Top 7 semințe și nuci benefice pe timp de iarnă

 

Coapte sau crude, semințele, alunele, nucile sau castanele sunt deliciile serilor de iarnă. Susțin imunitatea organismului, apără inima, pansează stomacul și ne dau energie. Află ce semințe și nuci sunt cu adevărat bune în sezonul rece și cum te ajută fiecare!

Un meniu îmbogățit aproape zilnic cu semințe și nuci este recomandat oricând, dar vara preferăm fructele proaspete. Iarna, ar fi bine să consumăm mai multe semințe și nuci pline de acizi grași benefici, săruri minerale și fibre pentru a suplini carența de verdețuri și fructe.

Semințele de dovleac ajută circulaţia

cum alegi dovleacul

Dovleacul este dulce, dar nu are decât 13 calorii/100 g. În schimb, este bogat în vitaminele E și C și în betacaroten, fiind recomandat în orice cură de toamnă. Iarna, însă, consumă semințele lui crude sau în salatele de crudități.

Specialiștii recomandă aceste semințe în special cardiacilor. Ele reglează colesterolul și mențin elasticitatea vaselor de sânge datorită conținutului bogat de acizi grași polinesaturaţi. În plus, fac minuni pentru rinichi și ajută bolnavii care suferă de afecțiuni hepatice.

Ține minte! 20 g de semințe de dovleac pisate, amestecate cu 100 ml apă și puțin zahăr stimulează lactația mamelor care își hrănesc bebelușii la sân.

Migdalele, depozit de minerale

Dulci și hrănitoare, migdalele sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, mai ales de magneziu și cupru. Echilibrează nivelul de calciu din organism, mențin oasele puternice și ajută sistemul nervos.

Recent s-a descoperit că migdalele ajută la scăderea colesterolului în sânge și susțin tensiunea arterială la cote normale. Sunt o sursă importantă de vitamina E, prielnică pentru sănătatea pielii. Atenție, însă, trebuie să consumi numai migdale dulci, cele amare sunt folosite doar în industria farmaceutică.  

Ține minte! O mână de migdale, fără sare, este cea mai bună gustare în curele de slăbire, deoarece inhibă senzația de foame.  

Alunele protejează inima

alune de padure

Taninurile pe care le conţin alunele de pădure au efect vasodilatator periferic şi te protejează de bolile de inimă. Este adevărat că au o mare valoare nutritivă, 100 g de alune conţin 690 kcal, dar tocmai datorită acestei proprietăţi sunt recomandate copiilor anemici şi persoanelor în vârstă ca remediu energizant.

Persoanele bolnave de TBC, litiază renală sau diabet pot consuma până la 30 g de alune pe zi, datorită efectului lor energizant şi a faptului că reglează nivelul zahărului din sânge. 

Ţine minte! În combinaţie cu mierea de albine, alunele de pădure sunt dulciuri sănătoase pentru copiii tăi și pot înlocui bomboanele sau fursecurile.

Nucile atacă grăsimile “rele”

Nucile românești și beneficiile lor

Miezul de nucă este un aliment complet, concentrat în substanţe proteice, zaharuri şi minerale. Consumul constant de nuci reduce colesterolul, previne apariţia bolilor coronariene şi a osteoporozei. Pe de altă parte, fiind o sursă importantă de acizi Omega 3, nucile previn declanşarea atacului cerebral.

Chiar dacă au multe calorii, este bine să consumi câteva nuci în fiecare zi pentru că au efecte benefice asupra sistemului digestiv.

Ţine minte! Mănâncă şapte-opt nuci după orice masă bogată în alimente grase, pentru că sunt mai eficiente decât uleiul de măsline.

Seminţele de floarea soarelui dau energie

beneficiile semintelor de floarea soarelui

Vitaminele E şi B, cuprul, zincul şi fierul sunt principalele „arme“ cu care seminţele de floarea soarelui îţi apără sănătatea. Important este să le consumi crude sau uşor coapte în cuptor, fără sare. La fel ca celelalte seminţe benefice, şi acestea conţin grăsimi polinesaturate care protejează inima de radicalii liberi.

O porție de 30 g de seminţe, consumată zilnic, este indicată în curele pentru buna funcţionare a rinichilor, a bilei, dar şi pentru circulaţia sângelui în zonele periferice. Pe de altă parte, fibrele pe care le conţin previn problemele digestive.

Ţine minte! Aportul de zinc şi de fier din seminţele de floarea soarelui întăreşte sistemul imunitar şi te ajută să faci faţă oboselii.

Semințe și nuci care reglează glicemia: fisticul

fistic beneficii sanatate

Fructele acestui arbore originar din Asia Centrală sunt deosebit de apreciate în industria dulciurilor. Dar fisticul are şi proprietăţi terapeutice. Conţine un procent important de luteină, un antioxidant care opreşte depunerea colesterolului pe arterele coronariene, principala cauză a atacului de cord.

Totodată, fisticul poate menţine la cote normale glicemia. De aceea este indicat să consumi fistic crud după alimente bogate în carbohidraţi.     

Ţine minte! Fisticul prăjit şi sărat face mai mult rău, decât bine, mai ales dacă suferi de hipertensiune sau de boli de rinichi. Consumă fistic natural sau copt, fără prea multă sare.

Castanele dulci, tonic pentru convalescenţi

castanele comestibile, bune pentru sanatate

Bogate în amidon şi sărace în zahăr, castanele au putere calorică mare, 100 g de fruct având 200 de calorii. Dar conţin şi numeroase minerale: calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, alături de lecitină şi fosfor.

Spre deosebire de alte fructe prelucrate termic, piureul de castane păstrează în mare parte vitaminele din castanele crude. De aceea, este un tonic general, nervos şi muscular, dar are şi proprietăţi antianemice şi antiseptice. Tratează bolile de stomac şi hemoroizii, dacă faci o cură de patru săptămâni.

Ţine minte! Piureul de castane amestecat cu brânză dulce de vaci, în cantităţi egale, şi îndulcit cu miere este un aliment plin de energie.

Sursă