10 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a fi fericit.
1. Respingerea
Celor mai mulţi dintre noi ne este atât de teamă de respingere încât ajungem să rămânem în zonele noastre de confort, riscând să nu avem niciodată o relaţie autentică cu cineva. Fii deschis şi sincer, chiar dacă asta te face vulnerabil câteodată. Cu cât te ascunzi mai mult din cauza fricii, cu atât rişti ca această frică să devină mai mare. Când simţi că ceea ce spui poate ajuta pe cineva de lângă tine, spune-i acest lucru. Câteodată s-ar putea să nu iasă cum te aşteptai, însă sunt situaţii când iese bine. Vei observa că ai eliminat o parte din această frică de respingere şi vei avea un sentiment de linişte pentru că ai ajutat pe cineva.
Chiar dacă ceea ce se întâmplă nu este ceea ce te aşteptai, tot nu va fi atât de rău pe cât îţi imaginai şi vei observa că poţi să faci faţă situaţiei.
2. Ceea ce cred ceilalţi
Să ştii că mereu este bine să asculţi ceea ce-ţi spun ceilalţi. Asta nu înseamnă că trebuie să şi ţii cont şi să aplici tot ceea ce ţi se spune, însă poţi primi un feedback important pentru că de obicei, noi nu prea ne vedem defectele. Iar când le vedem, găsim scuze pentru ele. Problema apare atunci când luăm prea în serios ceea ce ni se spune.
Există numeroase situaţii în care celor din jur le face plăcere să ne judece. Când îţi pasă prea mult şi pui la suflet tot ceea ce ţi se spune, ajungi să trăieşti viaţa pe care ceilalţi şi-o doresc pentru tine şi nu ceea ce tu crezi că este important să faci.
3. Regrete
Nu cred că este greşit să-ţi pară rău pentru ceva ce ai făcut. Însă trecutul este trecut şi nu poţi să schimbi ceva acolo. Printre cele mai potrivite modalităţi de a privi în trecut este aceea de autoanaliză. Am învăţat ceva din asta? Dacă ai învăţat să nu mai repeţi aceeaşi greşeală data viitoare sau ţi-ai dat seama că trebuie să faci ceva diferit, atunci asta înseamnă că ai obţinut un rezultat pozitiv. Acceptă că ceea ce a fost, a fost, dă-ţi seama că sunt momente în care mai apar erori umane şi mergi mai departe.
4. Greşeli din trecut
Cu toţii facem greşeli şi dăm cu băţul în baltă. Cam acesta este cursul vieţii. Evită să fii prea dur cu tine însuţi. Acceptă faptul că fiecăruia dintre noi, câteodată, nu-i ies lucrurile aşa cum se aşteaptă. Probabil că face parte din condiţia noastră umană şi poţi să le iei uşor atunci când apar. Învaţă să te ierţi mai des.
5. Aşteptările societăţii
Societatea ne prezintă tot felul modele, unele bune şi altele mai puţin bune. Indiferent de aşteptările pe care ni le prezintă aceasta, mi se pare important ca fiecare dintre noi să fie capabil să discearnă între ceea ce i se potriveşte şi ceea ce nu.
Un model de frumuseţe, delicateţe şi decenţă feminină poate fi ceva demn de urmat, însă dacă simţi că distanţa până acolo este prea mare, nu-i nimic. O vorbă din trecut spunea că “o călătorie de 1000 de km începe cu primul pas”. Tocmai de aceea te invit să nu priveşti modele şi exemple drept ceva ce ar trebui obţinut instant. Ştiu, trăim în epoca vitezei şi ne-am obişnuit să dăm câteva click-uri şi să ajungem unde ne dorim.
Un model de echilibru se obţine în timp. Ce sunt destul de sigur este că merită călătoria.
6. Eşecul
Marele cuvânt de care toată lumea se teme, însă nu trebuie să fie un concept de care să fugi. În cele din urmă, depinde de atitudinea pe care o ai faţă de eşec în sine. Dacă vezi o înfrângere ca fiind un semn că eşti mai puţin decât perfect, atunci cel mai probabil că vei fi nefericit o bună parte din viaţă.
