Șase alimente grase care sunt extrem de sănătoase

Până și la televizor ni se spune să evităm consumul de grăsimi, iar ideea generală este că dacă o mâncare este grasă, atunci este nesănătoasă.

Deși, în general, acest lucru este adevărat, nu toate mâncărurile grase sunt rele, iar mai jos am pregătit pentru voi o listă cu șase alimente grase care sunt, de fapt, extrem de sănătoase.

Ca în cazul oricărui tip de mâncare, trebuie să păstrăm, totuși, o moderație și când vine vorba de consumul alimentelor de mai jos: doar pentru că intră în categoria ”sănătos”, nu înseamnă că avem liber să consumăm kilograme pe zi!

Știm cu toții, din moși-strămoși, că ouăle nu sunt sănătoase, că poți consuma maxim un albul la 14 ani dacă vrei să te menții sănătos, dar nu este în totalitate adevărat.

Un ou de găină conține în medie 5 grame de grăsime (dintre care 1,5 grame saturată, considerată nocivă, restul fiind grăsime bună), plus numeroși alți nutrienți care ne ajută dacă vrem să ducem un stil de viață sănătos.

Deci, per total, ouăle pot fi considerate elemente de bază și putem mânca fără probleme 2-4 ouă pe săptămână.

Am descoperit relativ recent acest fruct și am devenit instant fanul lui. Multe persoane sunt suprinse să audă că un avocado este gras, dar adevărul este că bate multe tipuri de carne: un fruct întreg conține în jur de 30 de grame de grăsime, dar din fericire cam 20 sunt grăsimi sănătoase, monosaturate.

Pe lângă astea, un avocado este o bombă de vitamine, minerale și antioxidanți, fiind o opțiune extrem de sănătoasă în dieta oricărei persoane – ba chiar recomanda din toată inima copiilor încă de la diversificare.

Considerat de mulți drept cel mai sănătos tip de ulei, ulei de măsline extra-virgin (presat la rece) are și o aromă inconfundabilă, extrem de plăcută.

Deși unele studii consideră că are o temperatură de ardere oasă (deci devine nesănătos dacă este prăjit), ulei de măsline extra-vergin ar trebui să fie unica alegere când vine vorba de dressinguri, sosuri reci și, practic, orice tip de consum de ulei.

Asta pentru că acest ulei previne diferite tipuri de probleme de inimă, anumite tipuri de cancer sau riscul de accident vascular cerebral.

Deși la noi nu este atât de popular ca la frații noștri de peste ocean, untul de arahide este extrem de sănătos, deși are un conținut ridicat de grăsime.

Atenție! Optați pentru untul de arahide fără adaos de zahăr sau la porcărioare, pentru că în acest caz nu-l mai putem considera sănătos.

Dar untul simplu de arahide conține grăsimi sănătoase (dar și saturate), proteine și alți nutrienți benefici. Nu uitați, însă, că vine și cu multe calorii, așa că dacă vreți să slăbiți, nu exagerați cu consumul!

Cam toate tipurile de nuci sunt sănătoase (deci puteți înlocui și untul de arahide cu arahidele simple), atâta timp cât le mâncăm crude sau coapte fără ulei (majoritatea celor din comerț sunt prăjite, deci atenție!).

Dintre toate tipurile de nuci, migdalele sunt cele mai slabe, dar dacă vreți să reduceți costurile puțin, puteți merge fără probleme pe mâna nucilor românești care sunt delicioase și mai ieftine.

Am lăsat la urmă peștele fiindcă îl considerat deja cunoscut tuturor drept mâncare sănătoasă, chiar dacă este gras.

Bogat în acizi grași Omega-3, orice tip de pește gras este sănătod, dar puteți obține rezultate și mai bune alergând pește pescuit din zone mai puțin poluate (somon pesuit, sardine, chiar și macrou) sau optați pentru variante locale cum ar fi somnul.

Ideal ar fi să consumăm pește de două ori pe săptămână

Nu toate mâncărurile grase sunt nesănătoase – din contră! Chiar avem nevoie de grăsimi, ideal asociate cu alte tipuri de alimente (legume) pentru a ajuta asimilarea nutrienților și vitaminelor. Așa că nu fugiți de grăsimi – fugiți doar cele nocive!

Sursă