Urzica, planta medicinală a primăverii. Iată cum ajută la curățarea organismului
Poate ca unii dintre dumneavoastră au gustat deja din ele, anul acesta. Altora poate vu se par că prețurile de pe tarabe la punguță cu urzici încă pișcă la buzunar. Dar nu vă zgârciți când vine vorba să le cumpărați. Nici nu știți ce bogăție există în această plantă care crește pe unde nu te-ai gândit, dar mai ales la margine de pădure și în câmp.
Urzicile ajută la curățarea organismului, au proprietăți analgezice, lupta cu anemia și cu diabetul, sunt bogate în fier și în magneziu și întăresc sistemul imunitar. În anumite zone, li se spune „focul vindecător” pentru că pișcăturile lor dau senzația de arsură.
Urzica luptă cu anemia și cu diabetul – Încă din bătrâni, urzica e nu doar o plantă comestibilă, bună de pus pe masă, ci mai ales o plantă medicinală. Cercetătorii au stabilit ca un consum regulat de ceai de urzică, de exemplu, este o terapie ieftină și excelentă pentru combaterea anemiei, datorită conținutului ridicat de fier și de magneziu. De altfel, specialiștii susțin că planta are și proprietăți hemostatice și remineralizante.
Medicii recomandă consumul de urzici și în cazul bolnavilor de diabet. Sucul de urzică proaspătă ar ameliora simțitor situația pentru care are proprietatea de a scădea glicemia. Ceaiul de urzică este bine – venit și suferinzilor cu afecțiuni cardiace, în hipertensiunea arterială sau alergii.
De asemenea, frunzele de urzicile, fierte și preparate ca o pastă, aplicate direct pe locul inflamat, pot calma durerilor reumatice. Compresele cu ceai au, de asemenea, sunt un excelent cicatrizant.