmeură sau alte fructe de pădure). Unele fructe ne furnizează unele vitamine: K (din kiwi), fier (din piersici uscate) sau magneziu (din mure), pentru a numi doar câteva.

2. Fructele nu conțin foarte multe calorii.

Majoritatea fructelor sunt destul de scăzute în calorii pe porție. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea au un procent mare de apă (până la 85% apă). (Excepție: stafidele și alte fructe uscate au mai puțină apă și mai multe calorii.)  Și nu numai că au mai puține calorii pe porție, dar ne satură mai repede decât dacă am consuma sucul de la cantitatea respectivă de fruct.

3. Consumul de fructe protejează inima și creierul.

Porții mici (ex. jumătăți de cană, jumătate de măr etc) dar consumate de 3-5 ori pe zi, scad tensiunea arterială semnificativ. De ce? Nu este complet clar, dar fructele sunt de obicei o sursă notabilă de potasiu, care scade tensiunea. Mai mult, studiile care urmăresc mii de oameni de ani de zile au stabilit că cei care mănâncă mai multe fructe au un risc mai mic de atac de cord și accident vascular cerebral. Și cine știe, un bol delicios de fructe de pădure în fiecare zi te poate ajuta să-ți menții creierul “ascuțit” chiar și la bătrânețe. Atenție însă la mărimea bolului :).

4. Este o gustare convenabilă.

Câte alte alimente necesită zero preparare? Este nevoie doar de o spălare rapidă, eventual decojire sau tăiere în câteva felii sau bucăți și GATA de consum. Bonus: fructele sunt ușor de luat la pachet și – dacă sunt întregi – de obicei nu au nevoie de refrigerare. Și nu este doar o gustare grozavă. Dacă te-ai plictisit de legumele obișnuite din salata ta, încercă să adaugi câteva felii de măr, struguri, căpșuni sau alte fructe uscate și vei căpăta o nouă mâncare foarte apetisantă. Încearcă o salată de fructe cu quinoa. Sau o salată cu pară dulce și savuroasă lângă brânză de capră. Mmm!