Trei trucuri despre drojdie, pentru aluaturi mereu perfecte

De fiecare dată când pregătește un aluat cu dospire, se știe: drojdia e nelipsită. Fie că vorbim acum de drojdie uscată, cea la pliculețe, cu aspect granulat, fie că vorbim de cea proaspătă, pe care e musai să o ții în frigider, iată principalele trucuri pe care trebuie să le știi pentru a nu avea nicioadată probleme cu drojdia și cu creșterea aluaturilor tale.

Drojdie uscată sau drojdie proaspătă?

În primul rând, să lămurim un aspect: de oricare tip ai folosi, rezultatele vor fi similare. Diferențele între folosirea drojdiei uscate sau a cele proaspete nu apar neapărat în rezultate, cât apar în ușurință utilizării.

Altfel spus, dacă ești învățat de ani buni să lucrezi cu drojdie proaspătă, cum erau bunicile, e puțin probabil să te mai apuci să faci cozonac cu drojdie uscată, doar pentru că așa îți spune rețeta. Și e ok, nimeni nu spune că nu poți folosi drojdie proaspătă, doar că te condiționează puțin mai mult.

Pe de altă parte, dacă ești nou intrat în bucătărie, avantajele drojdiei uscate sunt incontestabile. În primul rând, poți ține drojdia uscată în dulap până când expiră, iar de expirat sigur nu expiră prea curând.

Nu același lucru se poate spune despre drojdia proaspătă, pe care e de dorit să o utilizezi într-o zi, maxim două zile de la cumpărare. În caz contrat, când ai poftă mai mare de gogoși, te trezești că n-ai drojdie bună la dispoziție.

În concluzie? Da, dacă ai de ales, lucrul cu drojdia uscată e mai ușor și e mai probabil să arunci mai puțină mâncare, pe termen lung.

Cum echivalezi drojdia proaspătă cu drojdie uscată?

În principal, regula e destul de simplă: când rețeta îți spune câtă drojdie proaspătă să folosești, dar tu ai doar drojdie uscată, împarte cantitatea de drojdie proaspată la 3. Cam acela este gramajul de drojdie uscată pe care va trebui să o folosești.

3 trucuri despre drojdie, pentru aluaturi mereu perfecte

Orice ai prepara, activează drojdia înainte!

Mai ales în cazul drojdiei uscate, dar și în cazul drojdiei proaspete, pentru a fi sigur că nu dai greș niciodată când pregătești aluatul de pâine, activează drojdia înainte.

Ce presupune asta? Tradițional se spune că trebuie să pregătești maiaua. Ei bine, e suficient să combini drojdia (uscată, proaspătă) cu laptele sau apă călduță, în funcție de ce lichid conține aluatul, și cu puțin zahăr, apoi să le lași pentru minim 10 minute deoparte. Poți adăuga și puțină făină, pentru un început de aluat corespunzător, dar nu e neaparat.

După 10 minute, compoziția trebuie să se fi umflat sau să fi format o mulțime de bule la suprafață.

Dacă drojdia nu e bună, compoziția rămâne neschimbată, deoarece microorganismele din ea sunt deja moarte. Astfel vei știi din timp și nu vei irosi o groază de ingrediente inutil.

Nu adauga sare simultan cu drojdia

În timp ce puțin zahăr poate face minuni pentru aluaturile tale și le poate face să crească frumos, e la fel de important de reținut ca adăugarea prafului de sare sau a cantității de sare din rețeta odată cu laptele sau apă și zahărul, când lași drojdia la crescut, nu face decât să dea înapoi procesul de activare a drojdiei.

Nu opări drojdia

Uneori sunt situații în care, deși drojdia e bună, nu se activează și, folosită cu restul ingredientelor, drojdia nu va creste nicicând.

Acest lucru se poate întâmpla în principal din cauza opăriri drojdiei.

Așadar, când e menționat în reteța “apă caldă” sau “lapte cald”, acest lucru nu înseamnă niciodată fierbinte, ci călduț pentru mână, la atingere.

Sursă