Remedii naturiste pentru dureri de cap și stări tensionate
Durerile de cap sunt probabil durerile cele mai trecute cu vederea, deși foarte mulți dintre noi suferim din cauza lor, și ele ne fac dificilă și incomodă.
8 Remedii naturiste pentru dureri de cap
Problema cea mai mare este că durerile de cap, rare sau frecvente, ne obligă să alergăm la aspirină, care nu face decât să perpetueze situația. Atunci când luăm medicamente calmante, cum este aspirina, nu facem decât să ușurăm simptomele, fără să atingem rădăcina răului – cauza durerii de cap. remediile naturiste fac bine per ansamblu, și nu creează dependență, încât să luăm calmante la cea mai mică durere.
1. Piper Cayenne
Utilizarea unui condimente picant pentru reducerea durerii de cap nu sună foarte inteligent, însă piperul Cayenne este venerat ca unul din cele mai puternice calmante naturale pentru durere și inflamații. Secretul succesului său se ascunde într-unul din ingredientele sale, numit capsaicină. Aceasta inhibă substanța P, care ne face să percepem durerea. Primul studiu realizat pe acest subiect în anul 1998 a arătat c atunci când este aplicat extern (în pasajele nazale), piperul Cayenne reduce severitatea durerilor de cap.
Utilizare:
Pune ½ linguriță de pudră de piper Cayennea într-un ½ pahar de apă și amestecă bine. Înmoaie soluție un tampon de bumbac și aplică-l în interiorul fiecărei nări, pentru a simți căldura pe care o emană. Poate fi puțin neplăcut la început, însă senzația de arsuri este un semn că remediul funcționează. Durerea de cap va trece, sau cel puțin se va diminua considerabil.
2. Migdale
În loc să iei o aspirină pentru a scăpa de durerea de cap, mănâncă migdale. Tensiunea zilnică provoacă de dureri de cap poate fi remediată cu ajutorul nucilor și migdalelor. Migdalele acționează ca un calmant natural, datorită conținutul de salicină, un agent utilizat în foarte multe medicamente calmante de sinteză. Consumă o mână sau două de migdale când simți că se apropie o durere de cap.
3. Spilcuța
Spilcuța este numită și planta durerilor de cap, fiind folosită în special pentru migrene. Studiile au arătat că această plantă relaxează, detensionează și contractă vasele de sânge, ușurând astfel presiunea dureroasă. Spilcuța reduce de asemenea inflamația și durerea generală datorită unei substanțe active numite partenolida, care acționează la fel de prompt ca și o aspirină, fără afectele secundare ale acesteia.
Utilizare:
Pune 1 linguriță de flori de spilcuță (proaspete sau uscate) la infuzat într-o cană clocotită 10 minute. Strecoară și bea câte o jumătate de cană, de 2 ori pe zi, la nevoie.
4. Compresă cu oțet
Studiile moderne confirmă proprietățile medicinale uimitoare ale oțetului de mere, arătându-l eficient inclusiv în tratarea durerilor de cap.
Utilizare:
Toarnă ½ cană de oțet de mere într-un bol și umple-l pe jumătate cu apă clocotită. Fă o inhalație cu această soluție de 5-10 minute, expirând profund, acoperind capul cu un prosop. După inhalație, ștergeți fața cu prosopul și beți 1 pahar de apă rece.
5. Ulei de pește
Unele studii mici au arătat că ingerarea de ulei de pește poate ajuta la reducerea migrenelor și durerilor de cap, datorită conținutul ridicat de acizi grași Omega-3, care susțin totodată sănătatea inimii. Asociația Americană a Inimii susține că substanțele din uleiul de pește reduc inflamația și riscul de formare a de cheaguri de sânge, scad tensiunea și reglează ritmul cardiac. Aceste acțiuni pot ajuta la reducerea durerii de cap prin reducerea inflamației vaselor de sânge care exercită presiune asupra nervilor.
Utilizare:
Se pot lua capsule cu ulei de pește, conform dozajului de pe supliment, sau se poate bea ulei de pește ca atare, câte 1 lingură, amestecat cu 1 pahar de suc natural.
6. Ghimbir
Ceaiul de rădăcină de ghimbir cu miere ajută la ameliorarea durerilor de cap și a stării de greață sau rău care le însoțește. Ghimbirul relaxează vasele de sânge de la nivelul capului în timpul unei migrene. Pentru preparare ceaiului, taie felii o bucățică de rădăcină de ghimbir și pune-le la fiert cu 2 căni de apă timp de 15 minute, cu capac.
7. Masaj cu ulei de mentă
Uleiul esențial de mentă are un efect calmant minunat pentru durerile de cap. în plus, menta are capacitatea de a limpezi mintea și potoli tensiunea nervoasă. Masează tâmplele cu puțin ulei de mentă, precum și ceafa și fruntea. Vei simți o senzație de răcorire. Respiră adânc și găsește un loc liniștit pentru a te relaxa. Bea o cană de apă rece.
8. Bea apă
Deshidratarea este una din cauzele cele mai ignorate ale durerilor de cap frecvente. Statisticile arată că nu bem suficientă apă zilnic. Cafeaua, alcoolul și băuturile dulci pe care le consumăm cu mai multă râvnă nu fac decât să ne deshidrateze, și de aceea ele trebuie evitate. Îndată ce apare durerea de cap, bea un pahar mare cu apă. Durerea se va reduce considerabil.