Șampon fără sulfați: beneficii, proprietăți, contraindicații

Sulfaţii din șampoanele tradiționale pot cauza uscăciune și iritații, dar șampoanele fără sulfați curăță delicat părul și scalpul. Acestea sunt potrivite și pentru părul vopsit sau tratat chimic, menținându-i culoarea și textura.

Despre șampoanele fără sulfați

Unele persoane sunt îngrijorate de includerea sulfaților în șampoanele de păr. Atunci când oamenii le folosesc corect, în cantități normale, sulfații sunt, în general, siguri. Sulfații ajută șamponul să îndepărteze murdăria și uleiul de pe păr. Pentru persoanele cu păr și piele sensibile, șampoanele care conțin sulfați pot provoca unele efecte secundare ușoare, cum ar fi părul uscat, fragil și uscăciunea sau roșeața scalpului. Oricine se confruntă cu aceste simptome ar trebui să încerce un șampon fără sulfați pentru a vedea dacă simptomele dispar sau se ameliorează.

 

Ce sunt sulfații

Sulfații sunt substanțe chimice, numite agenți tensioactivi, care joacă un rol important în eficiența șampoanelor. Agenții tensioactivi scad tensiunea superficială a lichidului în care se află, ceea ce face ca lichidul să se amestece mai ușor cu apa și să se transforme în spumă. Cei mai populari sulfați (a nu se confunda cu sulfiții) din șampoane sunt:

  • Lauril sulfat de amoniu;
  • Sulfatul de laurilat de sodiu;
  • Sulfatul de amoniu lauret;
  • Trideret sulfat de sodiu.

Beneficiile șamponului fără sulfați

Persoanele care ar trebui să evite sulfații și să aleagă șampoane fără sulfați sunt:

  • – Persoanele cu piele sensibilă sau cu afecțiuni ale pielii
    O persoană cu un scalp sensibil sau un păr sensibil poate experimenta efecte puternice de uscare din cauza sulfaților. Cei cu o afecțiune a pielii, precum eczema sau psoriazisul, care folosesc șampon care conține sulfați pot prezenta, de asemenea, mâncărimi, roșeață și chiar răni la nivelul scalpului după utilizare.
  • – Persoanele cu rozacee
    Șamponul fără sulfați este, de asemenea, recomandat de Academia Americană de Dermatologie (AAD) pentru persoanele cu rozacee. Acest lucru se datorează faptului că s-a constatat că acest ingredient irită pielea cu rozacee și poate duce la apariția simptomelor pe scalp, precum și pe față, umeri și spate. Dacă o persoană are rozacee, ar trebui, de asemenea, să evite și șampoanele cu silicon sau alți iritanți cunoscuți din șampoane, precum parfumurile, alcoolul și alfa-hidroxi acizii, ca acizii glicolici și lactici.
  • – Persoanele cu părul uscat și creț
    Persoanele cu părul uscat sau creț ar putea dori să evite sulfații. Sulfații ar putea crește uscăciunea și încrețirea părului din cauza creșterii fricțiunii cauzate de îndepărtarea uleiurilor naturale și a umidității.
  • – Persoanele cu păr fin (fragil)
    De asemenea, este recomandat să se evite sulfații dacă o persoană are părul fin. Acest tip de păr este fragil, iar efectele șamponului cu sulfați pot îndepărta prea mult din uleiurile naturale necesare pentru a menține firele sănătoase.
  • – Persoanele cu părul vopsit și alterat chimic
    Persoanele care își vopsesc părul sau care îl îndreaptă sau îl ondulează în mod regulat ar putea dori să evite sulfații, deoarece aceste procese pot deteriora părul. Găsirea unor modalități de a preveni orice stres sau uscăciune suplimentară a părului poate ajuta la menținerea sănătății acestuia. Șamponul care conține sulfați poate, de asemenea, să scoată mai repede culoarea din părul vopsit.
  • Proprietățile șamponului fără sulfați

    Există o varietate de șampoane fără sulfați disponibile, dar este important de reținut că multe dintre aceste produse conțin compuși chimici care sunt similari cu sulfații. Fiecare tip de șampon este diferit, așa că nu se poate spune cu exactitate care sunt proprietățile unui șampon fără sulfați. Toate conțin ingrediente diferite care promit rezultate diferite. În timp ce unele pretind că fac părul să strălucească, altele promit hidratare. Unele pretind că acționează mai rapid în descompunerea murdăriei și în curățarea părului, șamd. Lista de ingrediente din aceste produse este lungă. Unele sunt greu de pronunțat, ceea ce face dificil de înțeles ce fac. La fel ca în cazul sulfaților, FDA (Food and Drug Administation) nu are norme sau reglementări speciale împotriva parabenilor din produsele cosmetice și afirmă că aceștia sunt, în general, sigur de utilizat. Cel mai bine este ca o persoană să-și găsească șamponul care i se potrivește sau să apeleze la un medic dermatolog pentru a-i cere ajutorul, în special dacă se confruntă cu afecțiuni ale scalpului sau păr „dificil”.

  • Când e recomandată utilizarea unui șampon fără sulfați

    Persoanele cu pielea și părul deosebit de sensibile ar trebui să caute cele mai naturale opțiuni de șampoane, fără sulfați, pentru a ajuta la prevenirea efectelor secundare. Șampoanele fără sulfați se pot simți diferit la început. Probabil că vor avea nevoie de mai mult timp pentru a crea spumă, iar oamenii ar putea fi nevoiți să folosească mai mult șampon pentru a-și curăța bine părul. De asemenea, este posibil ca o persoană să fie nevoită să folosească mai multă apă pentru a clăti aceste șampoane de pe păr. Cu toate acestea, șampoanele fără sulfați vor curăța, în general, părul la fel de eficient ca și cele care conțin sulfați.

  • O reacție alergică este, de asemenea, posibilă dacă o persoană nu tolerează sulfații. În cazul acesta, unul sau mai multe dintre următoarele simptome pot apărea pe scalp și pe față după folosirea șamponului cu sulfați:

    • – roșeață;
    • – erupții cutanate;
    • – umflături (inflamații);
    • – mâncărime;
    •    – urticare.

    Lauril sulfatul de sodiu (un sulfat care se găsește în aproape toate șampoanele cu sulfați) ar putea, de asemenea, implica unele riscuri minore, cum ar fi iritarea ochilor, iritarea pielii.

Când este contraindicată utilizarea unui șampon fără sulfați

În cea mai mare parte, efectele sulfaților sunt ușoare și multe persoane beneficiază de eficiența șampoanelor care îi conțin. Persoanele cu părul deosebit de gras sau cu mătreață pot observa că șampoanele care conțin sulfați sunt singurele produse care le curăță eficient părul.

 

Sursă