15 Utilizări neașteptate ale cojilor de ou

Știați ca din cojile de ou poți obține creta de colorat? Află și alte lucruri surprinzătoare despre cojile de ou!

Cojile de ou sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de calciu. Unele persoane fac cură de calciu cu ajutorul cojilor de ou măcinate.

Iată și alte lucruri surprinzătoare la care putem folosi cojile de ou:

1. Îndulcește cafeaua

Coaja de ou măcinată se adaugă în cafeaua măcinată șa rândul ei atunci când vrei să o prepari. În acest fel vei avea o cafea mai puțin amară și vei avea nevoie de mai puțin zahăr pentru a o îndulci. Zațul rămas poate fi folosit ca și îngrășământ pentru plantele ornamentale.

2. Tratează iritațiile pielii

Pune coaja de la un ou într-un pahar cu oțet de mere și lasă câteva zile până când coaja de ou se dizolva complet. Cu un tampon de vată înmuiat în această compoziție tamponează zonele cu probleme.

3. Fertilizează grădina

Sparge cojile de ou în bucăți cât mai mici și aruncă-le în grădină atunci vrei să fertilizezi pământul. Calciul și mineralele conținute în cojile de ou vor face minuni pentru grădina ta.

4. Albește hainele.

Cu timpul hainele tale albe prind o nuanță de gri ceea ce este destul de neplăcut. Dacă vrei să scapi de acest lucru pune câteva coji de ou zdrobite într-un săculeț de plasă pe care să îl introduci în mașina atunci când speli hainele.

5. Înlocuiește produsele de curățat

Cojile de ou nu sunt toxice și constituie un produs perfect pentru curățare. Ia câteva coji de ou și pune-le la măcinat. Cu praful obținut freacă tăvile și tigăile. Vor străluci de curățenie.

Vasele înainte și termosurile pot fi uneori greu de curățat, mai ales când murdăria se strânge pe cauciucul termosului. Folosiți praful obținut din coaja de ou și un pic de apa pentru rezultate spectaculoase.

6. Supliment alimentar pentru animalele de companie.

Vă spuneam mai devreme că aceste coji de ou sunt o bună sursă de calciu și minerale pentru noi, însă și animalele de companie pot beneficia de acest lucru. Usucă cojile de ou în cuptorul încins la 250 de grade timp de 30 de minute apoi pisează cojile până ce devin o pudră fină.

Această pudră se amestecă în mâncarea animalelor și reprezintă o sursă de calciu și minerale pentru dinții și oasele animăluțelor.

7. Supliment alimentar pentru pui și găini

Cojile de ou se sparg în bucățele cât mai mici și se amestecă cu mâncarea specială pentru păsări. Reprezintă o bună sursă de hrană, calciu și fier.

8. Îndepărtează petele de cafea și ceai

Ceaiul și cafeaua adesea reușesc să păteze cănile sau recipientele în care le preparăm. Cu ajutorul pudrei obținută din măcinarea cojilor de ou putem scăpa imediat de aceste pete. Se spală vasele cu pudră de ou și un pic de apă.

9. Înlocuiește detergentul de vase.

La fel cum vă spuneam mai sus, o pudră obținută prin măcinarea cojilor de ou amestecată cu un pic de apă constituie un excelent produs de spălat vasele.

10. Ține insectele la distanță

Câteva coji de ou zdrobite și puse pe lângă plantele din grădină reușesc să țină insectele dăunătoare la distanță, iar plantele se dezvoltă sănătos.

11. Înlocuiește plasturii atunci când ai nevoie

Aici este vorba de membrana fină care se găsește lipită de coaja de ou. Dacă o dezlipim cu atenție și o plasăm cu grijă peste o zgârietură observăm imediat cum ajută la vindecarea rapidă a pielii și la cicatrizarea ei fără să lase loc infecțiilor.

12. Masca facială

Cojile de ou pisate până ce devin o pudră fină se amestecă cu albușul oului. Se întinde uniform pe față și se lasă să acționeze până se usucă complet după care se îndepărtează cu apă caldă.

13. Desfundă țevile

Se pun câteva coji de ou în sitele scurgerilor de la bucătărie. În momentul în care acestea aluneca pe țevi le și desfundă.

14. Te ajută la prepararea cretei de colorat

Ai nevoie de cinci – șase coji de ou, o linguriță de făină, o linguriță de apă fierbinte și colorant alimentar după preferință. Cojile de ou trebuie spălate foarte bine, uscate și apoi pisate până devin o pudră fină. Făina și apa se amestecă într-un recipient, se adaugă pudra de ou și colorantul.

Amestecul obținut se pune în diverse forme sau se rulează și se lasă la uscat timp de trei szile.

După acest procedeu creta este gata de folosit.

15. Supliment de calciu preparat în casă

Se spală bine cojile de ou și se usucă. Se pisează foarte bine până când devin pudră. Se amestecă cu sucuri de fructe, legume, salate sau se ia câte o linguriță în fiecare zi.

Aduce un aport de calciu și minerale vitale organismului uman.

Sursa