Untura de porc, așa cum o făcea bunica, este foarte bună pentru sănătate! Iată de ar trebui să înlocuiți uleiurile rafinate cu untură de porc
Grăsimile animale au fost dintotdeauna criticate și combătute de mare parte din nutriționiștii care se aflau în căutarea dietei și stilului de viață perfect.
Cu toate acestea, untura are proprietăți benefice nebănuite și este unul din cele mai sănătoase produse din casele românilor.
Untura animalului este bine conservată în borcane ș poate fi folosită în prepararea diferitelor feluri de mâncare sau chiar prăjituri.
Deși toată lumea ar fi tentată să creadă că acest produs este bogat în grăsimi și nu face bine organismului, untura de porc s-a dovedit a fi o mână cerească la casa omului.
Beneficiile unturii de porc:
După uleiul de măsline, untura ocupă al doilea la capitolul grăsimi monosaturate, considerate, considerate a fi cele mai sănătoase tipuri de grăsimi saturate.
- Principala grăsime din untură, acidul oleic, asigură un nivel scăzut de depresie,
- Este bogată în vitamina D,
- Reglează producția de hormoni în organismul nostru și aduce echilibru la nivelul tiroidian,
- Grăsimile găsite în untură pot preveni apariția cancerului, în special cancerul la sâni,
- Mâncarea gătită cu untură are un gust delicios și te ferește de problemele cu colesterolul.
Dr. Mihaela Bilic mai desființează un mit al alimentației moderne. Deși cu toții am fi tentați să fugim de grăsimi atunci când vine vorba de dietă, nutriționistul afirmă că aceasta ar fi extrem de benefică pentru sănătate. în viziunea medicului, untura de porc este cel mai bun prieten al organismului.
Medicul Nutriționist Mihaela Bilic spune că grăsimile sunt extrem de importante în alimentația de zi cu zi.
Potrivit specialistului, untura de porc se numără printre cele mai bune tipuri de grăsimi pe care să le includem în dietă.
„Când vine vorba despre grăsimi, ce anume ar trebuie să includem noi, în cele 20 de grame de grăsime recomandate zilnic? Poate nu știați, dar uleiurile sunt singurele substanțe care au 100% grăsime, adică niciun strop de apă. În schimb, în unt și în slănină avem 15 până la 20% apă. Uleiul este mai bogat în calorii decât slănina și untul” a afirmat medicului nutriționist într-un video postat pe pagina de Facebook.
Cele trei tipuri de acizi grași
„Avem trei tipuri de acizi grași: saturați. Care la temperatura obișnuită, devin tari (grăsime de porc sau de vită). Avem acizi grași monosaturați, adică ușor mai fluizi (din belșug în grăsimea de porc și aproape inexistent în grăsimea de vită) și acizii grași polinesaturați, care sunt lichizi (uleiuri).
Din punct de vedere al sănătății, ar fi bine ca alimentația noastră să conțină cât mai puține grăsimi saturate. La capitolul grăsime, animalele rumegătoare (vită, oaie, capră) săturează grăsimea (prin rumegare), în schimb, porcul care este un animal nerumegător, monogastric, are o grăsime mai puțin saturată.
Se spune că porcul este un animal gras, însă depinde de ce bucată de carne alegem. Țineți cont că mușchiul de porc, cotletul și mușchiulețul acela subțire au doar 4% grăsime. Procentul de grăsime crește, iar procentul de proteine scade în cazul cefei de porc, pulpei, pieptului”.
Secretul siluetei, alegerea de carne
Potrivit medicului, este extrem de important modul în care gătim carnea și alimentele pe care le consumăm alături de aceasta.
„ Atenție mare la ce gătiți împreună cu carnea. Dacă lângă ea se află cartofi, paste, orez, acestea vor absorbi ca un burete grăsimea.
Nu uleiurile, indiferent că vorbim despre cel de floarea-soarelui sau de măsline, sunt cele mai sănătoase, ci untura, așa cum făcea bunica. Untura nu are niciun fel de risc când vine vorba despre supraîncălzire pentru că blochează intrarea aerului și oxidarea, implicit, stricarea cărnii. Deci, avem în untură un prieten și la gust, și la sănătate.
Nu grăsimea animală crește riscuri de boli cardiovasculare, ci prea multă grăsime, prea mult sedentarism, alcool, fumat, deci un stil de viață nesănătos” a mai spus Mihaela Bilic.