10 Lucruri Despre Răceală Şi Gripă Şi Diferenţele Intre Acestea Două
De obicei, dăm vina pe curent, vânt și temperaturile scăzute care ne dau răceli. Unii oameni chiar cred că este imposibil să prindă o răceală comună mai mult decât o dată într-un singur sezon. Unii dintre noi sunt, de asemenea, siguri că ar trebui să luăm antibiotice pentru a împiedica o răceală să se transforme în gripa.
Mitul # 10: O răceală se poate transforma în gripă.
O răceală și o gripă sunt cauzate de diferite virusuri, astfel încât o boală nu se poate transforma în cealaltă. De obicei, oamenii confund semnele timpurii ale acestor afectiuni. Iată câteva caracteristici:
O răceală începe treptat cu o durere în gât, o durere de cap, o febră și un nas înfundat. O persoană simte că se răcește în 3-5 zile. Gripa este însoțită de febră, cefalee, dureri musculare.
Dacă aveți o răceală, temperatura corpului nu crește, de obicei (și dacă se întâmplă, crește doar puțin). Dacă aveți gripa, temperatura crește până la 38° C și mai mare.
Mitul # 9: Puteți trata o răceală cu antibiotice.
Antibioticele nu pot învinge un virus deoarece structura lor diferă de o boală bacteriană. Mai mult, antibioticele pot face lucrurile să se înrăutățească: simptomele nu vor dispărea și virusul va continua să se răspândească.
De asemenea, este interzisă administrarea antibioticelor „doar în caz că”. Rezultatul va fi contrar: veți face un sistem imunitar mai slab și veți crea un mediu bun pentru ca virusul să prospere. În timp, medicamentul devine mai puțin eficient deoarece bacteriile vin în contact cu antibioticele, ele se pot schimba pentru a supraviețui.
Mitul # 8: Mai bine nu tratezi răceala
De regulă, simptomele răcelii durează 3-5 zile. Sunt şi cazuri când o răceala poate dura si 2-3 săptâmâni. Unul dintre mituri spune că o raceală nu trebuie tratată. Relativ adevarat, dar este un mit. De regulă, pentru a scăpa cât mai curând de o răceala, se intervine cu medicamente pentru ameliorarea simptomelor, se recomandă consumul de ceaiuri pentru hidratare, se fac băi calde şi se consumă fructe şi legume care ajută intărirea sistemului imunitar.
Mitul # 7: Nu trebuie să renunți la muncă dacă esti răcit
Mulți oameni continuă de obicei să lucreze dacă nu se simt bine. Există și convingerea că, dacă nu vă lăsați să vă relaxați, răceala va dispărea mai repede. De fapt, procesul de recuperare va fi mai lent. Este mai bine să stați acasă timp de 1-2 zile și apoi să vă întoarceți la muncă. Iată încă un motiv să stați acasă: sunteți contagios pentru primele zile de răceală și puteți infecta alte persoane.
Mitul # 6: Trebuie să stați în pat, în repaos continuu
Dacă aveți o răceală și rămâneți în pat toată ziua, puteți sa faceţi bronșită sau pneumonie. În plus, circulația sângelui scade. Desigur, nu trebuie să mergeți la sala de sport imediat ce vă simțiți puțin mai bine, dar o activitate nu va face nici un rău.
Mitul # 5: Aerul rece poate provoca răceală
Puteți să răciţi numai dacă veniți în contact cu un virus, indiferent dacă purtați o pălărie sau nu. Nu există nici un motiv să dai vina pe vânt, un aer condiţionat și așa mai departe. Dacă credeți că v-ați îmbolnăvit după ce aţi ieşit în frig (din cauza temperaturilor scăzute), nu este adevărat. Ce se întâmplă de fapt este că aerul uscat usucă membrana mucoasă și este dificil pentru organism să se protejeze de viruși.
Mitul # 4: Dacă ieșiți afară cu părul ud, veți răci
Parul ud, precum și vântul sau ploaia, nu pot provoca răceală sau gripă. Nu uitați că virușii sunt destul de puternici și viabili. Ei supraviețuiesc:
pe suprafețe interioare mai mult de 7 zile
pe haine, tapițerie sau hârtie timp de aproximativ 12 ore
pe mâini timp de câteva minute sau o oră (în funcție de tipul de virus care este)
pe mânerul ușii timp de 6 ore
Desigur, nu este recomandat să ieșiți cu părul umed, deoarece vremea rece slăbește sistemul imunitar și vă face mai vulnerabili la viruși.
Mitul # 3: Puteți să răciţi doar o dată pe an.
Iată vestea bună: este foarte puțin probabil să răciţi de două ori în acelaşi an. Răcelile sunt cauzate de viruși și atunci când sistemul imunitar se luptă cu unul singur, acesta construiește anticorpi împotriva acestuia. Dar există mai mult de 200 de tipuri de viruși care cauzează răcelile, deci există o șansă să vă puteți îmbolnăvi de două ori.
Mitul # 2: O răceală poate fi vindecată într-o zi
Există oameni care cred că dacă luați multe pastile diferite, veți ajunge bine într-o singură zi. Dar acesta este un mit. Organismul are nevoie de timp pentru a se recupera și dacă luați prea multe medicamente care doar ameliorează simptomele, acestea afectează inima și consecințele pot fi cu adevărat periculoase. De asemenea, trebuie să fiți atent cu medicamente care conțin paracetamol: o doză în exces poate duce la insuficiență hepatică.
Mitul # 1: Trebuie să scapi de toate simptomele înainte de a te întoarce la viața ta normală.
O tuse post-virală și nasul înfundat pot dura până la 4 săptămâni, astfel încât nu este nevoie să așteptați până când toate simptomele vor dispărea. Dacă te simți bine, te poți întoarce la viața ta normală.
Diferenţe între răceală şi gripă
Răceala debutează cu strănuturi, dureri de cap si de gât, stări de oboseală, urmate de nas înfundat, creşterea consistenţei mucozitătilor nazale şi chiar modificarea culorii pielii, căpătând o culoare palidă.
Gripa are un debut brusc şi violent de cele mai multe ori. Gripa vine insotită de febra, 39 – 40 de grade, stari de oboseală uneori, frisoane, dureri puternice de cap, tuse uscată, dureri oculare, dureri musculare si roşu în gât. Episodul de febră poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea poate avea o durată de manifestare de pana la două luni, persistând uneori şi după disparitia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mai puternice decat în cazul unei simple răceli, iar frisoanele vin însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi o senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greată si vomă sunt asociate gripei, iar unele cazuri grave pot evolua inspre alte probleme gastrointestinale.