O abordare pe care o au unii oameni este să renunţe complet. Dacă nu ai renunţat, atunci înseamnă că nu ai dat greş. Observă eşecul ca pe o curbă de învăţare, un proces prin care te înalţi prin încercare şi eroare. În cele din urmă, ia eşecul ca pe o lecţie pentru că nu este un lucru mare şi grav. Asta dacă nu cumva îl faci tu mare.
7. Situaţiile “Cum ar fi fost dacă?”
Putem ajunge să ne stresăm peste măsura cu ceea ce “s-ar putea” întâmpla în viitor. Nimeni nu poate prezice viitorul cu exactitate şi nu are niciun sens în a-ţi face rău în mod inutil în legătură cu lucruri care s-ar putea să nu apară niciodată în viaţa ta.
Aminteşte-ţi mereu că acest tip de îngrijorare este o risipă de energie şi pur şi simplu îndreaptă-ţi atenţia către altceva. Când observi că apare îngrijorarea la orizont, pune-o pe masă aşa cum este, dă-ţi seama că a apărut şi dacă poţi face ceva în momentul prezent, atunci fă-o. Dacă nu, întoarce privirea în altă direcţie dacă prezenţa îngrijorării nu este în niciun fel justificată.
8. Ceea ce nu ai apucat să faci
Există o tendinţa de a ne concentra mai mult pe ceea ce nu avem decât pe ceea ce avem. Nu de alta, dar în cele din urmă putem ajunge să simţim că nu avem nimic bun în vieţile noastre. Ce sens are să faci asta? Merită să te pui singur jos pentru toate lucrurile pe care nu le ai? Acest tip de gândire nu te va ajuta prea mult. Aşa că fă o listă cu toate lucrurile pe care le apreciezi acum în viaţa ta. Mereu vor fi persoane care au mai mult sau mai puţin. Uitându-te pe această listă vei observa că ceea ce ai acum este de ajuns să-ţi dea un punct de pornire pentru a merge mai departe.
9. Gânduri precum “Voi fi fericit atunci când…
Dacă ne gândim că vom fi fericiţi în momentul în care ceva trebuie să se întâmple în jurul nostru, este ca şi cum ne punem viaţa într-o fază de aşteptare până când se întâmplă acel lucru. Să trăieşti blocat în faza în care doar îţi doreşti lucruri să se întâmple, este un mod foarte bun de a scăpa din vedere o mulţime de momente frumoase.
Cel mai bun moment în care să fii fericit şi să priveşti către viitor este momentul prezent. Ia decizia să te simţi bine acum. Astfel, starea de bine nu este o destinaţie, ci o atitudine în care te retragi în cea mai mare parte din timp.
10. Nu eşti destul de bun
Poate fi destul de uşor să simţi că nu te-ai ridicat la standardul pe care ţi l-a pus altcineva. Trăim într-o lume competitivă. Este bine şi chiar sănătos să-ţi doreşti să te îmbunătăţeşti şi să creşti ca persoană. Devine problematic atunci când internalizăm ideea negativă că niciodată nu suntem destul de buni. Când apare o astfel de gândire, te invit să o provoci.
“Ceea ce spune această persoană, este corect sau nu?”, “Mă ajută să fiu aşa cum îmi sugerează?”, “Îmi vrea binele sau doar vrea să mă schimb aici şi acum pentru că aşa vrea ea?” etc. Acest proces de introspecţie şi autoanaliză te ajută să iei decizii mai bune nu numai pentru tine, dar şi în relaţie cu cei din jur.
Fiecare dintre noi poate spune că a trecut prin momente în care şi-a făcut prea multe griji. Aminteşte-ţi de punctele de mai sus pentru că reprezintă lucrurile pe care poţi să le scoţi imediat de pe lista ta de griji. Sper ca acest proces să te ajute şi să te simţi mai uşor.
Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/