Unde este îngropat Alexandru cel Mare: sfârșitul liderului militar care a cucerit o mare parte a lumii cunoscute

 

Până la vârsta de 32 de ani, Alexandru cel Mare a cucerit ținuturi care se întindeau din Balcani până în Pakistanul de astăzi, devenind conducătorul unuia dintre cele mai mari imperii din lumea antică. În ciuda succesului și faimei sale, este imposibil să îi aducem un omagiu astăzi, deoarece locul de odihnă al legendarului războinic rămâne un mister.

Dar, pe baza scrierilor antice, a legendelor și a descoperirilor recente, există indicii cu privire la locul în care este îngropat Alexandru cel Mare?

Marele general a murit în Babilon în 323 î.Hr. și, la scurt timp după aceea, imperiul său s-a prăbușit după o luptă disperată pentru putere între generalii și funcționarii săi. Unul dintre generalii săi, Ptolemeu, a intrat în posesia trupului lui Alexandru cel Mare și l-a dus la Memphis, în Egipt, în 321 î.Hr.

Documentele istorice sugerează că trupul lui Alexandru cel Mare a fost probabil depus în Memphis (un oraș antic de lângă Cairo) până când a fost construit un mormânt special în Alexandria, unde i-au fost duse rămășițele. Nu este clar când s-a întâmplat acest lucru, dar este posibil să fi durat câteva decenii. Documentele istorice arată că un alt mormânt pentru Alexandru, cunoscut sub numele de „Sema” sau „Soma”, a fost construit în Alexandria la sfârșitul secolului al III-lea î.Hr. și pare să fi fost ultimul mormânt în care Alexandru a fost pus.

Nu este clar exact unde se află acest ultim mormânt. „Este posibil ca acum să fie literalmente sub apă – istoricul grec antic Strabon indică faptul că a fost localizat în „vecinătatea palatelor”, o parte din care s-a scufundat în prezent”, a declarat egiptologul Chris Naunton.

 Andrew Erskine, profesor de studii clasice la Universitatea din Edinburgh din Marea Britanie, a remarcat, de asemenea, această incertitudine. „Sursele antice ne spun că mormântul lui Alexandru se afla în apropierea mormântului Ptolemeilor din complexul de palate din Alexandria, dar unde anume nu este clar”, a recunoscut el.

Naunton remarcă marea posibilitate ca mormântul lui Alexandru cel Mare să nu fie găsit deloc. „Probabil pur și simplu nu a fost conservat suficient – secole de distrugeri naturale și provocate de om și prezența unui oraș modern care acum îl acoperă complet pe cel antic au asigurat probabil acest lucru”, asigură el. Egiptologul a mai adăugat că, și chiar dacă vor fi găsite rămășițele mormântului, s-ar putea să nu fie posibilă identificarea mormântului exact ca fiind cel care a fost construit pentru locul de odihnă al marelui războinic. Potrivit lui Naunton, textele istorice conțin puține informații despre cum arăta mormântul, iar identificarea acestuia ar putea necesita o inscripție specială sau orice alte semne evidente care să indice identitatea „proprietarului” său.

Locul de odihnă al trupului lui Alexandru

Deși locația mormântului său final este necunoscută, cercetătorii cunosc două locuri în care trupul lui Alexandru cel Mare ar fi petrecut ceva timp înainte de înmormântarea finală. Unul se află într-un mormânt din estul Alexandriei, cunoscut sub numele de „mormântul de alabastru”. Nu există nicio inscripție pe el, dar structura în sine a fost în mod clar destinată unei persoane foarte nobile; ar fi putut fi mormântul în care Alexandru a fost păstrat după ce trupul său a fost transportat pentru prima dată în Alexandria. Pare să dateze din jurul secolului al III-lea î.Hr., iar unele părți ale construcției sale sunt similare cu alte morminte antice din Macedonia.

Există, de asemenea, un sarcofag construit pentru Nectanebo al II-lea, un faraon care a fost forțat să fugă din Egipt în jurul anului 343 î.Hr. după invazia persană. Există o legendă de lungă durată conform căreia în acest sarcofag a fost păstrat corpul lui Alexandru pentru o perioadă de timp, poate după ce a fost adus prima dată la Memphis din Babilon. Sarcofagul se află acum în Muzeul Britanic din Londra.

Într-un articol publicat în toamna anului 2020 în revista egiptologică Kmt, cercetătorul independent Andrew Chugg a argumentat de ce acest sarcofag a găzduit temporar trupul lui Alexandru. El a menționat o poveste antică în care Nectanebo al II-lea s-a furișat în Macedonia și a lăsat-o însărcinată pe mama lui Alexandru, devenind astfel tatăl lui Alexandru cel Mare. Deși această poveste este aproape sigur fictivă, ea demonstrează o legătură clară între Nectanebo al II-lea și Alexandru, a scris Chugg.


În plus, Chugg a identificat un bloc cu un scut stelat (un simbol asociat cu Alexandru) aflat acum în Muzeul de Piatră Sfânta Apollonia din Veneția, Italia, despre care crede că făcea parte din sarcofag. „Am demonstrat că se potrivește exact cu latura lungă a sarcofagului lui Nectanebo al II-lea”, a precizat Chugg, adăugând că «probabilitatea ca această coincidență să fie întâmplătoare este de doar aproximativ 1%».

Sursă