Specialiștii francezi numesc preparatele din păducel „laptele bătrânilor“, ca o aluzie la florile albe ale plantei și la proprietățile tămăduitoare excepționale constatate la persoanele vârstnice, cu inima şubrezită

 

De aceea, bătrânii francezi beau zilnic cel puțin un ceai de păducel, convinși că le prelungește viața cu minimum 10 ani. Medicina tradițională de la noi folosește preparatele din păducel în peste 50 de afecțiuni, în principal la cele cardiace și nervoase.

Organele sale vegetale utilizate în scopuri terapeutice sunt: florile, frunzele și fructele.

Florile se culeg manual, împreună cu frunzele, în buchete, la începutul înfloririi, pe timp însorit, după ce s-a ridicat roua.

Proprietățile terapeutice: Păducelul are însușiri multiple, pe măsura conținutului foarte variat de principii active existente în flori, frunze si fructe. În primul rând, sunt luate in considerare acțiunile exercitate asupra aparatului cardiovascular: vasodilatatoare in special la nivelul vaselor coronariene si periferice, hipotensive, brahicardizante, tonic-cardiace si tonotrope asupra miocardului, datorita compușilor flavonici.

În sistemul nervos central acționează prin efecte sedative, antispasmodice și ușor hipnotice. În plus, acționează ca bronhodilatator, febrifug și stimulator al respirației.

Remediu valoros pentru bolile de inima: Efectele tămăduitoare ale produselor sunt asigurate de amestecul complex al principiilor active care acționează sinergic asupra diferitelor afecțiuni maladive.
Se pare că nu există în natura un prieten mai bun al inimii decât păducelul, care intra în rândul remediilor cu cea mai mare eficienta în prevenirea și tratarea bolilor cardiace si vasculare, mai ales daca au la baza un substrat nervos.

Dintre aceste afecțiuni pot fi menționate: – insuficienta cardiaca manifestata prin miocardita, cardiopatie ischemica (dureroasa sau nedureroasa) si riscul acceselor de angina pectorala (Angor pectoris); – hipertensiune arteriala si tensiune oscilanta, care sunt reglate prin îmbunătățirea vascularizației, în urma vasodilatării arteriale, coronariene și periferice; – tulburări de ritm cardiac cu extrasistole, palpitații, tahicardie paroxistica, aritmii, spasme vasculare si bufeuri congestive; – ateroscleroză coronariana, cu blocarea sau reducerea fluxului de sânge oxigenat de la inima spre creier, tratamentele având rolul de a îmbunătăți circulația la nivelul scoarței cerebrale și de a preveni accidentele cerebrale (congestii);– nevroze cardiace și stări de excitabilitate cu aritmie perceptibila.

Păducelul reglează sistemul nervos: Un tratament bine condus are un rol esențial în calmarea sistemului nervos, intervenind în: – stări de nervozitate și distonii neurovegetative (spaime, atacuri de panică, amețeli, migrene, tiuituri în urechi); – emotivitate excesiva la persoane cu labilitate psihica, sensibile, irascibile si permanent agitate; – insomnii, dureri de cap,   oboseala, stări de anxietate și depresie psihică; – agresivitate și tulburări de comportament la copiii impulsivi, cu tendințe spre bătăi, distrugeri, țipete, violente verbale. S-a constatat ca păducelul are un rol important în oxigenarea și hrănirea celulelor nervoase, mărind capacitatea de apărare a organismului.

Rol important în reglarea colesterolului: De multă vreme, au fost constatate acțiunile favorabile în prevenirea și combaterea tulburărilor de pubertate și de menopauză, cu bufeuri, insomnii au stări de nervozitate și neliniște la femei. Alte efecte au fost evidențiate în reducerea colesterolului, în unele afecțiuni digestive (diaree, dizenterie, dispepsie, litiaza biliara), iar în uz extern contra unor boli de piele (panaritiu, lichen, bătături, mâncărimi pe tălpi si intre degetele picioarelor).

„Laptele bătrânilor“ previne alterarea capacităților mentale: La persoanele de vârsta înaintată, păducelul este cel mai bun remediu în fazele de degenerare a cordului, previne alterarea capacității mentale specifice senilității, îndepărtează depresiile psihice si simptomele bolii Alzheimer. Creste cu 40% capacitatea de efort fizic și intelectual, respirația este mai bine reglată, iar inima are o rezistentă sporită la solicitarile îndelungate și la stresul cotidian.

Cura cu tinctură de păducel: Extractele de păducel, obținute în alcool, vin și siropuri, macerate, sunt apreciate ca cele mai eficiente medicamente de origine vegetală pentru dereglările cardiovasculare și ale sistemului nervos.
Tinctura de păducel se prepară din 20 g flori, frunze sau fructe uscate, care se mărunțesc într-un mojar sau se măcina și se pun la macerat în 100 ml alcool 600, timp de 10 zile, într-un borcan închis ermetic. Se strecoară prin tifon în sticluțe închise la culoare. În cantitate mai mare, se iau 10 linguri cu planta uscată, la 500 ml alcool 600, care se macereaza 14 zile.

Se consumă intern câte 10-15 picături, diluate în 50 ml apa, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, în cure de 3 săptămâni pe lună.

Tratamentele cu tinctură pot avea efecte remarcabile, preventive și curative, în primul rând în bolile de inimă și de circulatie sanguină, cum ar fi cardiopatie ischemica, angina pectorala, hipertensiune arterială, nevroze și aritmii cardiace (palpitatii, extrasistole de orice natura, tahicardie paroxistica) și edeme cardiace cu umflarea picioarelor și mâinilor, ca urmare a acțiunii vasodilatatoare generale și coronariene și de irigare normală a creierului și a inimii, prevenind infarctul și favorizând activitatea continua a mușchiului cardiac.

La crizele de angina pectorală, manifestate prin dureri acute în zona inimii sau ca o gheară spre umărul stâng, bolnavul va fi întins la orizontală, în repaus absolut și cu capul mai sus, fără masaje sau gimnastica respiratorie si va lua înghițituri rare de tinctură.


În combaterea hipertensiunii arteriale, cura cu tinctură de păducel, eventual asociată cu tinctura de talpă-gâștei, se face în paralel cu o alimentație vegetariană, cu multe crudități, săracă în sare și fără condimente iuți.

Tinctura de păducel este benefică și în combaterea stărilor de nervozitate, emotivitate excesivă, în epuizarea fizică sau psihică a organismului si în starea de oboseală, amnezie, tetanie și anxietate, determinând un somn liniștitor.


Se poate sublinia ca tinctura de păducel se asociază bine cu tinctura de valeriana (în părți egale), din care se iau câte 30-50 de picături de 3 ori pe zi, înainte de mese, cu efecte deosebite în bolile de inimă și de nervi. Luată în doze de 3-4 lingurițe pe zi, în cure de câte o lună, tinctura de păducel are efecte excepționale în oprirea tulburărilor de menopauza, mai ales când se asociază cu dieta lacto-vegetariană cu multe crudități.

Sursă