Testul simplu de respirație care îți arată cât de sănătoși sunt plămânii tăi

Pentru a depista din timp problemele pulmonare, un test numit spirometrie va poate fi de ajutor. E mai eficient si mai simplu de făcut decât radiografia, spun medicii.

Tusea cu expectorații care se manifestă în special dimineața sau cea care durează mai mult de șase săptămâni, respirația șuierătoarea sau senzația de sufocare care apare în timpul somnului sunt semne care ar trebui să vă îndemne să faceți o spirometrie, testul care evaluează sănătatea plămânilor. Și oboseala „din nimic” poate fi un semn ca plămânii au nevoie de îngrijire.

Mai eficientă decât radiografia

Mulți fumători care au probleme de respirație aleg ca prima soluție de investigație testele radiologice, însă specialiștii avertizează ca spirometria este mult mai utilă.

„Oamenii care resimt probleme respiratorii se duc mai întâi la radiologie. Aceasta investigație este foarte utilă, dar presupune iradiere și nu vedem decât modificări anatomice când sunt destul de importante. În schimb, spirometria este o investigație total neinvazivă și nu presupune expunere la radiații, iar evaluarea funcției pulmonare se poate face timpuriu”, explica Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din București.

Spirometria este un test de bază în explorarea funcției respiratorii și se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Testul evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Este o procedură simplă, neinvazivă, rapidă și nu doare. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic și atât de rapid, încât să-și simtă plămânii complet goliți de aer, după care să respire din nou relaxat.

De regulă, testul de spirometrie se face în cabinetele de pneumologie și nu costă nimic dacă aduceți un bilet de trimitere de la medicul de familie.

Sursă