Sindromul oboselii cronice – simptome, diagnostic și remedii

Prima descriere a sindromului de oboseală cronică a fost realizată de United Stated Public Health Services în anul 1934, în cadrul unui studiu epidemiologic.

Sindromul oboselii cronice este o afecțiune medicală complexă, care implică diverse sisteme ale corpului. Puțini știu că se mai numește encefalomielita mialgică.

Sindromul de oboseală cronică – simptome

Deși simptomul predominant este oboseala severă, afecțiunea provoacă și alte probleme, la neurologic, respirator, cardiovascular și gastrointestinal.

Calitatea vieții este sever afectată. Persoana în cauză nu se simte în stare să desfășoare activități zilnice obișnuite. Suferă de disfuncții cognitive și tulburări de somn – hiper-somnolență în timpul zilei și insomnie în timpul nopții.

Pacienții cu sindromul oboselii cronice descriu oboseala pe care o resimt ca fiind una constantă, care se apare doar după efort și care nu se ameliorează după o perioadă de odihnă.

Oboseala debutează brusc, fiind comparată cu starea de moleșeală pe care o dă gripă.

Recuperarea după activități obișnuite este dificilă. Unele persoane acuză dureri de cap cronice, iar copiii, dureri musculare.

Durerile articulare pot fi de asemenea invocate de pacienții cu encefalomielita mialgică.

Sindromul oboselii cronice poate cauza și declinul funcțiilor cognitive. Pacientul are o viteză de procesare mentală redusă și abilități de învățare scăzute.

Are dificultăți în procesarea de noi informații. Constată că are probleme cu memoria și atenția.

Pot fi prezente și alte simptome, precum greață, vărsături, transpirații nocturne, amețeală, intoleranță la alcool și la unele medicamente, anxietate, atac de panică și randament scăzut la locul de muncă.

3 simptome obligatorii pentru diagnosticare

Aceste 3 simptome trebuie să fie prezente de mai bine de 6 luni, iar intensitatea lor trebuie să fie moderată sau severă în 50% din timp.

Întrucât este greu de diagnosticat, boala poate rămâne neevaluată de medic și se poate agrava în timp lipsa unui tratament adecvat.

Ce tratamente sunt disponibile pentru sindromul oboselii cronice?

Medicina alternativă și complementară recomandă magneziul, acizii grași esențiali, acetil L-carnitina, vitamina B12 și antioxidanți.

Remedii naturiste pentru oboseală cronică

Fitoterapia propune o serie de plante medicinale care pot combate oboseala fizică și surmenajul psihic, anxietatea, insomnia, depresia și tulburări digestive.

Sursă