Primul ajutor: supradoză de medicamente

 

A lua greșit un medicament sau o doză prea mare dintr-un medicament poate fi periculos și îți poate pune viața în pericol. Pentru a evita riscul supradozării, urmează întotdeauna instrucțiunile medicului sau farmacistului ori de cate ori iei un medicament.

Mulți oameni asociază supradoza cu un consum de substanțe ilegale puternice, cum sunt cocaina și heroina, sau medicamentele puternice pentru calmarea durerii (opioide), eliberate cu rețeta medicală. Din păcate, atunci când vorbim despre supradoză de medicamente ne referim la administrarea oricărui produs medicamentos, inclusiv medicamente eliberate fără prescripție medicală. Prin supradoză se înțelege orice administrare greșită a unui medicament sau a unei cantități prea mari dintr-un medicament, comparativ cu doza recomandată. O supradoză poate duce la efecte adverse serioase și poate pune inclusiv viața în pericol.

Tipuri de supradoza de medicamente

Supradoză de medicamente poate fi ușoară, moderată sau severă. O supradoză severă, de exemplu, poate afecta sistemul respirator și poate duce la deces prin stop cardio-respirator, dacă persoana respectivă nu primește tratament urgent.

De asemenea, supradoză de medicamente poate fi accidentală sau intenționată. De exemplu, vorbim de o supradoza accidentală atunci când un copil mic găsește din greșeală medicamentele părinților și le înghite.  Tot în aceasta categorie intră și situația în care o persoană primește o doză prea mare dintr-o anumită substanță activă, pentru că a luat fără să-și dea seama 2 sau 3 medicamente diferite care au însă aceeași substanța activă.

Trebuie menționat ca supradoză de medicamente este diferită de otrăvirea sau intoxicația cu un anume medicament, deși efectele pot fi aceleași. Otrăvirea apare atunci când o persoană este expusă la substanțe chimice periculoase, plante sau alte substanțe dăunătoare.

Câte pastile duc la supradoză?

Supradoză de medicamente este deosebit de periculoasă și pentru că nu există o limită clară privind cantitatea de substanță activă ingerată. De exemplu, două persoane pot folosi aceeași cantitate din același medicament, dar numai una dintre ele poate ajunge la supradoză.

Un factor important care afectează probabilitatea supradozajului este toleranța. Pe măsură ce o persoană consumă în mod regulat o substanța, corpul său se adaptează reducând impactul medicamentului în organism. O persoană cu o toleranță mare la medicamente va avea adesea nevoie de doze mari pentru a provoca o supradoză, în timp ce o persoana cu o toleranță scăzută poate ajunge la supradoză deși folosește cantități mai mici din același medicament.

Riscul de supradoza este influențat și de următorii factori:

  • Tipul de substanța folosită;
  • Doza de substanța utilizată;
  • Modul in care substanța a fost administrată (fumat, ingerare sau injectare);
  • Dacă persoana a luat un singur medicament sau o combinație de mai multe pastile;
  • Amestecarea unuia sau mai multor medicamente cu alcool.

O persoana poate ajunge la supradoza dacă:

  • Ia un medicament din greșeală. Este întotdeauna important să citești eticheta oricărui medicament;
  • Ia prea multe medicamente. Unele medicamente conțin același ingredient activ, dar au nume de marca diferite. Prin urmare, administrarea mai multor medicamente cu același ingredient activ poate provoca o supradoză;
  • Înghite medicamente prea puternice. Medicamentele cu același nume de marcă pot avea diferite concentrații. Aceasta înseamnă că un comprimat dintr-o cutie poate conține o doză mai mare de medicament decât un comprimat din altă cutie. Citește întotdeauna instrucțiunile de pe cutie pentru a ști doza de care ai nevoie;
  • Utilizează un dispozitiv de măsurare greșit pentru administrarea unui medicament. De exemplu, lingurițele sau seringile de administrare a diferitelor tipuri de siropuri.

Cum recunoști o supradoză de medicamente?

Simptomele supradozei de medicamente, tratamentul și recuperarea depind de medicamentul specific implicat. În funcție de medicament sau de medicamentele ingerate, mai multe organe pot fi afectate. Acest lucru poate afecta rezultatul și șansele de supraviețuire ale persoanei.

 

O persoana care ia supradoza de medicamente poate avea următoarele simptome:

  • Pierderea temporară a cunoștinței (leșin). Valorile semnelor vitale pot fi crescute, scăzute sau complet absente, fapt care pune viața în pericol
  • Stare de confuzie sau somnolenta.
  • Convulsii
  • Dificultăți de respirație. Respirația poate deveni rapidă, lentă, profundă sau superficială.
  • Durere în piept (aceasta poate fi cauzată de leziuni cardiace sau pulmonare)
  • Buzele sau vârfurile degetelor capătă o culoare albastră
  • Pielea poate fi rece și transpirata sau fierbinte și uscată
  • Pupile foarte mici, de dimensiuni precise
  • Dureri abdominale, greață, vărsături și diaree

Primul ajutor in caz de supradoza de medicamente

Dacă cineva din preajma ta manifestă unul sau mai multe dintre semnele și simptomele de mai sus, sună imediat la 112 și cere ajutor medical de urgență. Cât timp aștepți echipajul medical de pe ambulanță, poți lua următoarele măsuri:

  • Asază persoana pe o parte într-un loc sigur, pentru a evita riscul de sufocare 
  • Acordă primul ajutor de baza. Poți începe manevrele de resuscitare cardiopulmonară (RCP), dacă observi ca persoana în cauză nu respiră.

Atunci când copilul a luat o supradoză de medicamente, poate manifesta următoarele simptome:

  • Vomită sau are o stare generală de rău
  • Devine brusc obosit, confuz sau somnolent
  • Prezintă semne de anafilaxie (o reacție alergică)

Poți preveni o supradoză accidentală cu medicamente, inclusiv analgezice și vitamine, dacă acorzi atenție sporită modului în care depozitezi toate aceste medicamente. Ele nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor mici sau adolescenților. În schimb, supradozajul intenționat cu medicamente este mai greu de prevenit, cu excepția cazului în care problemele de bază (depresie, anxietate, ideație de suicid) sunt abordate.

Sursă