Tinctura de usturoi ajută în diabet – scade zahărul și grăsimile din sânge (mod de preparare)

 

Activitatea anti-diabetică a usturoiului este documentată în mai multe studii clinice ample. Datele arată că rolul profilactic și curativ al acestui aliment se datorează proprietăților sale antioxidante, antiinflamatoare și antiglicative.

Usturoiul poate reduce progresia diabetului și apariția complicațiilor asociate cu această boală.

O formă eficientă de a folosi usturoiul împotriva diabetului este tinctura. Aceasta se poate obține ușor în casă. Vă recomand să folosiți usturoi românesc natural și un alcool de calitate.

Tinctura de usturoi pentru diabet – rețetă

Ingrediente

4 căței de usturoi

1 litru de alcool

Mod de preparare

Cățeii de usturoi se curăță de coajă și se trec prin presă sau zdrobitor. Se pun într-un borcan sau într-o sticlă și se toarnă alcoolul.

Se agită, se închide ermetic și se lasă 2 săptămâni la macerat. Ulterior, alcoolul se filtrează și se păstrează în sticle închise la culoare.

Mod de administrare

Se consumă câte 1 linguriță de tinctură de usturoi pe zi. Administrarea se face dimineața. Cura durează o lună de zile.

Beneficiile usturoiul în diabetul zaharat – studii

Usturoiul are nu doar efecte anti-diabetice, ci și cardioprotectoare. Ajută la scăderea zahărului din sânge, a colesterolului și a tensiunii arteriale.

O recenzie publicată în jurnalul „Food &Nutrition Research” confirmă beneficiile consumului de usturoi în ceea ce privește controlul diabetului zaharat de tip 2.

Meta-analiza a evaluat eficacitatea și siguranța consumului de usturoi la diabetici în mai multe studii și au inclus 768 de pacienți.

Doza de usturoi (alicină) folosită a fost cuprinsă între 0,05 g și 1,5 g pe zi. Rezultatele au arătat o reducere a nivelului de glucoză a jeun după 2-24 de săptămâni de tratament la participanții care au consumat usturoi.

După 12 și 24 de săptămâni au scăzut semnificativ nivelurile de fructozamină și hemoglobină glicată. Cura cu usturoi a îmbunătățit totodată nivelurile sangvine ale colesterolului total, colesterolului HDL și LDL.

Aceste studii furnizează dovezi în sprijinul tratamentul cu usturoi la diabetici. Suplimentarea cu usturoi joacă un rol pozitiv în reglarea glucozei și lipidelor din sânge și în controlul diabetul zaharat.

O altă recenzie, apărută în 2019 în jurnalul „Primary Care Diabetes”, a obținut rezultate similare.

Autorii au evaluat mai multe studii (anii 1988-2016) efectuate pe efectul usturoiului asupra profilului lipidelor și parametrii glucozei la pacienții diabetici.

În general, usturoiul a avut o influență mai mare decât placebo. Acesta a scăzut notabil concentrațiile grăsimilor din sânge (trigliceride, colesterol total, colesterol HDL și LDL), glucozei a jeun și hemoglobinei glicozilate.

Concluzia autorilor acestei meta-analize a fost că usturoiul poate reduce profilul lipidelor și parametrii glucozei. Acesta ar putea constitui un agent terapeutic eficient pentru pacienții cu diabet și boli cardiovasculare.

Sursă