Sapte legume care devin mai sanatoase doar cand sunt gatite

Ardei gras
Ardeii grasi sunt o sursa bogata de vitamina C si carotenoizi, compusi pigmentari care au proprietati antioxidante si antiinflamatorii puternice. Din pacate, atunci cand sunt fierti sau fierti la abur, ardeii dulci isi pierd o parte din vitamina C, dar, in acelasi timp, antioxidantii continuti in acesta devin mai usor absorbiti de organismul nostru.

Spanac
Spanacul este o leguma cu frunze cu gust proaspat placut, care contine multi nutrienti: vitaminele A, C, E si grupa B, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier si asa mai departe. Spanacul imbunatateste memoria si alte functii cognitive chiar si la batranete si face acest lucru deosebit de bine atunci cand este gatit, deoarece toti nutrientii in care este bogat sunt mai usor de digerat.

Sparanghel
Sparanghelul contine acid folic, vitaminele A, C si E, precum si prebiotice, care ajuta la imbunatatirea microflorei intestinale si la imbunatatirea tiparelor de somn. Toti acesti nutrienti devin mai disponibili pentru corpul nostru dupa ce am gatit sparanghelul. Il poti gati intr-o varietate de moduri: pe gratar, la abur, intr-o tigaie, la cuptor si asa mai departe.

Morcov
Morcovii fierti sunt semnificativ mai bogati in beta-caroten decat morcovii cruzi, care se transforma in vitamina A, care sustine sanatatea imunitara, a pielii, a oaselor si a ochilor. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplica prajirii, deoarece in timpul acestui proces cantitatea de carotenoizi din legume scade. Inainte de a gati morcovii, nu uitati sa-i spalati corespunzator.

Rosii
Gatitul rosiilor in orice fel creste continutul lor de licopen, dar, ca si in cazul ardeiului gras, reduce cantitatea de vitamina C. Consumul regulat de alimente cu licopen reduce probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare si cancer.

Varza
Varza devine mai sanatoasa dupa prajire sau abur, dar isi pierde vitaminele atunci cand este gatita. Varza gatita poate fi adaugata in salate sau feluri principale, precum si ca o gustare independenta sau garnitura.

Fasole verde
Fasolea coapta, prajita au niveluri mult mai mari de antioxidanti decat fasolea cruda sau fiarta. Pe langa substantele care ne protejeaza organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, fasolea contine potasiu, calciu, magneziu, fier si cupru.

Sursa