Rolul glutenului în endometrioză
Se discută, tot mai des, despre influența glutenului asupra funcțiilor organismului, precum și despre beneficiile unei diete fără gluten pentru starea generală de sănătate. Cu toate acestea, din multitudinea de informații, sunt dificil de diferențiat informațiile corecte de cele nefondate. În rândurile de mai jos, urmează să descoperi care sunt, științific vorbind, conexiunile posibile dintre gluten și evoluția endometriozei, precum și care este mecanismul prin care glutenul poate influența manifestările acestei afecțiuni.
Endometrioza – cum se stabilește diagnosticul?
Dismenoreea, durerea resimțită în mod frecvent la nivel pelvin, fără legătura cu perioada menstruală sau disconfortul accentuat din timpul actului sexual sunt doar câteva dintre manifestările care ar trebui să te determine să consulți un specialist, pentru a afla dacă nu cumva suferi de endometrioză. Pentru a stabili un diagnostic cât mai corect, medicul îți va pune, în prima fază, o serie de întrebări cu privire la starea ta de sănătate, istoricul familial, precum și la eventualele tratamente pe care le urmezi. Totodată, este important să-i oferi medicului detalii cu privire la istoricul tău în ceea ce privește menstruația și manifestările pe care le ai în timpul acesteia.
In urma acestei discuții și a examenului ginecologic, dacă există indicii cu privire la un potențial diagnostic de endometrioză, medicul îți va recomanda efectuarea unor investigații mai amănunțite, majoritatea fiind de natura imagistica:
- ecografia transvaginală – deși este limitată la zona micului bazin, această investigație este deosebit de utilă pentru identificarea eventualelor chisturi sau leziuni;
- RMN pelvin cu protocol de endometrioză – este o investigație etapizata, care oferă informații precise cu privire la zonele afectate de endometrioză, cât și la stadiul în care se află boala;
- Hidro-colono-CT (colonoscopia virtuală) – este efectuată atunci când se suspectează infiltrații ale tesutului endometrial la nivelul colonului.
Ce este glutenul si cum influenteaza el organismul
Glutenul este o proteina larg răspândită în compoziția alimentelor, în special a celor provenite din cereale, precum grâul, secara sau orzul. Cu toate acestea, mai putem întâlni glutenul și în unele sosuri pentru salate, în mezeluri, conserve, bere sau chiar în complexuri de vitamine și minerale. Produsele de panificație sunt cele mai cunoscute alimente bogate în gluten, acesta fiind responsabil pentru elasticitatea aluatului și forma produsului final.
De regulă, dieta fără gluten este recomandată pacienților diagnosticați cu boala celiacă sau cu intoleranța la gluten (sensibilitate la gluten non-celiaca), însă, conform unor studii de specialitate, acești pacienți nu sunt singurii afectați de efectele glutenului asupra organismului uman. Așadar, pentru unele persoane, glutenul nu este doar un ingredient inofensiv din preparatele alimentare, ci poate deveni o reală problemă pentru anumite aspecte ale sănătății organismului:
· Glutenul afectează o parte dintre pacienții diagnosticați cu sindromul de colon iritabil, generând simptome precum balonarea, durerea abdominală, scaunele moi sau stările de fatigabilitate;
· Conform unor studii, glutenul influențează în mod negativ și persoanele care suferă de boli neurologice sau psihice. Pacienții participanți la respectivele studii au afirmat că au observat o îmbunătățire a stării de sănătate după ce au urmat, pentru o perioadă, o dietă față gluten.
Legătura dintre gluten și endometrioză
Endometrioza este o afecțiune ginecologică depistată tot mai frecvent în rândul femeilor de toate vârstele. La pacientele care suferă de această tulburare, țesutul endometrial care căptușește interiorul uterului se extinde către ovare, trompele uterine, vagin sau chiar în afara sistemului reproducător (intestinul gros, cutia toracica).
Evoluția endometriozei cuprinde patru stadii, numerotate de la 1 la 4. La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni cronice, diagnosticarea endometriozei într-un stadiu incipient oferă șanse crescute pentru tinerea sub control a afecțiunii și minimizarea simptomelor. Este important, însă, de menționat faptul că endometrioza nu poate fi vindecată complet, iar metodele de tratament, fie ele medicamentoase ori chirurgicale, sunt menite să împiedice evoluția bolii și să ofere pacientelor o viață cât mai normală în prezența acestei probleme de sănătate. De asemenea, complementar abordărilor terapeutice, este necesar ca pacientele să acorde o atenție sporită îmbunătățirii stilului de viață. În acest sens, o rutină de activitate fizică moderată, precum și adoptarea unui regim alimentar corespunzător pot fi un ajutor de nădejde pentru pacientele care se confruntă cu endometrioza.
De ce este importantă o dietă fără gluten în endometrioză?
Deși, în aparența, glutenul nu afectează sănătatea aparatului reproducător, specialiștii din domeniul cercetării medicale au demonstrat că există, totuși, o legătură între consumul de alimente care conțin gluten și evoluția endometriozei, fără a influența, însă, în vreun fel declanșarea bolii.
În urma studiilor efectuate cu ajutorul unor grupuri de paciente diagnosticate cu endometrioză, s-au obținut câteva concluzii importante:
- glutenul provenit din alimentație poate influența producția de citokine, ducând la creșterea numărului acestora. Astfel, simptomele endometriozei, precum durerile menstruale, durerile pelvine survenite în afara perioadei menstruale, durerile din timpul proceselor fiziologice (urinarea și excreția) sau durerile apărute la contactul sexual, sunt mai pronunțate pe fondul unei diete care include produse cu gluten.
- Studiul efectuat pe un grup de aproximativ 200 de paciente cu diagnostic de endometrioză severă a demonstrat că durerile caracteristice afecțiunii au scăzut în intensitate după ce, timp de un an, pacientele au urmat un regim alimentar fără gluten;
- un sondaj condus de un grup de cercetători australieni, la care au participat aproape 500 de femei cu diagnostic confirmat de endometrioză, a relevat faptul că pacientele care au renunțat la produsele cu gluten, la lactate, la alimentele cu un conținut ridicat de carbohidrați FODMAP sau la combinațiile dintre aceste tipuri de alimente au resimțit o diminuare a simptomelor gastrointestinale asociate cu endometrioză (dureri abdominale, constipație, diaree, meteorism etc.);
- este întâlnită frecvent prezența sindromului de colon iritabil la pacientele cu endometrioză, ceea ce a determinat efectuarea unui studiu pe această temă, care a inclus răspunsurile a 356 de femei, 254 dintre ele fiind depistate cu endometrioză. Rezultatele au indicat o prevalența mai ridicată a sindromului de colon iritabil în rândul femeilor cu endometrioza, decât în rândul celor care nu suferă de această afecțiune ginecologică.
Studii de specialitate pe tema legăturilor dintre endometrioză și alimentație (în speța, consumul de alimente care conțin gluten) sunt realizate în continuare, concluziile nefiind deocamdată trasate pe deplin. Cu toate acestea, rezultatele obținute până în prezent au demonstrat că nu numai pacienții cu intoleranță la gluten sau boală celiacă pot întampina probleme la consumul acestei proteine, ci și alte categorii de pacienți, precum femeile care suferă de endometrioză.